Rothschild Ailesinin Koronavirüs Salgınının Ortaya Çıkmasından 4 Yıl Önce 2015 Yılında Covid-19 Test Kitlerinin Patentini Aldığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Bu yazımızda pek çok iddiaya ve komplo teorisine konu olan Rothschild ailesi ile ilgili iddialardan bir tanesini inceleyeceğiz.

Son zamanlarda ortaya çıkan bu iddia, Rothschild ailesinden Richard Rothschild’in henüz 2015 yılında COVID-19 testleri için patent başvurusunda bulunduğunu öne sürmekte. Dünya genelinde yayılan iddianın ülkemizde de gayet sık bir şekilde dile getirildiğini görmek mümkün:

“Covid-19 test kitlerinin patenti, 2015 yılında Richard Rothscild tarafından alındı. Yani Kovid-19’dan 4 yıl önce.”

“ROTHSCHILD Ailesi tarafından Covid-19 2015 yılında patenti alındı ve üretildi. Rothschild’in 2015’teki patentli Covid-19 biyometrik testleri.”

“Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan:

“COVİD-19 test kitlerinin patenti, 2015 yılında Richard Rothschild tarafından alındı. Yani Kovid-19’dan 4 yıl önce…””

 

rothschild ailesi covid19 test kiti patenti

koronavirüs test kiti patenti rothschild ailesi
rothschild ailesi koronavirüs test kiti patenti

 

Bahse konu paylaşımlarda kullanılan görseller ise şu şekilde:

 

rothschild covid19 test kiti patenti

 

rothschild ailesi koronavirüs test kiti patenti

 

İddiayı öne sürenler, yukarıdaki görselde yer alan Prioriteitsdatum (Felemenkçede öncelik tarihi) olarak 13 Ekim 2015 tarihinin yer almasını kanıt olarak göstermekteler; ancak bu öncelik tarihinin, COVID-19 patent başvurusu ile bir alakası bulunmamaktadır.

Hollanda’da patent, ekonomi, girişimcilik gibi konular ile ilgilen kurum olan Netherlands Enterprise Agency’nin açıklamaları ışığında ilgili olayı izah edecek olursak; bir ülkede -bu örnekte Hollanda’da- patent için ilk kez başvuruda bulunduğunuz tarihe “öncelik tarihi“, bu tarihten sonraki 12 aya da “öncelik yılı” adı verilmektedir. Eğer bu 12 aylık süre dolmadan patent için farklı bir yere, örneğin Avrupa patentine başvurursanız, bu ikinci başvuru tarihiniz, Hollanda’da başvurduğunuz ilk tarih olarak gözükecektir; yani öncelik tarihi, her iki patent için de başvuru tarihiniz olarak gözükecektir.

Zihinlerde daha somut canlanması için yine Netherlands Enterprise Agency’nin açıklamalarında verdiği örneği aktaralım. Diyelim ki 31 Ekim 2019 tarihinde bir patent için Hollanda’da başvuruda bulundunuz. Öncelik yılınız dolmadan -bu örneğe göre 31 Ekim 2020’de doluyor- 1 Haziran 2020 tarihinde de Avrupa patenti için başvurdunuz. Avrupa patentinde başvuru tarihiniz 1 Haziran 2020 yerine; 31 Ekim 2019 gözükecektir. Hatta daha sonra ABD ve Avustralya’da da patent için başvurduğunuzda, buralarda da başvuru tarihiniz 31 Ekim 2019 olarak gözükecektir. Hollanda, Avrupa, ABD ve Avustralya’daki dört adet başvuruya birden de “patent family” (patent ailesi) adı verilmektedir.

Tek cümle ile özetleyecek olursak; öncelik yılı içerisinde başka bir yere daha patent için başvurulunca, ikinci başvuru tarihi de ilk başvuru ile aynı görünür ve bu öncelik tarihi, patent başvurusuna ileriki yıllarda yapılacak olan eklemelerde de görünmeye devam eder. Öncelik yılı uygulaması, bahsedilen süre içerisinde patentlerinin özgünlüğünü etkileyecek başka patentler gündeme geldiğinde girişimcilere yardımcı olmak amacıyla yürütülmektedir.

Richard Rothschild, 2015 senesinde hastalara uzaktan tanı koymaya yarayan bir sistem için patent başvurusunda bulunmuştur. Daha sonraki yıllarda başvurunun çeşitli şekillerde ve farklı eklemeler ile birkaç kere yenilendiği de bilinmektedir. 2020 senesinde de COVID-19 testlerinin patenti için başvurduğu ve bu testler, uzaktan tanı koymaya yarayan sistem ile benzer özellikler içerdiği için devamı olarak eski başvuruya eklendiği görülmektedir. Yani COVID-19 testlerinin adı bu patent başvurularında ilk defa 12 Ekim 2015’te değil; 17 Mayıs 2020 tarihinde geçmektedir. Diğer bir ifadeyle COVID-19 testleri, bu patent başvurusuna 2020 yılında eklenmiştir. Zaten ilk başvurunun yapıldığı 2015’ten bu yana yıllar içerisinde başvuruya yapılan tüm eklemelerin tarihleri de belgelerde mevcuttur.

Sonuç olarak, iddialarda paylaşılan belgeye göre Richard Rothschild,12 Ekim 2015 tarihinde COVID-19 testlerinin patenti için değil; Biyometrik Verileri Kullanma, İşleme, Gösterme Yöntemleri ve Sistemleri adı verilen ve hastalara uzaktan tanı konmasını sağlayan bir sistemin patenti için başvurmuştur. İddia sahipleri tarafından “patent ailesi” ve “öncelik tarihi” gibi teknik kavramların anlaşılmaması sonucu ortaya böyle bir komplo teorisi atılmıştır.

 

Yorumunuzu yazınız...