Uydulardan Dünyaya Fırlatılacak Titanyum Çubuklarla Depremin Oluşturulabileceği ve 6 Şubat 2023 Günü Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Bu Tür Bir Silahın Sonucu Olduğu İddiası Gerçek Dışı

 

(Titanyum değil) Tungsten alaşımlı 10 metrelik çubukları uzaydan yer kürede istenilen hedefe gönderebilen ve yerin 5 kilometre derinliğine nüfus ederek 7-8 şiddetinde deprem oluşturan savaşçı uydular, hâlihazırda sadece gerçekleştirilebilme ihtimâli tartışılan ve kavramsal tasarım aşamasından öteye geçemeyen bir “fikir”.

 

Uydudan kinetik bombardıman konseptinin Soğuk Savaş döneminde değerlendirildiği; ancak, hayata geçirilemediği biliniyor.

Uygulamaya konamayan, “fikir” aşamasında kalan (“rods from god” ya da (gerçekleşmeye en yakın örnek olan) “thor” gibi isimler verilen) bu tür bir silah sistemine dair değerlendirmelerde, etkisiz ve maliyetli olduğu sonucuna varılmıştı.

 

 

Veritasium’un uydudan metal çubukların yere bırakılması odaklı silahın prototipini test ettiği deneyi de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

 

 

Savunma uzmanı Arda Mevlütoğlu, C4Defence adlı derginin 78. sayısında (Sf: 25-32) yayımlanan “Kinetik Bombardıman” başlıklı makalesinde bu silah konseptine şöyle değinmişti:

“Kinetik bombardıman esas olarak, yörüngeden yeryüzüne doğru katı, yekpare bir cismin ateşlenmesi ve bu cismin süratinden, kütlesinden dolayı erişeceği kinetik enerjinin, yıkıcı etkisinin kullanıldığı uzaydan yere taarruz şeklidir.

Bu amaca yönelik tasavvur edilen projelerin neredeyse tamamında, özkütlesi yüksek dolayısıyla boyutuna kıyasla ağır metallerden üretilen bir çekirdeğin, yörüngedeki bir fırlatıcı araçtan fırlatılması öngörülür. Daha basit bir ifadeyle kinetik bombardıman, insan yapısı bir mikro meteor yağmuru olarak da nitelendirilebilir.

Kinetik bombardımanda hedefe gönderilen çekirdek, hedefe oldukça dik bir açı ve muazzam bir hızla ulaşır. Bu etkenler ve görece küçük boyutu nedeniyle tespit edilmesi ve önlenmesi imkânsızdır. Buna ilaveten, tungsten gibi son derece sert bir metalden mamul olması nedeniyle çarpma anında ulaşılan yüksek kinetik enerji, herhangi bir patlayıcı madde olmaksızın büyük bir tahrip etkisi yaratılmasını sağlar. Böylelikle, stratejik değeri yüksek hedeflerin noktasal hassasiyetle ve kitlesel ölümlere neden olmadan imha edilmesi mümkün olur.”

Bahsi geçen makalede, bu projenin uygulanabilirlik sorunları ve kullanım hedefi şöyle aktarılmış:

… Ancak yörüngeden kinetik bombardıman sistemlerinin günümüzde üretilip hizmete alınmalarının önünde bir dizi teknik engel bulunuyor. … yörüngeden bırakılan okların azami sürate ulaşmaları için çok dik açılarla bırakılmaları gerekir. Bu da yörüngedeki uzay aracının kapsama alanının oldukça daralması anlamına gelir. Dolayısıyla yörüngeye, her biri birden fazla ok taşıyan çok sayıda uzay aracı yerleştirilmesi gerekecek. Bu da üretim ve operasyon maliyetlerinin katlanarak artmasına neden olacaktır. Bir başka sorun, sistemlerin yörüngeye yerleştirilmesi, uzay aracının yörüngesinin özellikle ateşlemeden sonraki kütle kaybının telafisinde korunması için gerekli yakıtın miktarıdır. Okların ağırlıkları, uzay aracının toplam ağırlığını kayda değer şekilde artıracaktır. Yörüngede ikmâl operasyonu da yüksek maliyetli ve karmaşık bir işlemdir. Tüm teknik zorluklarına rağmen yörüngeden kinetik bombardıman konseptinin ABD’de hâlâ tartışılıyor ve çalışılıyor oluşu, son derece dikkat çekicidir. ‘Prompt Global Strike’ başta olmak üzere hipersonik silah sistemlerine verilen önem yanında, uzay ortamında bu gibi silah sistemlerinin konuşlandırılmasına dair fikirlerin yaygın şekilde değerlendiriliyor oluşu, ABD’nin Rusya ve özellikle Çin’e karşı uzayda yoğun bir askerî rekabet içine girdiğinin göstergesidir.””

 

NASA çalışanı Umut Yıldız da konuyla ilgili şu açıklamayı sunmuş:

1) Konuyla ilgili çok paylaşım yapıldı. Askeriye çok ilginç teknolojiler üzerinde çalışır, bazıları konsept kalır ama bazıları gerçektir, gizlidir, kullanılana kadar haberimiz olmaz. Bahse konu teknolojiyi “kinetic bombardment”, “rods from god”, “project thor” ile aratabilirsiniz
2) Bununla ilgili ilginç makalelere denk geldim. Özellikle Irak savaşı sırasında Bush yönetimi uzaydan yerdeki bir bölgeyi vurma konusunda silah geliştirmek için destek vermiş ve kinetik bombardıman da bunlardan birisi imiş.
3) Wikipedia’da detaylı tarihçesini işlemişler. Kısaca özetlersem Kore ve Vietnam savaşlarında uçaktan bu şekilde ağır metalleri dik olarak düşürdüklerinde makineli bir tüfeğin yatayda yaptığı zararı verdiğini görmüşler. İyi halt etmişler. 😏
4) Tabii parlak mühendisler, madem uçaktan atıyoruz, daha da yukarıdan yani uzaydan atsak daha şiddetli etki olmaz mı demişler. Walla benim de aklıma gelirdi ama ne gerek var barış içinde yaşamak varken. Kirletip durmayın uzayı kardeşim. 🤷‍♂️
5) Ortalıkta gezen hesaplara göre yakın yörüngeden (yani uzaydan) aşağı bırakılan bir çubuk yere çarptığında saatte 12000 km hıza ulaşabiliyormuş (ben teyit etmedim, her haberde bu sayı yazıyor), yani küçük bir nükleer silah kadar etki yaratıyor(muş).
6) Zaten çarptığı yerde aşırı şiddetli bir patlama yarattığından dolayı doğal olarak çarptığı yeri titretiyor ama gidip de fay hattını bulayım, onu kırayım, sonra bir sürü şehirde aynı anda deprem yaratayım diye bir durumu olamaz. Çünkü deprem yapan fay hatları çok çok aşağıda.
7) Bu çubukların altı üstü yerçekimi ile aşağı düşüp bu kadar derine inmesi imkansız. Haa üstten biraz daha gaz verip ittirseniz bilemem ama yine fazla, 10-15 km derine nasıl delsin?? Biraz daha düşününce, yok ya, yine inmez o kadar. Şöyle 10 km ufka bakın, az mesafe değil.🥴
8) Kinetik bombardıman teknolojisine biraz kendinizi hazırlayın diye G.I. Joe filminden ufak bir kesit de ekleyeyim. Şu ana kadar bu şekilde bir teknolojinin icat edildiğine dair bir ibare yok, sadece konsept. Zaten konuyu bilseydim, bu tweetleri atamazd…

 

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin titanyum çubuklarla tetiklendiği iddiası doğru değil

 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin gökten fırlatılan titanyum oklarla / borularla tetiklendiği iddiası da ileri sürüldü. 20 Şubat 2023 günü meydana gelen Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde 6.4 ve 5.8 şiddettindeki depremler için de aynı iddia farkı görüntülerle ileri sürüldü.

 

Hüseyin Yılmaz: “KOMPLO TEORİSİNİ GEÇTİK İşte Titanyum Oklarla Hatay’ın Vurulma Anı Deprem Sandık, Basbaya Saldırı Altındayız”

 

titanyum-oklarla-deprem

 

Hatay’da 20 Şubat 2023 günü yaşanan 6.4 büyüklüğündeki depremin araç kamerası ile kaydedildiği ana ait.

Deprem sırasında gökyüzünün aydınlandığı ve şiddetli bir sarsıntının yaşandığı, araç içindeki kişilerin büyük panik yaşadığı görülen video İhlas Haber Ajansı tarafından yayımlanmış.

 

 

Görüntünün kaynağı, “Mustafa Karaman” adlı “Analitik_Herif” mahlaslı “seribere” uzantılı Twitter kullanıcısının 20 Şubat 2023 tarihli paylaşımı.

 


 

20 Subat, Hatay Samandag, M6.4, Antakya Merkez’de karavanımın ön cam kamera görüntüsü” notuyla paylaştığı görüntüde “titanyum ok” sanılan cismin kablo olduğunu bahsi geçen kullanıcı şu sözlerle aktarmış:

“Yukarıdaki siyah çizgi, park halinde olduğumuz yerde kamerada görünmeyen ama hemen yanımızda olan ahşap direk ile kamerada ileride görünen ahşap direk arasındaki telefon şebeke kablosu. Alenmiyum çubuk da olabilir, zira böyle zayıf zemine titanyum gönderilmez, overpriced olur.”

 

20-subat-2023-hatay-samandag-deprem

Bahsi geçen videonun tamamı incelendiğinde, deprem yaratmak için fırlatılan titanyum ok sanılan elektrik kablosunun görüntüde sabit şekilde yer sarsıntısının öncesinde, esnasında ve sonrasında yer aldığı anlaşılıyor.

 

hatay-titanyum-ok-iddiasi

 

Videonun Hatay’da çekildiği konum incelendiğinde de, titanyum ok sanılan cismin elektrik direklerine bağlı bir kablo olduğu görülebiliyor.

 

hatay-benzin-istasyonu-elektrik-kablosu

 

Yine, Kahramanmaraş merkezli ilk depremin meydana geldiği 6 Şubat 2023 günü sabahından bir güvenlik kamerasına yansıyan yağmur ve toz tanecikleri de titanyum çubuklarla oluşturulduğu kurgusuyla sunulmuş.

 

Hüseyin Yılmaz: “VATANIMIZA SALDIRI ANI KANITI DEDİM Vurulma Anı Dedim Elektrik Direği Diyenlere Bakın Bu Görüntüye Diyecek Bir Şeyiniz Varmı ? Orjinal Video https://youtube.com/watch?v=fgS4YpeKlyM… 0.25 x te oynatın”

 

kahramanmaras-titanyum-cubuk-saldiri-iddiasi

 

 

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın Sosyal Medyaya Yansıyan Uydudan Fırlatılan Titanyum Çubuklarla Deprem Meydana Getirilebileceği İddiasıyla Paylaşılan Konuşması

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, sosyal medyaya yansıyan konuşmasında değindiği silah sisteminin, fay hatlarını tetiklemek veya tektonik deprem oluşturmak gibi bir bir fonksiyonunun olmadığını belirtti.

 

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın katıldığı bir konferansta yaptığı konuşma, 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sosyal medyada gündem oldu.

 

turkiye uzay ajansi baskani

 

Paylaşılan video, Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım’ın Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde 2021 yılı Kasım ayında düzenlenen konferansta Türkiye’nin uzay çalışmalarını ve stratejisini aktardığı konuşmasından alıntı.

 

 

Uzay Ajansı Başkanı, sosyal medyaya yansıyan konuşmasında projesini gördüğünü iddia ettiği bir silahtan bahsederek çubukların uydulardan dünyaya fırlatıldığını, çok hızlı bir şekilde düşen çubukların yerin 5 kilometre kadar altına girdiğini ve depreme yol açığını şu sözlerle ileri sürmüş:

“Bir örnek vereyim. Böyle bir silah sistemi çalışıldığını gördüm ben. Projesini gördüğüm için söylüyorum. Hem de çok basit. Şu elektrik direkleri var ya sokaklarda. 7-8 10 metre yüksekliğinde metal çubuklar. Bildiğin çubuklar. İçinde patlayıcı yok. Hiçbir şey yok içinde. Ama titanyum alaşımlı sert malzemeden metal çubuk. Bunları uyduya yerleştiriyorlar belirli sayıda. Oradan hedefleyerek Dünya’ya fırlatıyorlar. Böyle kazık gibi. Ucu da sivri. Geliyor mesela bir yere düşüyor isim vermeyelim şimdi Allah korusun felaket senaryosu olmasın. Yere çarptığı anda yerin 5 kilometre altına kadar nüfuz ediyor. Öyle bir hıza geliyor. Ve 7-8 şiddetinde bir deprem oluşturuyor. O çarpmanın etkisiyle. Orada ne varsa yerle bir oluyor. Bakın burada hiç silah yok patlayıcı yok bomba yok. Öyle bir güç var işte uzaydan gelen. Bunu ne görme şansın var. Ne durdurma şansın var. Ne savunma şansın var. Böyle bir sistem var mı? Bilmiyorum. Ama böyle bir çalışmayı mühendislik çalışmasını ben gördüm.”

 

“10 metrelik titanyum çubukla 7-8 şiddetinde deprem” yaratılabileceğinin iddia edildiği konuşma, “Uzay Ajansı Başkanı’nın depremle ilgili daha birkaç yıl önce yaptığı açıklama Türkiye’de uygulanmış olabilir mi?” ya da “uydudan titanyum çubuklarla deprem mümkün mü?” gibi sorularla sosyal medyada paylaşılmış (Bazı sosyal medya kullanıcıları, Uzay Ajansı Başkanı’nın konuşmasını “saçmalık” olarak yorumlamış).

 

uzay-ajansi-baskani-deprem-silah

 

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da bahsi geçen konuşmasının sosyal medyada ilgiyle paylaşılmasının ardından attığı bir tweette, bahsettiği silah sisteminin Kahramanmaraş depremiyle bir ilgisinin bulunmadığını şöyle belirtmişti:

“Birkaç gündür sosyal medyada dolaşan video hakkında çok soru geliyor. Bu kısa video benim çok önce bir strateji enstitüsünde verdiğim konferanstan alıntı. Dünya yörüngesinde konuşlanıp kullanıldığında küçük bir şehri haritadan silebilecek silah sistemini anlatmıştım+

Bu silah sisteminin fay hatlarını tetiklemek veya tektonik deprem oluşturmak gibi fonksiyonu yok. Dolayısıyla bilinen bir fay hattında oluşan tektonik bir deprem olan Maraş afetiyle ilgisi yok. Yanlış anlaşılmasını istemem.

Bu silahın etkisi göktaşı çarpmasına kıyas edilebilir.”

 

 

Türkiye Uzay Ajansı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bahsi geçen silah projesinin gerçekleştirildiğine dair bir bilginin bulunmadığını, yörüngedeki bir uydudan fırlatılan metal çubuklarla tektonik bir depremin oluşturulamayacağını, Kahramanmaraş depremiyle bu tür bir silahın ilgisinin bulunmadığını şöyle ifade etmiş:

“Kurum başkanımız Sn. Serdar Hüseyin Yıldırım’ın 4 Kasım 2021 tarihinde Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde yapmış olduğu bir konuşmadan alıntılanan kısa bir video sosyal medya mecralarında bağlamı dışında dolaşıma sokulmuştur. Konuyla ilgili maalesef maksadını çok aşan ifadeler ve değerlendirmeler yapılmaktadır.

 

Konuya ilişkin Başkanımız Sn. Yıldırım, her ne kadar sosyal medya hesapları üzerinden açıklamada bulunmuş olsa da dezenformasyonun yayılımı konusunda adım atmak bu süreçte daha da güçleştiği için ayrıca bir açıklamaya da ihtiyaç duyulmuştur.

 

Söz konusu videoda Dünya yörüngesinde konuşlanabilecek bir silah sisteminin yalnızca proje çalışmalarından söz edilmiştir. Bu projenin gerçekleştirildiği hakkında hiçbir bilgi olmamakla birlikte, fay hatlarını tetiklemek veya tektonik deprem oluşturmak gibi bir fonksiyonu zaten bulundurmamaktadır. Dolayısıyla tektonik bir deprem olan Kahramanmaraş afetiyle de bir ilgisi olması söz konusu değildir.”

 

 

Yıldırım’ın konuşmasında aktardığı teknoloji, 2013 yapımı “G.I. Joe: Misilleme” (H.I. Joe: Retaliation) adlı filmdeki sahneleri akla getiriyor.

 

 

Yorumunuzu yazınız...