Videoda Atatürk ile Birlikte Çiftliği Gezen ABD Büyükelçisi Joseph C. Grew’e İzahat Sunan Kişi Atatürk’ün Bahçıvanı Değil, Kaydın Yapıldığı 1930 Yılında Çiftlik Müdürü Olan Tahsin Coşkan

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün ABD Büyükelçisi Joseph C. Grew ile 11 Kasım 1930 tarihinde Çiftliği gezerken kaydedilen ABD Fox Movietone Film Şirketi tarafından çekilen video sosyal medyada büyük ilgi uyandırdı.

 

 

Ancak tarihi merak edip tarihle ilgili yanlış bilgi sunan bazı profiller bu görüntüyü “Atatürk bahçıvanını övüyor ve tercümanlık yapıyor… Dünyanın en mütevazi lideri.” gibi talihsiz açıklamalarla paylaştı.

 

ataturk-bahcivanini-ovuyor

 

Bu yöndeki paylaşımlarda “Atatürk’ün Bahçıvanı” sanılan kişi, videonun kaydedildiği 1930 yılında Atatürk Orman Çiftliği Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi unvanlarını haiz Tahsin Coşkan’dır (1890 – 1952).

İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat Okulu’nu bitiren Tahsin Coşkan, yaşamı boyunca Bursa Ziraat Okulu Öğretmenliği, Kastamonu Ziraat Müdürlüğü, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü, Ziraat Umum Müfettişliği, III. Dönem Yozgat, IV., V., VI., VII., VIII. ve IX. Dönem Kastamonu Milletvekili ile Gümrük Tekel ve Tarım Bakanlıkları gibi görevleri üstlenmiş bir isim.

TBMM Albümü (1920-2010 1. Cilt 1920-1950) adlı biyografik derlemede Tahsin Coşkan (Yasin Tahsin Coşkon*) için şu kısa özgeçmiş sunulmuş:

Çemişgezek – 1890, Mehmet – Esme – Halkalı Yüksek Ziraat Okulu – Fransızca – Tarım – Kastamonu Ziraat Okulu Müdür Yardımcısı, Urfa Ziraat Fen Memuru, Adana Ziraat Ameliyat Okulu Öğretmeni, Kastamonu Çiftlik Okulu Müdürü, Kastamonu İli Ziraat Müdürü, Kastamonu Tekâlifi Milliye Komisyonu Üyesi, Ankara İl Ziraat Müdürü, Ankara Ziraat ve Makinist Mektepleri Müdür Yardımcısı, Ankara Numune Çiftliği Umûm Müdürü, Ziraat Umûm Müfettişi – III. Dönem Yozgat, IV, V., VI. ve VII. Dönem Kastamonu Milletvekili – VII. Bütçe Komisyonu Başkanı – Ziraat Vekâleti Siyasi Müsteşarı – 14. Hükümet Gümrük ve İnhisârlar Vekili – Evli, 3 Çocuk.
Ölüm Tarihi: 13.03.1952

 

yasin-tahsin-coskan

 

Atatürk, 11 Kasım 1930 tarihinde ABD Büyükelçisi Joseph Grew’i Çiftlik’te ağırlarken akıcı ve güzel bir aksanla Fransızca konuşmuş ve çiftlik hakkında Tahsin Coşkan’a brifing verdirmişti.

Atatürk’ün Çiftlik Müdürü Tahsin Coşkan’ı takdim ederken akıcı bir şekilde “Excellence, est-ce que vous êtes content de ce que vous voyez ici ? Il n’y a que 5 années que nous avons commencé à travailler ici. Avant il était un terrain tout à fait marécageux. C’est Tahsin qui travaille ici. Voulez-vous que je vous le présente?” (“Ekselans, burada gördüklerinizden memnun musunuz? Burada çalışmaya başladığımızdan bu yana sadece 5 yıl geçti. Daha önce tamamen bataklık bir arazi vardı. Burada çalışan Tahsin. Kendisini size tanıtmamı ister misiniz?“) ifadelerini kullandığı duyuluyor.

 

atatürk fransızca konuşurken

 

Çiftlik Müdürü Tahsin Coşkan’ın yapılan ağaçlandırma, tarım ve hayvancılık çalışmaları hakkına izahat verdiği görüntü şöyle:

 

 

Tahsin Coşkan’ın “Atatürk’ün bahçıvanı” olarak lanse edilmesine birçok sosyal medya kullanıcısı tepki göstermişti.

Bazı örnekler…

Selçuk Uygur: “Twitter’da fıkra öznesiymiş gibi “bahçıvan” denilip geçilen adamın yüksek ziraat mühendisi, Atatürk Orman Çiftliği müdürü ve daha sonra da ziraat umum müfettişi ve gümrük ve tekel bakanı olup çok iyi derecede Fransızca bilen Yasin Tahsin Coşkan oluşu bir parça kalbimi kırdı. Coşkan istese büyükelçiye doğrudan Fransızca hitap edebilir fakat Paşa kendisine Türkçe hitap ettiğinden ötürü ukalalık olmaması için Paşa’ya Türkçe yanıt veriyor. Günümüzde bahçıvan denilip geçilen ve Gazi’nin çevresindeki sıradan denilebilecek bir adamın niteliği buydu işte.”

Ayşe Hür: “Tarihi Merak Eden admin’in “Atatürk’ün bahçıvanı” dediği kişi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürü Tahsin Coşkan. Yüksek Ziraat Mektebi mezunu, Altı dönem Yozgat ve Kastamonu Milletvekilliği ile Gümrük-Tekel Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yapmış biri. Överken komik duruma düşmeyin.”

 

* Tahsin Coşkan’ın TBMM’nin III. ve IV. dönemlerinde “Tahsin”, V.-IX. Dönemlerinde “Tahsin Coşkan” olarak kayıtlara geçtiği, V. dönem mazbatasında soyadının “Coşkun” olarak geçtiği de belirlenmiş.

 

Yorumunuzu yazınız...