6 Tonluk Dev Kaplumbağanın Bulunduğu İddiasıyla Paylaşılan Görüntüler Ya Dijital Efektle Hazırlanmış Ya da Bir Maket İçeriyor

 

Bugünkü konumuz, ülkemizde ya da farklı ülkelerde tonlarca ağırlıkta dev kaplumbağaların bulunduğu iddiasıyla sosyal medya platformlarında, internet forumlarda ve haber sitelerinde paylaşılan görüntüler…

 

Bingöl’de Dev Kaplumbağanın Kamyonetle Taşındığı Sanılan Video Gerçek Değil

Bingöl’de geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın tarlasına girdikten sonra güvenlik güçleri tarafından güçlükle yakalanan dev kaplumbağanın bir kamyonetle taşındığının görüldüğü ileri sürülen video görsel efektle hazırlanmış

 

Bingöl-Diyarbakır karayolunun Bingöl merkez İçmeler Mahallesi Kavşağı mevkiinde kış mevsiminde plakası görülmeyen bir kamyonette taşınan dev kaplumbağanın taşındığı sanılan görüntü sosyal medya platformlarında büyük ilgiyle karşılandı.

 

Hakkında bazı haber sitelerinin “Bingöl’den ‘Dev Kaplumbağa’ Geçti mi? Sosyal medyayı sallayan görüntü” gibi başlıklarla SEO ve tık tuzağı amaçlı içerikler hazırladığı video şu şekilde:

 

 

 

Görüntüyü Bingöl’de dev kaplumbağanın bulunduğu iddiasıyla sunan paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

Turhan Bozkurt (@TurhanBozkurTV): ” Bingöl’de bulunan dev kaplumbağa nereye götürüldü?”

 

bingolde-bulunan-dev-kaplumbaga

Uyanan İnsan (@uyanan_insan): “Habere bakın Eski dünyadan kalma dev kaplumbağa bulunmuş Bingöl’de. Hep diyoruz dev insanlar, dev hayvanlar, dev ağaçlar gerçek diye. Büyük ihtimal bu kaplumbağa da o dönemden kalma. Bugün tam da bu konuyla ilgili bir video paylaşmıştım.”

 

Gazete 360 (@360Gazete) & Provide Haber (@providehaber): ‘Bing: “‘Bingöl’de Dev Kaplumbağa’ Bingöl’de geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın tarlasına giren dev kaplumbağa güvenlik güçleri tarafından güçlükle yakalandı.”

 

Hassas Haber (@HassasHaberler):

“‘Bingöl’de Dev Kaplumbağa’

Bingöl’de geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın tarlasına giren dev kaplumbağa güvenlik güçleri tarafından güçlükle yakalandı.”

 

bingol-dev-kaplumbaga

 

Sosyal medyada haber paylaşan profillerin hayal gücünün sınırlarını zorlayıp Bingöl’de geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın tarlasına giren dev kaplumbağanın güvenlik güçleri tarafından güçlükle yakalandığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.

 

 

 

Bingöl’de dev kaplumbağanın bulunduğu ve akabinde kamyonetle taşındığı sanılan video Halit Nur Tartar tarafından görsel efektle hazırlanmış.

 

bingolde-dev-kaplumbaga

 

Dev kaplumbağa videosu “Halit VFX” adlı Youtube kanalında 13 Şubat 2024 günü paylaşılmış:

 

 

 

Halit Nur Tartar, hazırladığı görüntünün yaygınlık kazanmasının ardından, kendisini “görsel efekt uzmanı” (“visual effect compositor”) olarak tanıttığı X / Twitter hesabında şu paylaşımı yaptı:

“Bingöl’de Dev Kaplumbağa https://youtu.be/9eMB1UAZOmM?feature=shared via @YouTube Kaplumbaga meselesine açıklık getirmem gerekiyor mu? Yoksa youtube kanalım herşeyi açıklıyor mu?”

 

 

 

Tartar, Linkedin profilinde bahsi geçen çalışmasını şu ifadelerle tanıtmış:

“Dev kaplumbağa temalı VFX çalışmam. Bu çalışmadaki modelleme bana ait değildir. Ancak gerçekçi görünmesi için blenderdeki şekillendirme araçlarını kullandım ve doku üzerinde çalıştım. Videoyu çektiğim ortamın HDR’sini daha gerçekçi görünmesi için oluşturdum. Nuke ile kamera takibi yapıldı ve mevcut sonuca çok geçişli birleştirme ile ulaşıldı. Bu animasyon VFX deneyini Unreal Engine’den alacağım render ile de deneyeceğim.”

 

 

İnternet sitemizdeki içerikleri herhangi bir kaynak atfı yapmaksızın kendi bulgusu gibi sunup cümlelere takla attırarak aynen kullananlara (konu tespiti, araştırma gibi hususlarda) istifade edecekleri dijital araçlar önerebiliriz. Özel mesajla ulaşmaları rica olunur.

 

 

Bingöl’de Bulunan 6 Tonluk Kaplumbağanın İzmir’e Nakledildiği Ana Ait Sanılan Videoda Zirak Mira’nın Hazırladığı Kaplumbağa Heykeli Görülüyor

 

Bingöl’de dev kaplumbağa bulunduğu iddiası geçmişte farklı yıllarda birçok kez dolaşıma girmişti.

Bingöl’de bulunan dev kaplumbağaya ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görüntü şöyle:

 

 

 

2009 yılından aktarım örnekleri:

“Bingöl’de yol yapım çalışmaları esnasında toprak altında yaşayan 6 ton ağırlığında devasa bir kaplumbağa bulundu.
Genç ilçesinin Servi bölgesinde yol yapım çalışmaları esnasında bulunan dev bir kaplumbağa herkesi hayrete düşürdü.
Kamyon ağırlığındaki 6 tonluk dev kaplumbağa görenleri hayrete düşürdü. Kaplumbağa, vinç yardımıyla kamyona yerleştirip önce Diyarbakır’a oradan İzmir’e gönderildi.
Yetkililer dev kaplumbağanın toprak altında nasıl yaşadığı ve kaç yaşında olduğu konusunda incelemelerde bulunacağı belirtildi.”

 


 

Söz konusu görüntünün İran’da bulunan dev kaplumbağanın taşınmasına ait olduğu da sanılmış.

İran’da bir eğlence parkına taşınan dev kaplumbağa maketine ait olduğu da iddia edilmiş.

2007 yılından bu yana sanal mecralarda ve çeşitli yerel basın organlarında aktarılan Bingöl ve Elazığ’da 6 tonluk dev kaplumbağa bulunduğu haberinin gerçeği yansıtmadığına Yılmaz Özdil Hürriyet’teki “6 tonluk kaplumbağa” başlıklı 5 Mart 2011 tarihli yazısında şöyle değinmişti:

İnanmayan girsin internete…
“Bingöl’deki yol yapım çalışmaları sırasında,
toprak altında yaşayan
6 ton ağırlığında kaplumbağa bulundu. Vinç yardımıyla kamyona yüklenen
6 tonluk kaplumbağa,
önce Diyarbakır’a, oradan İzmir’e gönderildi.”
Onlarca gazete, binlerce internet sitesinde yayınlanmış bu haber… Hem vallahi, hem billahi, videosu bile var! Kamyon yoldan geçiyor, kasasında dev kaplumbağa… E haberi okuyan ahali de, gelse gelse hayvanat bahçesine gelmiştir diye, Doğal Yaşam Parkı’na koşuyor.

O günler geldi aklıma, aradım İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı… “6 tonluk kaplumbağanın bakımıyla ilgilenen biyologla görüşebilir miyim?” dedim. Santral görevlisi, belli ki dangozlara laf anlatmaktan bıkmış, “yuh be birader” demedi, “ayrılmayın lütfen” deyip, biyolog Serkan Eğrilmez’e bağladı beni… “Nedir bu komedi?” dedim. Anlattı.
“Gelen gelene… Başka şehirlerden telefon edenler bile oldu. Böyle bi şey olmadığını, olamayacağını anlatamıyoruz. Yalan habere inanıyorlar, bize inanmıyorlar. Başa çıkamayınca, haberin peşine düştük. Kaynağını, ilk kimin yazdığını tespit edemedik. Zaten, habere konu olan video Türkiye’de bile çekilmemiş. İran’da çekilmiş. Videodaki
İran taksileri açıkça görülüyor. Muhtemelen, çocuk parkına götürülen kaplumbağa heykeli.”
Ucube yani!”

 

Özdil’in araştırması doğru; ancak, eksik.

 

Görüntü, heykeltıraş Zirak Mira tarafından hazırlanan dev kaplumbağa heykelinin İran’da kamyonetle taşındığı anı yansıtıyor.

 

kaplumbaga-heykelidev-kaplumbaga-heykelidev-kaplumbaga-tasimadev-kaplumbaga-heykel

 

Zirak Mira’nın Youtube kanalından dev kaplumbağa heykelinin taşındığı ana ait görüntüler şöyle:

 

 

 

Dünyanın En Büyük Kaplumbağasının Yakalandığı İddiasıyla Paylaşılan Görüntüde Bir Filmde Kullanılan Maket Görülüyor

 

Yine dünyanın en büyük kaplumbağasının yakalandığı iddiasıyla paylaşılan görsel de 2005 Japonya yapımı “Gamera the Brave” adlı film için hazırlanan dev kaplumbağa maketinin taşındığı anda kaydedilmiş.

 

dev-kaplumbaga-maket

 

Bahsi geçen görüntüler, “Dünyanın Enleri” adlı Youtube kanalı gibi farklı profiller tarafından “dünyada yakalanmış en büyük kaplumbağalar” gibi başlıklı içeriklerde kullanılmış.

 

 

Yorumunuzu yazınız...