Sahte araştırma şirketleri tarafından hazırlandığı uydurulan anket sonuçlarının sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek sanılarak paylaşıldığına birçok kez şahit olmuştuk.
Gerçek sanılan uydurma / sahte araştırma / anket şirketlerinin uydurma araştırma / anket sonuçlarından bazı örnekler sunalım…
KETAR Araştırma Şirketi
Ketar Araştırma Şirketi tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katılanların rektörün kim olduğunu bilmediklerine ilişkin yapıldığı sanılan araştırma uydurma ürünüydü.
Gerçek sanılan iddiaya göre Ketar Araştırma Şirketi adlı bir firma Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan kayyum atamasına yönelik protesto eylemlerine katılanlara Boğaziçi Üniversitesi Rektörünün kimliği hakkında yönelttiği soruya sadece % 11’lik kitle doğru yanıt verebilmiş.
Ancak, bahse konu araştırma şirketi ve anket sonuçları Prof. Dr. Ketum Revnak adlı muhayyel karakter üzerine inşa edilen, Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock’un resmini kullanan “@hocaket ” uzantılı Twitter profili tarafından uydurulmuştu.
Gerçek Sanılan Ketar Araştırma Şirketi’nin Boğaziçi Üniversitesi Anket Sonuçları
Honda Danışmanlık ve Araştırma
Honda Danışmanlık ve Araştırma adlı firmanın “illere göre en sevilen yazarlar” adlı araştırması sonuçlarına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan veri görselleştirmeleri bir trollün hayal gücünün ürünüydü.

Honda Araştırma’nın “İllere Göre En Sevilen Yazarlar” araştırmasının sonuçları olduğu iddiasını içeren paylaşım
Honda Araştırma’ya Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan İllere Göre En Sevilen Yazarlar Araştırması
KOMSAR
31 Mart 2019 Yerel Seçimlerine yönelik KOMSAR adlı araştırma kuruluşuna ait sanılan komsarnet uzantılı “Ankets are not endorsment. #Aneliz #Anket #Araştırma #KOMSAR” ifadelerini profilinde taşıyan Twitter profilinden yayılan seçim anket sonuçları da uydurmaydı. Komsar, bir trolleme girişimiydi ve bu isimde bir araştırma kuruluşu yoktu.