Malumatfuruş
  • Doğrulama / Yanlışlama
  • İnceleme
  • Doğrulama Teknikleri
  • Bizden
  • Anasayfa
  • Hakkında
  • Tüm Yazılar
  • Köşe Yazarları
  • Köşe Yazarlığı
  • Şehir Efsaneleri
  • İletişim
Malumatfuruş
  • Doğrulama / Yanlışlama
  • İnceleme
  • Doğrulama Teknikleri
  • Bizden
Doğrulama / Yanlışlama

Neil Armstrong’un Ayda Ezan Sesini Duyduğu ve Müslüman Olduğu Şehir Efsanesi

Yazar: malumatfurus 7 Ocak 2019
Yazar: malumatfurus 7 Ocak 2019 1 yorum

Neil Armstrong’un Ayda Ezan Sesini Duyduğu ve Müslüman Olduğu İddiası Doğru Değil

16 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 uzay aracıyla çıktığı yolculuğun sonunda 20 Temmuz 1969 tarihinde Ay’a ilk ayak basan insan olarak tüm dünya çapında üne sahip olan Neil Alden Armstrong, “Ay’da gezinirken ezan sesi duyup Müslüman olan adam” ilan edilmişti. Özellikle 1970li yıllarda bir virüs gibi Müslüman yoğun nüfusa sahip ülkelerde yayılan bu iddia elbette bir şehir efsanesidir.

Yanlış İddia

 

Neil Armstrong’un Ay’da ezan sesini duymasının ardından Müslüman olduğu iddiası (i) bilimsel gerçeklerle, (ii) ABD Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamayla, (iii) bizatihi kendi tarafından yapılan yazılı ve sözlü açıklamalarla ve (iv) ölüm töreniyle yalanlanmıştır.

Asılsız olduğu fersah fersah öteden belli olsa da, hâlâ günümüzde bu iddiaya inananların var olduğunu gördükten sonra, şehir efsanesi listemize ekleyerek neden gerçeği yansıtmadığını özetleme ihtiyacının hâlâ var olduğunu düşünüyoruz.

 

Nedir Bu Neil Armstrong’un Müslüman Olduğuna Dair Şehir Efsanesi?

Ay’da ezan sesi duyarak Müslüman olan astronot masalı özetle şu şekilde:

Neil Armstrong, uzay aracında uyurken ya da Ay’a ayak bastıktan sonra derinlerden gelen bir ses duyar; fakat, buna bir anlam veremez. Bu durumdan kimseye de bahsetmez. Görevi tamamlayıp Dünya’ya döndükten sonra televizyonda belgesel izlerken TV’de ezan sesini duyar ve bu sesin Ay’da duyduğu ses olduğunu anlar. Hidayete erer ve Müslüman olur.

Efsanenin bir diğer versiyonunda ise Neil Amstrong’un Mısır’da ezan sesi duyduktan sonra “Ben aynı sesi Ay’da da duydum” diyerek Müslüman olduğu iddia edilir. Diğer versiyon ise şu şekildedir:

Neil Armstrong Mısır’da 1983 yılında konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta konuşması sırasında duyduğu ezan sesiyle duraksar, çok etkilenir, sesin ne olduğunu sorar ve Ay’da da bu sesi duyduğunu ve ürperdiğini belirtir ve “Ay’da olduğum sırada derinlerden anlayamadığım bir ses duydum. Önce kulaklarımın uğuldadığını sandım ancak sonra bu sesi fark edip titremiştim. Duyduğum ses tam bu ses, ezan sesiydi.” der.

Hatta daha üfürük hikayeler ortaya atılır:

Armstong kendisine gösterilen rağbetten memnundu. Bu sırada olan oldu.
Armstrong irkildi: ‘Hey, bu müzik sesi ne?
Mısırlılar gülmemek için kendilerini biraz tuttular. Sonra da cevap verdiler: ‘O müzik değil, Ezan.. Kilise çanları neyse, Cami’nin de ezanı odur.’
Armstrong: ‘Ben bunu daha önce de işittim.’
‘Elbette işiteceksiniz, dünyada bir milyara yakın Müslüman var. Hangi ülkeye gitseniz mutlaka ezan okunur.’
‘Ben, dünyayı kastetmiyorum, bu sesi Ay’da duydum.’
Armstrong’un yüzü kireç gibiydi: ‘Aman Allah’ım, Seni şurada yanıbaşımda değil, ta Ay’da buldum.
Uzun bir süre Armstrong’dan ses seda çıkmadı. Sonunda bir açıklamada bulundu: ‘Ay’a Besmelesiz ayak basmışım. Besmeleyi şimdi çekiyorum. Artık ben de Müslümanlardanım..’

 

Neil Armstrong'un uzayda / Ay'da ezan sesi duymasının akabinde Müslüman olduğu iddiasını içeren paylaşım

Neil Armstrong’un uzayda / Ay’da ezan sesi duymasının akabinde Müslüman olduğu iddiasını içeren paylaşım

 

Neil Armstrong'un uzayda / Ay'da ezan sesi duymasının akabinde Müslüman olduğu iddiasını içeren metin

Neil Armstrong’un uzayda / Ay’da ezan sesi duymasının akabinde Müslüman olduğu iddiasını içeren metin

 

Neil Armstrong’un Ay’a ayak bastığında ezan sesi duyup Müslüman olduğu şehir esanesi nasıl oluştu ve yayıldı? Sorunun cevabını Mısırlı bilim insanı Prof. Dr. Faruk El-Baz veriyor. El-Baz, NASA bünyesindeki Apollo Uzay Programında yer alan astronotların Mısır ziyaretlerindeki demeçlerinin Mısır’da Arapçaya çevrilmesinin ardından Mısır, İran, Afganistan ve Hindistan’a yayılırken zaman içerisinde tahrif edilerek Neil Armstrong’un uzayda duyduğu ezan sesini Mısır’da duyduktan sonra İslamiyeti seçtiği efsanesine çevrildiğini belirtmiştir.

 

 

Uzayda Ezan Sesi Duymak Mümkün Mü?

Fizik dersi bilgilerini hatırlayalım: Sesin iletimi dalga şeklindedir. Sesin yayılması için mutlaka bir maddeye ihtiyaç duyulmaktadır. Ses boşlukta iletilemez. Yani, havasız ortamda, uzayda, Ay’da ses iletilemez. Bu nedenle Ay’da bir astronotun duyabileceği tek ses uzay elbisesinin kaskındaki hoparlörden aktarılan Houston’daki merkezden ya da istasyondaki arkadaşlarından gelecek olan sestir.

 

Neil Armstrong’un İslamiyeti Seçmediği ve Ay’da Ezan Sesi Duymadığına Dair Açıklamalar Mevcut

Neil Armstrong, uzayda ezan sesi duyduğu ve İslamiyeti seçtiği iddialarına dair tarafına yöneltilen sorulara verdiği yanıtlarda bu iddiayı bizatihi kendisi çürütmüştür. Örneğin, 2005 yılı Eylül ayında Malezyalı bir astronot adayının sorusu üzerine Ay’da ezan sesi duyduğu ve İslamiyete geçtiği iddiasını reddetmiştir.

James R. Hansen adlı yazarın Armstrong’un biyografisini yazdığı ‘First Man’ (İlk Adam) adlı kitapta Armstrong’un ezan sesini Ay’a ayak basmadan önce duyduğu dile getiriliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığınca Uzak Doğu ve Pasifik’teki ABD diplomatik birimlerine aktarılan “Neil Armstrong’un İslamiyet’i Seçtiği iddiası” konulu açıklama metni de Armstrong’un din değiştirdiği iddialarını yalanlamaktadır.

 

 

14 Temmuz 1983 tarihinde Neil Armstrog’un isteğiyle kendisi adına açıklama yapan ofisinin Manila’daki Asya Araştırma Merkezi Direktörü Phil Parshall’a ilettiği yazıda, Bay Armstrong’un ayda ezan sesini duyduğu ve İslamiyeti seçtiği iddiasının gerçek dışı olduğu bilgisini paylaşmıştır.

 

 

Söz konusu yazının Türkçe çevirisi aşağıda aktarılmıştır:

NEIL A. ARMSTRONG
LÜBNAN, OHIO 45036

Temmuz 14,1983

Bay. Phil Parshall Direktör
Asya Araştırma Merkezi
Uluslararası Hristiyan Topluluğu
29524 Bobrich
Livonia, Michigan 48152

Sevgili Bay. Parshall:
Bay. Armstrong mektubunuzu yanıtlamamı ve nazik sorunuz için teşekkür etmemi istedi.
İslama dönme ve ayda veya herhangi biryerde ezan sesini duyduğuna ilişkin raporların hepsi doğru değildir.
Malezya,Endonezya ve diğer ülkelerde bu raporlar doğrulanmadan basılmıştır. Biz bu yetersiz ve uygun olmayan gazeteciliğin size olan olumsuz etkilerinden dolayı özür dileriz.
Sonradan, Bay. Armstrong telefon ile görüşmeyi kabul ederek, kendisi hakkındaki hikayelere tepkisini dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nun iletişim öncesi ve sonrası ifadesinin bir kopyasını ekleyerek mektubunu kapatıyorum.

İçtenlikle

Vivian White
Yönetici Yardımcısı

 

Yukarıdaki mektubun muhatabı olan Direktör Parshall’ın Journal Arabia adlı derginin editörüne yazdığı ve anılan derginin 1985 yılı Haziran ayı sayısında (The Islamic World Review, Issue June 1985/Ramadan 1405) yayınlanan mektupta, Fas’tan Filipinler’e kadar tüm müslüman ülkelerde Neil Armstrong’un Ay’da ezan sesini duyduğuna, İslâm’a geçtiğine ve şimdi İslâm inancının yayılmasına tam zamanlı çalıştığına inanıldığı, ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bilgi notunda belirtildiği üzere bu iddianın doğru olmadığının belirtildiği aktarılmaktadır.

 

Neil Armstrong’un İnancı ve Cenaze Töreni İslâmî Usullere Göre Değildi

25 Ağustos 2012 tarihinde 82 yaşında vefat eden Neil Armstrong, inançlı bir Hristiyan olarak ömrünü geçirmiştir.

Neil Armstrong’un cenaze töreni de İslamiyeti seçtiği iddialarını asılsız kılmaktadır. Vasiyeti gereği Armstrong’un cenaze töreni Hristiyan geleneklere göre gerçekleştirilmiştir.

Armstrong’un cenazesi yakılarak külleri 14 Eylül 2012 günü USS Philippine Sea adlı gemiden bir seramoniyle Atlantik Okyanusu’na gömülmüştür.

 

 

Camiden salavatlarla mezarlığa doğru gönderilmek yerine küllerinin denize gömülmesi İslâmi kaidelerle pek de uyumlu değil gibi…

 

Şehir Efsaneleri Zombi Gibidir Kolay Öldürülemezler

Yıl Olmuş 2019. Hâlâ Neil Armstrong’la ilgili bu hurafeye inanan var mı? Üzülerek belirtmek gerekir ki, evet, var.

Gerçeği yansıtmadığı baş kahramanı tarafından yalanlanmasına, bilim çevrelerince asılsızlığı ispatlanmasına ve işin aslı geniş kitlelerce bilinmesine rağmen özellikle İslâmi kesimde bu şehir efsanesine hâlâ inananlar mevcut:

Yeni Dünya Dergisi‘nin internet sitesinde yayınlanan (Aralık 2016’da Alemdağ’da kaleme aldığı anlaşılan) “Tasavvuf Nedir” başlıklı yazısıyla Ali Ramazan Dinç, bu örneklemden bir isim:

"Neil Armstrong ezan sesini aya ayak bastığında duymuştu. Tahal Hakkâri Hz.lerinin müezzini, yerden Arş-ı Âzam’da okunan ezanı duyuyordu."

Ancak, bu iddiaya hâlâ inanan köşe yazarları da yok değil:

Bekir Hazar, Takvim Gazetesinde 15 Eylül 2012 tarihinde yayınlanan “Ben bir vatandaşım” başlıklı yazısında Armstrong’un uzayda ezan sesi duyarak Müslüman olduğuna inananlardan olduğunu aşikâr etmişti:

"Aya ilk giden Neil Armstrong... "Ayda ezan sesi duydum" diyerek... Müslüman olmuştu...."

Engin Ardıç Sabah Gazetesindeki “Ne müziği yahu” başlıklı 26 Şubat 2016 tarihli yazısında Armstrong’un Ay’da ezan sesi duyduğunu söylediğini iddia ederek hataya düşmüş:

 "Bu tür muhabbetlere meraklı olanlar bileceklerdir, Armstrong ayda "ezan sesi" duyduğunu da ileri sürmüş, safdilleri heyecanlandırmış, pek mutlu etmişti."

Şehir Efsaneleri Zombi Gibidir Kolay Öldürülemezler

Tüm bu gerçeklere rağmen Neil Armstrong’un din değiştirdiğinin ABD tarafından gizlendiği iddialarına sarılan komplo teorisi müptelâları da var.

İlaveten, Türksat AŞ’nin davetiyle Türkiye’ye gelen Malezyalı astronot Dr. Sheikh Muszaphar Shukor da “Ramazan ayına denk gelen uzay seyahatinde Uzay İstasyonu’nun içerisinde bu ezan sesini duydum” iddiasında bulunduğu basına yansımıştı. Ancak bu iddia sadece Türkiye kaynaklı medyada yer almış olup, ezanın bir kayıt mı yoksa sanıldığı gibi kendiliğinden beliren bir ses mi olduğuna dair basına yansıyan haberlerde bir bilgi görülmemiştir. Shukor’un verdiği İngilizce mülakatlarda bu yönde bir iddiasına rastlanılamamıştır.

 

Peki Neden?

Kâbe’nin üzerinden kuşların ve uçakların uçamayacağına dair bir şehir efsanesi neden türetiliyorsa, bu efsane de aynı mentaliteyle türetilmiştir. Yalana dolana hurafeye ihtiyacı olmayan hakikati, cahil cüheylanın gözünde daha önemli hale getirebilmek için.

 

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz...

  • E-posta
  • WhatsApp
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Telegram
  • Yazdır
  • Pocket

İlgili Yazılar

Ali Ramazan DinçBekir HazarEngin Ardıç
Paylaş

Bunlara da bakınız

93 Harbinin 1893 Yılında Gerçekleştiğini Sananlar

18 Ocak 2021

Orhan Osmanoğlu’nun Yazı ve Paylaşımlarındaki Hatalar

17 Ocak 2021

Kartalların Pence ve Gagalarını Yeniden Çıkarıp Ömürlerini Uzattıkları...

17 Ocak 2021

Videonun Bilim Kurulu Üyelerinin Maskesiz Gerçekleştirdiği Toplantıya Ait...

16 Ocak 2021

Leyla İle Mecnun’a Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Fotoğraflar

16 Ocak 2021

Papa Francis’in Tutuklandığı İddiası

15 Ocak 2021

Dijital Düzenlemeyle Oluşturulan Yer Şekli Fotoğrafları

15 Ocak 2021

İnek ve Büyüttüğü Leopar Temalı Uydurma Hikâye ve...

14 Ocak 2021

Sosyal Medya Profillerinde Paylaşılan Kopyala Yapıştır Uyarı Metinleri...

14 Ocak 2021

Avusturya Kralı İle Kara Çarşaflı Eşine Ait Sanılan...

13 Ocak 2021

1 yorum

Mel Gibson'ın Müslüman Olduğu Şayiası - Malumatfuruş 11 Mart 2020 - 12:09

[…] Gibson, Kaptan Kusto, Neil Armstrong, Michael Jackson, Prens Charles, Lev Tolstoy, Barrack Obama, Christiano Ronaldo, Will Smith. Bu […]

Cevapla

Yazı İçeriğiyle İlgili Yorum Yapmak İsterseniz Buyrunuz Cevabı iptal et

KÖŞE YAZARLARI

Abdurrahman Dilipak Yusuf Kaplan Özgen Acar Emre Aköz Mehmet Y. Yılmaz Mehmet Barlas Can Ataklı Yalçın Bayer Fuat Uğur Yavuz Bahadıroğlu Reha Muhtar Ertuğrul Özkök Şeref Oğuz Mine G. Kırıkkanat Melih Aşık Rıdvan Bülbül Can Dündar Haşmet Babaoğlu Bülent Erandaç Emin Çölaşan Yılmaz Özdil Şükrü Kızılot Murat Bardakçı Ahmet Hakan Halime Gürbüz Güneri Civaoğlu İsmet Berkan Hilal Kaplan Hıncal Uluç Nazlı Ilıcak Bekir Hazar Rahmi Turan Ergün Diler Hasan Karakaya Ayşe Hür Ahmet Yenilmez Abbas Güçlü Murat Yetkin Necati Doğru Engin Ardıç Dursun Seyis Fatih Altaylı M. Necati Özfatura Melih Altınok Soner Yalçın

Son Yazılar

  • Malumatfurus.org’da İnceleme Yayımlamak İster Misiniz?

    2 Aralık 2020
  • 93 Harbinin 1893 Yılında Gerçekleştiğini Sananlar

    18 Ocak 2021
  • Orhan Osmanoğlu’nun Yazı ve Paylaşımlarındaki Hatalar

    17 Ocak 2021
  • Kartalların Pence ve Gagalarını Yeniden Çıkarıp Ömürlerini Uzattıkları İddiası

    17 Ocak 2021
  • Videonun Bilim Kurulu Üyelerinin Maskesiz Gerçekleştirdiği Toplantıya Ait Olduğu İddiası

    16 Ocak 2021
  • Leyla İle Mecnun’a Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Fotoğraflar

    16 Ocak 2021

MALUMATFURUŞ NEDİR?

“Malumatfuruş“, köşe yazarı zabıtası “Muhtesip.com” kültüründen esinlenen bir “köşe yazarı yanlışlama” girişimidir. İşkembe-i kübrasına güvenerek bol keseden sallayan, bilmeyen, bilmediği hâlde aslını araştırıp doğrusunu öğrenme zahmetine girmeyen, yanlışını fark ettiği hâlde okurlarıyla doğrusunu paylaşmayan köşe yazarlarından haz etmeyenlerin ortak adresidir “Malumatfuruş”.

Bizden

  • Malumatfurus.org’da İnceleme Yayımlamak İster Misiniz?

    2 Aralık 2020
  • Infodemilab Podcast Yayınına Konuk Olduk

    12 Kasım 2020

Doğrulama / Yanlışlama

  • 93 Harbinin 1893 Yılında Gerçekleştiğini Sananlar

    18 Ocak 2021
  • Orhan Osmanoğlu’nun Yazı ve Paylaşımlarındaki Hatalar

    17 Ocak 2021
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • RSS
  • Ana Sayfa
  • Hakkında
  • Tüm Yazılar
  • Köşe Yazarları
  • Köşe Yazarlığı
  • Şehir Efsaneleri
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

@2019 - malumatfurus.org

loading Vazgeç
Yazı gönderilemedi - e-posta adreslerinizi kontrol edin!
E-posta kontrolü başarısız oldu, lütfen bir daha deneyin.
Üzgünüm, blogunuz yazıları e-posta ile paylaşamıyor.