* Kapak görseli montajdır
Montaj Alt Bant (KJ) Görsellerine Karşı Ne Kadar Dikkatliyiz?
Özellikle son yıllarda TV kanallarının kullandığı KJ olarak bilinen alt bantların sosyal medyada mizahî maksatla ya da tamamen yanlış algı oluşturmak niyetiyle montajlanarak paylaşıldığı hepimizin malumu.
Haber kanallarına ait ekran görüntülerindeki alt bantların montajlanarak servis edilmiş olabileceğinden şüphe duyma ihtiyacı giderek artıyor. Sosyal medya kullanıcıları tarafından bu tip mizahî montajların ciddiye alındığına ya da ekran görüntülerinin kötü niyetle değiştirildiğinin fark edilemediğine her defasında farklı örneklerle şahit oluyoruz.
Böyle bir görünüm karşısında, orijinal sanılan montaj örnekleri sunarak alt bant manipülasyonuna dikkat çekme ihtiyacı duyduk.
Son günlerden örnekler üzerinden ilerleyelim.
Seks ve alkolün koronavirüsü öldürdüğüne yönelik mizahi montaj, çeşitli sitelerdeki şablonlar üzerinden oluşturulmuştu.
Kokainin koronavirüse iyi geldiğine dair ekran görüntüsü de montaj alt bant türetmek için kullanılan bir internet sitesi vasıtasıyla oluşturulmuştu.
Tuvalet kağıdında koronavirüs bulunduğuna yönelik yeni bir KJ bandı montajı da daha önce aktardığımız site aracığıyla oluşturulmuş.
Aslanların dışarı salındığına dair ekran görüntüsü de montaj alt bant türetmek için kullanılan aynı internet sitesi vasıtasıyla hazırlanmış.
Hazır şablonlar yerine TV kaydının anlık görüntüsü üzerinde yapılan montajlar da mevcut.
Örneğin, A Haber’in “Diyabetten nasıl korunabiliriz?” alt bandı “Diyanet’ten nasıl korunabiliriz?” olarak değiştirilerek paylaşılmıştı.
Biraz A Haber yoğun geçse de, diğer örnekleri sıralayalım…
A Haber’in “Kızılay Başkanı: Artçılar sürebilir, hasarlı evlere girmeyin” alt bandı “İmamoğlu döneminde minareler depremle yıkıldı” şeklinde montajlanmıştı.
A Haber’in Adil Gür’ün yorumu esnasında verilen “TSK ve ÖSO Afrin’e İlerliyor” alt bandı “A Haber’i izleyenler diğer kanalları izleyenlerden daha eyitimli” şekline dönüştürülmüştü.
A Haber’in “Türkiye’nin meseleleri” alt bandı “Çeyrek dolar 88 kuruş oldu” olarak sunulmuştu.
A Haber’in “yarım dolar 3,52 TL” alt bandı kullandığına dair paylaşılan görsel de montaj ürünüydü. 11 Eylül 2017 tarihinde yayınlanan Hilal Özdemir’in sunduğu “Ekonomi Bülteni” adlı programda “Türkiye Ekonomi Büyüyor” alt bandı kullanılmıştı.
Daha önce bahsi geçen ekran görüntüsündeki alt bant, “Venezüela Ekonomisi Uçuyor” şeklinde değiştirilerek de paylaşılmıştı.
Söz konusu ekran görüntüsündeki alt bant daha sonra “Erdoğan Doları 10 TL Yaparak Hesaplama Kolaylığı Sağladı” şeklinde montajlanmıştı.
Yine A Haber’in “S-400 alımı F-35 alımını etkilemez” alt bandı “Benzinde tarihi düşüş – 5 yıl önce 25 dolar olan benzinin litresi bugün 1,5 dolara düştü” şeklinde aktarılmıştı.
A Haber’in “Büyük Menderes’te toplu balık ölümü” alt bandı “Türk Lirasından tarihi rekor – Türk Lirası Pakistan Rupisi’nden 25 kat daha değerli olarak işlem görüyor” şekline büründürülmüştü.
Show TV’nin “Motordan düştü, şoka girdi!” alt bandı “Bayılan Alevi kadına Sünni teneffüs uygulandı” olarak montajlanmıştı.
Denizli’de koronavirüs salgını nedeniyle acil durum ilân edildiğini ve karantinanın başladığını öne süren görsel NTV’nin ekran görüntüsü kullanılarak oluşturulmuştu. İddianın ciddiye alınarak yaygın şekilde sosyal medyada paylaşılması ve panik oluşturmasının akabinde Denizli Valiliği yaptığı açıklamada, haberin yalan olduğunu ve bu görseli hazırlayıp yayınlayanlar hakkında da yasal işlemin başlatıldığını duyurmuştu. Montajla oluşturulan ekran görüntüsünde gram altının satış fiyatı 221,6 TL olduğu görülse de paylaşıldığı anda 1 gr altının cari satış fiyatı 360 TL civarında seyrediyordu. Ayrıca alt bantta Kartal’da 2019 Şubatında çöken binaya dair akış görülüyordu.
A Haber’in “Dolar Neden 7,70 TL” ve “Bakan Albayrak: 2001 krizinin etkileri halen devam ediyor” alt bandını kullandığı iddia edilen ekran görüntüsü dijital montajla oluşturulmuştu.
A Haber’in pazardan çürümüş meyve sebze toplayan vatandaşlar için “duyarlı vatandaşlar semt pazarını temizledi” alt bandını kullandığı iddiasıyla paylaşılan görsel, A Haber’de 15 Mayıs 2020 tarihinde “BDDK’dan 15 Bankaya Ceza – Salgın Sürecindeki Şikayetler Üzerine 19,6 Milyon TL Ceza Kesildi” alt bandının yerine montajlanmış.
TRT Haber’e atfedilen “Şehitlerimiz memleketlerine uğurlanıyor: Şehit cenazeleri yeni açılan kavşak ve duble yollar sayesinde artık daha kısa sürede memleketlerine ulaştırılıyor” alt yazısını içeren görsel de montaj içermekteydi…
TRT’ye Ait Sanılan Şehit Cenazeleri ve Duble Yollarla İlgili Alt Bant
USD/TL kuru tarihi zirvesine çıktığı günlerde sosyal medyada paylaşılan A Haber’in “dolar düştü yüzler güldü” alt bandını ve “dolar 9 liraya düştü” tweetini kullanığı iddiasıyla paylaşılan ekran görüntüsü de montaj içeriyordu. Görüntünün orijinali Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’in katıldığı 1 Kasım 2019 tarihli A Haber canlı yayınında “piyasalarda son durum” alt bandı ve “dolar/tl 5,7191” yansısını içeriyordu.
Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar karşısında petrol istasyonlarında oluşan uzun kuyruklara dair A Haber’in “Halk Her Gece Ucuz Mazot Alıyor” alt bandıyla yayın yaptığı yönünde paylaşılan ekran görüntüsü, “Motorine 27 Kuruş İndirim” alt bandını taşıyan 19 Mart 2020 tarihli yayından ekran görüntüsü ile 2022 yılı Mart ayı başından bir ekran görüntüsü birleştirilerek oluşturulmuş. Görseldeki ekran görüntüsünde yer alan EPGİS Genel Başkan Yardımcısı Aslı Çelik Yaman, katıldığı yayında 19 Mart 2020 gecesinden itibaren geçerli olan motorin fiyatına yapılacak indirim miktarına değinmişti.
2018 yılı Ocak ayında Afrin’e düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında TSK’nın Darmık Dağı’nı bombaladığına dair haber aktarımının yapıldığı 31 Ocak 2018 tarihli A Haber yayınından ekran görüntüsündeki “Darmık Dağı Bombalanıyor” alt bandı “Şeker Hastalığı Bitecek – 14 Fabrika Özelleştirilince Şeker Hastalığı Oranı %14 Düşecek” şekline montajlanmış.
A Haber’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Ankara yollarına soyadı Yavaş’ı yazdırdığı yönünde bir alt yazı kullandığı iddiasıyla paylaşılan görsel de mizahî amaçla oluşturulmuş (2020 yılında yaygın şekilde paylaşılan görsele benzer şekilde, parodi içerik paylaşan Yeni Akit Gazetesi’ni taklit eden profil de benzer bir paylaşımda bulunmuş).
Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın 2017 yılı Mart ayında Hollanda’da “istenmeyen kişi” ilan edilmesini protesto eden göstericilere polisin atom bombası attığı şeklinde bir haberin A Haber’de yayımlandığı iddiasıyla paylaşılan görsel de dijital düzenleme içeriyor. A Haber’in “Hollanda polisi atom bombası attı” alt bandıyla yayınladığı bir habere rastlanamıyor. Anadolu Ajansı’ndan Büşra Akın’ın Haaretz Gazetesi yazarı Gideon Levy ile telefonla röportaj yaptığı görüntü üzerine “Hollanda Polisi Atom Bombası Attı” alt yazısı ve A Haber logosu eklenmiş. Aynı ekran görüntüsü daha önce farklı alt yazılarla da montajlanmıştı.
A Haber’de yayımlanan TV programında “Ateistlerin Zam Duası Yaptıkları Yönünde Duyumlar Alıyoruz” alt bandının kullanıldığı iddiası doğru değil. İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin ele alındığı programda dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın açıklama yaptığı anda ekranda ilgili anda “Ankara Sözleşmesi Hazırlıyoruz” alt yazısı yer alıyordu.
“ABD’yi TL korkusu sardı” alt yazısının kullanıldığı haber ise A Haber’in 9 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan ekonomi bülteninden.
A Haber’in “ABD’yi TL Korkusu Sardı” Alt Yazısının Kullanıldığı Haberi
Ve olmazsa olmaz montaj: Ahmet Özal’ın “Babamı X Öldürdü” çıkışlarına mizahi bir yaklaşımla oluşturulmuş “Babamı koronavirüs öldürdü” alt bantlı görsel.