Covid-19 Geçirenlerin ya da Covid-19 Aşısı Olanların Kan Vermesine Kızılay ya da Kızılhaç Tarafından İzin Verilmediği İddiası Doğru Değil

Covid-19 aşıları doğal antikorları yok ettiği için Kızılay’ın ya da Kızılhaç’ın aşılanan insanlardan kan bağışı ya da plazma kabul etmediği iddiası gerçek dışı. Kızılay’ın Covid-19 geçirmenin ya da Covid-19 aşısı olmanın kan bağışı için engel olmadığını belirten bir açıklaması mevcut. Covid-19 geçirenler hastalığı atlattıktan sonra, Covid-19 aşısı olanlar aşıdan 1 hafta sonra kan verilebiliyor. Kızılay’ın Covid-19 aşısı olanlardan kan bağışı almadığına dair bir duyurusu bulunmuyor. Covid-19 geçirip ya da Covid-19 aşısı olup Kızılay’a kan bağışında bulunan kayda değer sayıda vatandaş mevcut. 

Yanlış İddia

 

Bu yazımızda Covid-19 geçirenlerden ya da Covid-19 aşısı olanlardan kan bağışı kabul etmediği iddiasını inceleyeceğiz.

 

2021 yılında Covid-19 aşısı olanların kan bağışının kabul edilmediği iddiası yurt dışında ortaya çıktıktan sonra Türkiye’ye de bilim inkârcıları ya da aşı karşıtları tarafından yayılmıştı.

 

Yanlış aktarımlar şöyle örneklenebilir:

 

Serhat Fındık: “Kızılhaç Kan bağışı için çağrıda bulunuyor Bunda ne var diyeceksiniz ? Acı gerçek şu ki : “covid aşısı” olanlar hariç tutuluyor Nedeni : “covid aşısı”nın doğal bağışıklığı azaltması Hala Akletmez misiniz ?”

 

kizilhac asili kan bagisi

 

“Korumaya hiç başlamıyor ve üstelik ABD’de Kızıl haç eğer insanlar kan bağışı yapacaklarsa bu aşılı insanların kanlarını almıyor. İki doz aşılıların kanlarından alınmış plazma tedavileri de ABD de işe yaramadığı görüldü. Kaynak ararsanız Twitter da neden aşı olunmasını açıklayan”

 

 

“#BuSuçSOYkırımSuçu kızıl haç’ın aşı olanlardan kan almayacağı haberini okudum bugün. O zaman ülkede kana ihtiyaç olduğunda aşısız insanlara başvurulacak, aşısızları incitmeyin. bir gün onların kanına organına ihtiyaç duyabilirsiniz.”

 

 

“Sayın Bakan,

Aşı olanlar kan bağışı yapabilir mi? Amerika kızıl haç bunun mümkün olmadığını açıkladı. Sizin fikriniz nedir bu konuda?”

 

 

Ahmet Maranki: “ÖNEMLİ HABER AŞILILAR KAN VEREMİYORSUNUZ.‼️ Aşılanmış insanlar kan bağışı yapamazlar, çünkü aşı doğal antikorlarını tamamen yok eder. yoksa aşılananlarda mikrop olduğundan dolayı mı?Ne dersiniz aşılıdan uzak duralım mı hani mikroplu ya #Haddinibilbuzdağı”

 

Cemil Can: “ÖNEMLİ HABER AŞILILAR KAN VEREMİYORSUNUZ..‼‼‼ Amerikan Kızılhaçı: 👇👇👇 Aşılanmış insanlar kan bağışı yapamazlar, çünkü aşı doğal antikorlarını tamamen yok eder.”

 

Covid-19 pandemisinin hayatımızı ablukaya aldığı dönemin üzerinden bir hayli süre geçmiş olmasına rağmen, salgın sürecinde ortaya atılan asılsız iddia yeniden dolaşıma sokulmuş.

 

Erkan Trükten:

“Kızılay artık kanımı kabul etmiyor. Aşı diye ne yaptınız bize?”

“Yıllardır Kızılay’a kan bağışı bulunurum. İş yeri zorunluluğu dolayısıyla iki ayın sonunda malum sıvıyı olmak mecburiyetinde kaldım. Aşıdan sonra kan bağışı yaptım ve evime Kızılaydan gelen kağıtta kanımın kabul edilmediğini değişik madde bulguları olduğuna dair bir yazı geldi. Şimdi yetkililere soruyorum aşı diye ne yaptınız bize?”

 

kizilay-kanimi-kabul-etmiyor

 

Covid-19 aşıları doğal antikorları yok ettiği için Kızılay’ın ya da Kızılhaç’ın aşılanan insanlardan kan bağışı ya da plazma kabul etmediği iddiası gerçek dışı. Kızılay’ın Covid-19 geçirmenin ya da Covid-19 aşısı olmanın kan bağışı için engel olmadığını belirten bir açıklaması mevcut. Covid-19 geçirenler hastalığı atlattıktan sonra, Covid-19 aşısı olanlar aşıdan 1 hafta sonra kan verilebiliyor. Kızılay’ın Covid-19 aşısı olanlardan kan bağışı almadığına dair bir duyurusu bulunmuyor. Covid-19 geçirip ya da Covid-19 aşısı olup Kızılay’a kan bağışında bulunan kayda değer sayıda vatandaş mevcut. 

 

Türk Kızılayı, 18-65 yaş aralığında ki 50 kilogram üstü her sağlıklı bireyin kan verebileceğini, Covid-19 aşısı olduktan sonra semptom gelişmemiş ise aşıdan 7 gün sonra, semptom gelişmiş ise semptomların düzelmesinden 7 gün sonra bağışçı olunabildiğini belirtmektedir.

“COVID aşısı olduktan sonra semptom gelişmemiş ise aşıdan 7 gün sonra, semptom gelişmiş ise semptomların düzelmesinden 7 gün sonra bağışçı olunabilmektedir.”

 

kizilay-covid19-kan-bagisi

 

ABD’de Kızılhaç örgütü Covid-19 aşısı olanlardan kan bağışını kabul ettiğini duyurmuştu. Örgüt, aşı olanların kan, trombosit ve plazma bağışından bulunması hususunda herhangi bir sakınca bulunmadığını aktarmıştı. Kızılhaç, yaptığı duyuruda Covid-19 aşısı olanların kan bağışı yapamayacağı yönünde bir açıklamasının bulunmadığını belirtmişti. Kızılhaç’ın aşının doğal antikorları yok ettiği yönünde bir beyanına rastlanamıyor.

15 Haziran 2021 tarihi itibariyle Kızıl Haç, hastanelerden gelen talebin azalması ve yeterli arzın sağlanması nedeniyle özel COVID-19 nekahat plazması (convalescent plasma) toplama faaliyetini sonlandırmıştı. Kızılhaç ABD’de talebin karşılanabiliyor olması nedeniyle Covid-19 geçirenlerden bağışıklık plazması toplamayı durdurmuş durumda. Kızılhaç kan bağışı çağrısını sürdürse de iyileşenlerden Covid-19’a karşı plazma bağışı talebinde bulunmuyor. Bu durum, Covid-19 geçirenlerden kan, trombosit, plazma bağışına izin verilmediği anlamına gelmiyor.

Kızıl Haç sözcüsü Katie Wilkes The Associated Press‘e yaptığı açıklamada özel nekahat plazma programı durdurulmuş olsa da, aşılı kişilerin hala kan dolaşımına katılabileceğini “Çoğu durumda, kendinizi sağlıklı ve iyi hissettiğiniz sürece bir COVID-19 aşısından sonra kan, trombosit ve plazma bağışlayabilirsiniz” ifadeleriyle aktarmıştı.

ABD merkezli faaliyet gösteren Kızılhaç örgütü internet sitesinde Covid-19 aşısı olanların kan bağışına yönelik sıkça sorulan sorular hakkındaki sayfada iddianın doğru olmadığı belirtilmişti.

Aşı olanların kan bağışına ilişkin sunulan yanıtlar şu şekilde alıntılanabilir (Türkçe çeviriler Google Translate ürünüdür):

Q: I’ve heard claims that the Red Cross refuses to accept convalescent plasma from individuals who have received a COVID-19 vaccine because it wipes out the antibodies. Is this true?

A: There are claims circulating that incorrectly state that the Red Cross will not accept convalescent plasma donations from those who have received the COVID-19 vaccine because “the vaccine wipes out those antibodies making the convalescent plasma ineffective in treating other COVID-19 patients.” This is not accurate.

Due to the decline in hospital demand and because the Red Cross and our industry partners have been able to build a sufficient supply of convalescent plasma to meet the foreseeable needs of COVID-19 patients the Red Cross stopped collecting convalescent plasma completely on June 14.

Soru: Kızıl Haç’ın antikorları yok ettiği için COVID-19 aşısı olan kişilerden nekahat eden plazmayı kabul etmeyi reddettiğine dair iddialar duydum. Bu doğru mu?

Cevap: Kızıl Haç’ın COVID-19 aşısını almış olanlardan nekahat dönemi plazma bağışlarını kabul etmeyeceğini yanlış bir şekilde belirten iddialar var çünkü “aşı, iyileşen plazmayı diğer COVID-19 hastalarının tedavisinde etkisiz hale getiren antikorları yok ediyor. ” Bu doğru değil. Hastane talebindeki düşüş nedeniyle ve Kızıl Haç ve endüstri ortaklarımız, COVID-19 hastalarının öngörülebilir ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli bir nekahat plazması tedarik edebildiğinden, Kızıl Haç 14 Haziran’da nekahet plazması toplamayı tamamen durdurdu.

 

Q: Are individuals who received a COVID-19 vaccine eligible to give blood, platelets and plasma?
A: Yes, you can donate blood after getting a COVID-19 vaccine, as long as you are symptom-free and feeling well at the time of the donation. Please come prepared to share the manufacturer name of the vaccine you received. If you do not know the name of the vaccine manufacturer, we request you wait two weeks to donate after vaccination, out of precaution.
Soru: COVID-19 aşısı olan bireyler kan, trombosit ve plazma vermeye uygun mudur?
Cevap: Evet, bir COVID-19 aşısı olduktan sonra kan bağışında bulunabilirsiniz, yeter ki belirtiniz yok ve bağış sırasında kendinizi iyi hissediyorsunuz. Lütfen aldığınız aşının üretici adını paylaşmaya hazır olun. Aşı üreticisinin adını bilmiyorsanız, tedbir dışı olarak aşılamadan sonra bağış yapmak için iki hafta beklemenizi rica ederiz.

 

Q: Are individuals who received a COVID-19 vaccine eligible to give COVID-19 convalescent plasma?
A: The FDA allows people who have received a COVID-19 vaccine to donate dedicated COVID-19 convalescent plasma within six months of their infection of the virus, based on data that antibodies from natural infection can decline after six months however, the Red Cross has discontinued our convalescent plasma collection program.
Throughout the pandemic, the Red Cross has adapted its collection of lifesaving products to meet the needs of all patients including COVID-19 patients. Due to the decline in hospital demand and because the Red Cross and our industry partners have been able to build a sufficient supply of convalescent plasma to meet the foreseeable needs of COVID-19 patients the Red Cross stopped collecting convalescent plasma completely on June 14.
The Red Cross is grateful to the tens of thousands of convalescent plasma donors who rolled up their sleeves to share their health and provide hope to patients and their families during an uncertain time.

Soru: COVID-19 aşısı olan bireyler COVID-19 nekahat plazması vermeye uygun mudur?

Cevap: FDA, doğal enfeksiyondan kaynaklanan antikorların altı ay sonra düşebileceğine ilişkin verilere dayanarak, COVID-19 aşısı almış kişilerin virüse bulaştıktan sonraki altı ay içinde özel COVID-19 iyileşme plazması bağışlamasına izin verir, ancak Kızıl Haç iyileşen plazma toplama programımızı sonlandırdı. Pandemi boyunca Kızıl Haç, hayat kurtaran ürün koleksiyonunu COVID-19 hastaları dahil tüm hastaların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarladı. Hastane talebindeki düşüş nedeniyle ve Kızıl Haç ve endüstri ortaklarımız, COVID-19 hastalarının öngörülebilir ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli bir nekahat plazması tedarik edebildiğinden, Kızıl Haç 14 Haziran’da nekahet plazması toplamayı tamamen durdurdu. Kızıl Haç, belirsiz bir dönemde sağlıklarını paylaşmak ve hastalara ve ailelerine umut vermek için kolları sıvayan on binlerce nekahat dönemi plazma bağışçısına minnettardır.

 

Yorumunuzu yazınız...