Farklı siyasî grupların birbirlerine yönelik ithamlarına eşlik eden FETÖ lideri Fethullah Gülen konulu montaj fotoğrafları derleyelim istedik…

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fethullah Gülen’in elini öptüğü ana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan montaj fotoğrafın (Marmara Üniversitesi 2008-2009 eğitim öğretim yılı açılış töreninde kaydedilen) orijinalinde Gülen yerine Prof. Dr. Orhan Oğuz yer almaktaydı.

 

erdoğan gülen montaj

 

erdoğan gülen montaj

 

fethullah gülen recep tayyip erdoğan

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları Melih Gökçek ve Kadir Topbaş ile birlikte Fethullah Gülen ile birlikte kendisini gösteren bir fotoğrafı içeren tabloyu tuttuğunu gösteren montaj fotoğrafın orijinalinde üzerinde bir hadis bulunan tablo yer almaktaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fethullah Gülen’in 1990’lı yıllarda çekilen bir fotoğrafı tablonun yerine montajlanmıştı.

 

erdoğan gökçek topbaş gülen montaj

 

erdoğan gökçek topbaş

 

fethullah gülen recep tayyip erdoğan

 

fethullah gülen recep tayyip erdoğan

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fethullah Gülen ile birlikte basın toplantısı yaparken gösteren (2014 yılında kaydedilen) fotoğrafın orijinalinde 23 Nisan günü Başbakanlık’ta ağırlanan bir öğrenci mevcuttu.

 

erdoğan gülen montajı

 

erdoğan 23 nisan

 

fethullah gülen recep tayyip erdoğan

 

Fethullah Gülen ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu bir arada gösterdiği sanılan montaj fotoğrafın (1998 yılında çekildiği anlaşılan) orijinalinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yer almaktaydı. Bahse konu montaj görselde Kemal Kılıçdaroğlu’nun 1994 yılında bir basın toplantısı esnasında çekilen fotoğrafının kullanıldığı anlaşılabiliyor.

 

fethullah gülen kemal kılıçdaroğlu montaj

 

fethullah gülen recep tayyip erdoğan

 

fethullah gülen kemal kılıçdaroğlu

 

kemal kılıçdaroğlu ssk
Kemal Kılıçdaroğlu

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve FETÖ lideri Fethullah Gülen’in birlikte görüntülendiği fotoğraflardan kolaj şu şekilde:

 

recep-tayyip-erdogan-fethullah-gulen

 

Fethullah Gülen’in Yusuf Bekmezci ile görüntülendiği fotoğrafa CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu montajlanmış.

 

 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Montajlandığı Fethullah Gülen’in Görüldüğü Fotoğraf

 

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Fethullah Gülen ile yan yana gösteren montaj fotoğrafın orijinalinde Meral Akşener’in yanında eşi Taner Akşener bulunuyordu.

 

meral akşener montaj fotoğraf

 

meral tuncer akşener

 

fethullah gülen meral akşener

 

Meral Akşener ve Fethullah Gülen’in Yan Yana Yer Aldığı Montaj Fotoğraf

 

Meral Akşener ile Fethullah Gülen’in el sıkıştığını gösterdiği sanılan fotoğrafın orijinalinde Akşener’in yanında Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Demir bulunmaktaydı.

 

meral akşener fethullah gülen montaj fotoğraf

 

meral akşener cüneyt demir

 

fethullah gülen meral akşener

Hakkında “Bu fotoğraf gerçek mi montaj mı?” sorusu yöneltilen fotomontajın orijinalinde Fethullah Gülen’in yanında CHP Genel Başkanı Özgür Özel değil, İngilizce biyografisini yazan Jon Pahl adlı kişi yer alıyor.

 

fethullah-gulen-ozgur-ozel-fotomontaj

fethullah-gulen-jon-pahl

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Fethullah Gülen’i aynı karede gösteren montaj fotoğrafın orijinalinde İmamoğlu değil Fethullah Gülen’in kardeşi Seyfullah Gülen yer almaktaydı.

 

fethullah gülen ekrem imamoğlu montaj fotoğraf

 

fethullah gülen seyfullah gülen

 

fethullah gülen ekrem imamoğlu

 

Ekrem İmamoğlu’nun eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yer aldığı fotoğraf karesi montajda kullanılmış.

 

ekrem imamoğlu mustafa akıncı

 

Fethullah Gülen ile Ekrem İmamoğlu’nun tokalaştığını gösterdiği iddiasıyla paylaşılan görsel oldukça başarısız bir şekilde oluşturulmuş bir fotomontaj idi.

 

Ekrem İmamoğlu montaj
Ekrem İmamoğlu’nun Fethullah Gülen ile bir arada olduğunu gösteren montaj görsel ile aslı

 

fethullah gülen ekrem imamoğlu

 

Ekrem İmamoğlu’nu Hedef Alan Montaj Görseller

 

 

Fethullah Gülen’in karşısında ayakta duran şahsın gazeteci yazar Fehmi Koru ya da Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay olduğu iddiasıyla paylaşılan montaj fotoğrafın orijinalinde aslında kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı yer alıyordu.

 

fethullah gülen burak akbay montaj fotoğraf

 

fethullah gülen fehmi koru montaj fotoğraf

 

fethullah gülen ekrem dumanlı

 

Fırsat bulmuşken, dijital müdahale içermese de yanlış yorum içeren bir fotoğraflara da değinmiş olalım…

 

Fethullah Gülen’in yanında görülen ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sanılan fotoğraftaki kişi aslında Gülen’in sağ kolu olarak nitelenen Davut Hancı adlı şahıstı.

 

fethullah gülen süleyman soylu sanılan kişi

 

fethullah gülen davut hancı

 

Komedyen Atalay Demirci ile birlikte Fethullah Gülen’in yanında ellerini kenetlemiş vaziyette bulunan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olduğu sanılan kişi aslında Vural Arısoy adlı tiyatrocuydu.

 

fethullah gülen atalay demirci vural arısoy

 

Atatürk’ün vatandaşı dinlerken çekilen fotoğrafın 1924 yılında Erzurum’da, Fethullah Gülen’in doğduğu, dedesinin bulunduğu köyde çekildiği iddia edilmişti. Ancak ne fotoğraf 1924 yılında çekilmiş ne de fotoğrafta görülen kişi Fethullah Gülen’in dedesiydi. Söz konusu fotoğraf, 21 Kasım 1930 tarihinde Atatürk’ün Tokat ziyareti esnasında Cemal Işıksel tarafından çekilmişti.

 

Atatürk'ü Yaşlı Bir Vatandaşı Dinlerken Gösteren Fotoğraf
Atatürk’ü Yaşlı Bir Vatandaşı Dinlerken Gösteren Fotoğraf

 

Fotoğrafta Atatürk’ün Dinlediği Kişinin Fethullah Gülen’in Dedesi Olduğu İddiası

 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın 75. Dünya Sağlık Asamblesi kapsamında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ile 23 Mayıs 2022 tarihli ikili görüşmesinden fotoğrafa Fethullah Gülen montajlanmış.

 

dso-baskani-fahrettin-koca-fethullah-gulen-montaj

 

dso-baskani-fahrettin-koca-fethullah-gulen-montaj

 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın sosyal medya hesabında paylaştığı ofisindeki Atatürk portresiyle özçekim fotoğrafına da Fethullah Gülen montajlanmış.

 

ali-babacan-montaj-feto

 

ali-babacan-ataturk

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem’in tişörtündeki Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğrafı yerine Fethullah Gülen’in fotoğrafı montelenmiş. 2017 yılında dolaşıma sokulan montaj görsel yeniden servis edilmiş.

 

eren erdem fethullah gulen

 


Gerçek ötesi çağda özellikle siyasetle ilgili yanlış iddiaların doğrusunun aktarılmasının arzu edilen faydayı sağlamadığı biliniyor. Gerçek olmadığının bilinmesine rağmen montaj görselin ve uydurulan anlatının hâlâ paylaşılıyor olması bu durumun bir göstergesi.

Böylesi bir görünüm karşısında bu ve benzer görsellerin montaj olup olmadığını ortaya koymak adına tersine görsel arama ve arama motorlarında yüz tarama gibi doğrulama tekniklerine odaklanmak en anlamlı yol olarak karşımıza çıkıyor.

 

Tersine Görsel Arama Nasıl Yapılır?

Arama Motorlarında Yüz Tarama Nasıl Yapılabilir?

 

Yorumunuzu yazınız...