Videonun Hawaii’deki Yangınların Hemen Öncesinde Gece Gökyüzünde Yeşil Dikey Lazer Sütunlarının Görüldüğünü Ortaya Koyduğu İddiası Doğru Değil
Hawaii’deki yangınların yönlendirilmiş enerji silahları ya da lazer silahları kullanılarak çıkartıldığına dair bir kanıt mevcut değil. Gökyüzünde yeşil ışıkların görüldüğü video Hawaii’deki felaketten 7 ay öncesine ait.
Hawaii’nin Maui Adası’nda 8 Ağustos 2023 günü çıkan ve büyük yıkıma yol açan yangınların ardından, yönlendirilmiş enerji silahının kullanıldığı iddiasıyla eski tarihli, ilintisiz ya da dijital düzenleme içeren farklı birçok görüntü dolaşıma sokuldu.
Bu görüntülerden biri, Hawaii’de büyük kayba neden olan yangınların gökyüzünden yansıtılan lazerle tetiklendiği iddiasıyla servis edildi.
Gökyüzünde yeşil dikey ışık sütunlarının görüldüğü video şu şekilde:
Bahsi geçen görüntü: pic.twitter.com/pMy6ILU0RD
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) August 24, 2023
Gökyüzünden yeşil lazer ile yangının başlatıldığı iddiasıyla bahse konu görüntüyü kullanan paylaşım örnekleri:
” Yer Gök Bir Birine Girdi. Görüntüler Hawaii’den. Tarihin en büyük yangını çıkmış durumda. 1. Görselde Hawaii’de gökyüzünde yeşil bir lazer görülüyor. Daha sonra bu bölgede çok büyük bir yangın başlıyor. 2 ve 3 Görselde şehrin hali. Binalar, araçlar ve ağaçlar yok olmuş.”
“Görüntüler Hawaii’den. – Hawaii’de bulunan bir gözlemevi gökyüzünde yeşil ışık sütunları yakaladı. Karşınızda Bluebeam”
Yer Gök Bir Birine Girdi.
Görüntüler Hawaii’den. Tarihin en büyük yangını çıkmış durumda.
1. Görselde Hawaii’de gökyüzünde yeşil bir lazer görülüyor. Daha sonra bu bölgede çok büyük bir yangın başlıyor.
2 ve 3 Görselde şehrin hali. Binalar, araçlar ve ağaçlar yok olmuş. pic.twitter.com/JVP1DqTLKu— Mavi Türk (@Maviturkk) August 11, 2023
“Geçtiğimiz günlerde Hawaii’de gökyüzünde ortaya çıkan yeşil ışıklar bölge halkında paniğe neden olmuştu. Yetkililer Çin’e ait istihbarat balonu olduğunu belirtti. O bölgede aktif olmasının sebebini ise Buzulların erimesini araştırmak için olduğunu savundu. “
“ABD şimdide savaş eylemleri hakkında bilgilendrmek için UFO fenomenini kullanıyor; Kuzey Akımını yönlendrmek için? Önce sözde Çin casus salonu,dün gece Alaska’da gizemli insansız nesnenin fırlatılmsı ve bugün Hawaii üzerinden gökyüzüne yeşil lazerler ışınlayan bu sözde Çin sondası!”
Görüntü güncel ya da Hawaii’de 8 Ağustos 2023 günü başlayan yangınla ilgili değil.
2023 yılı Ocak ayında Hawaii’de gece gökyüzünde yakalanan yeşil ışıklar, 2023 yılı Ağustos ayındaki orman yangınlarından öncesine ait.
Gökyüzünde dikey yeşil ışık sütunlarının görüldüğü video Hawaii adasında sönmüş bir yanardağ olan Mauna Kea yakınlarında 28 Ocak 2023 günü kaydedilmiş.
Hawaii’de gökyüzünde görüntülenen ve bölge halkında paniğe sebep olan yeşil ışıkların Çin’e ait istihbarat balonundan geldiği iddia edildi.
Akabinde, Hawaii üzerinde gökyüzünde görülen sıra dışı yeşil ışıkların NASA’nın buzul yüksekliğini, deniz buzunu, ormanları, gölleri ve daha fazlasını ölçebilen ve bilim adamlarının Arktik ve Antarktika bölgelerinde değişen buz tabakalarını izlemesine yardımcı olan ICESAT 2 uydusundan gelen lazerler olduğu açıklandı.
Görüntüyü, ICESat-2 uydusunun yaydığı ışıkların görüldüğü açıklamasıyla paylaşan duyuru:
“28 Ocak 2023’te HST, Subaru-Asahi Yıldız Kamerası, Hawai’i Maunakea üzerindeki bulutlu gökyüzündeki yeşil lazer ışıklarını yakaladı. Işıkların uzaktan algılamalı altimetre uydusu ICESAT-2/43613’ten geldiği düşünülüyor.”
On Jan 28, 2023, HST, Subaru-Asahi Star Camera captured green laser lights in the cloudy sky over Maunakea, Hawai`i. The lights are thought to be from a remote-sensing altimeter satellite ICESAT-2/43613.
Watch the video:https://t.co/xqoJvSa24s#SubaruTelescope pic.twitter.com/5hhIsewuNp— Subaru Telescope Eng (@SubaruTel_Eng) January 31, 2023
Ancak bu açıklamadan 2 hafta sonra 14 Şubat 2023 günü, ICESat-2 ekibinin uydu yörüngelerinin simülasyonunu üzerinde yapılan çalışmanın ardından görüntüdeki yeşil ışıkların kaynağı olarak “en muhtemel adayın” Çin Halk Cumhuriyeti’nin Daqi-1/AEMS uydusu olduğunu belirten bir düzeltme yayımlandı.
“28 Ocak 2023’te Mauakea, Hawaii’deki Subaru-Asahi Yıldız Kamerası ile yakalanan yeşil lazer ışıkları büyük olasılıkla Çin’in atmosferik çevre izleme uydusu Dqui-1’den geliyordu.”
The green laser lights captured with the Subaru-Asahi Star Camera on Mauakea, Hawai`i, on Jan 28, 2023, were most likely from Dqui-1, a Chinese atmospheric environment monitoring satellite. Watch the YouTube video by The Asahi Shimbun at:https://t.co/gJkAo2H39A pic.twitter.com/2kftA4Ela1
— Subaru Telescope Eng (@SubaruTel_Eng) February 14, 2023
Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi ve (The National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ)) Subaru-Asahi Şirketi (The Asahi Shimbun Company) tarafından gece gökyüzünü ve Maunakea Gözlemevi’nin görüntülerini canlı yayınlamak için Subaru Teleskobu’nun bulunduğu zirveye ultra yüksek hassasiyetli bir kamera kurulmuş.
Ultra hassas Subaru-Asahi Yıldız Kamerası da 28 Ocak 2023 gecesi Hawaii’deki Mauna Kea yanardağının üzerinden gökyüzünde çıplak gözle görülemeyen zayıf ve geçici lazer ışıklarını yakalamış.
Gece gökyüzünde yeşil ışık çizgilerini yakalayan Subaru Teleskobu’nun internet sitesinde 15 Şubat 2023 günü yayımlanan “Subaru-Asahi Yıldız Kamerası, Dünya Gözlem Uydusundan Gelen Soluk Yeşil Lazer Işıklarını Yakaladı” başlıklı açıklamada yeşil ışıkların Çin çevre izleme uydusu olan Dqui-1’nde geldiğini belirten şu metne yer verildi:
“Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi (NAOJ) ve Asahi Shimbun Şirketi, gece gökyüzünü ve Maunakea Gözlemevlerinin günlük görüntülerini 7/24 canlı yayınlamak için Subaru Teleskobu’nun Zirve Tesisi’ne ultra yüksek hassasiyetli bir kamera kurdu.
28 Ocak 2023’te kamerayla yakalanan yeşil ışıkların, başlangıçta NASA’nın 2018’de fırlatılan ICESat-2 uydusunun Gelişmiş Topografik Lazer Altimetre Sisteminden (ATLAS) gelen uzaktan algılamalı bir lazer olduğu düşünülüyordu. Ancak Subaru Telescope ile yapılan görüşmelerden sonra, ve Asahi Shimbun Company, ICESat-2 ekibinden NASA bilim adamı Anthony J. Martino ve Alvaro Ivanoff liderliğindeki meslektaşları, lazer ışıklarının büyük olasılıkla Çin’in atmosferik çevre izleme uydusu olan Dqui-1’den geldiğini buldu. Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknoloji Kurumu’nun (CASC) Şanghay Uzay Uçuş Teknolojisi Akademisi (SAST) ve 2022’de hizmete açıldı.”