Cumhurbaşkanlığı Külliyesine Her Hafta Himalayalar’dan 2, Fransa’dan 6 Uçak Dolusu Suyun Günlük 42 Bin Dolar Maliyetle Getirtildiği İddiasını Doğrulayabilecek Bir Bulgu Mevcut Değil

 

Sosyal medyada siyasî tarafgirliğiyle dikkat çeken troll profillerce paylaşıldıktan sonra, sıklıkla yanlış bilgi paylaşan sosyal medya kullanıcılarınca aktarılan absürt bir iddiaya değineceğiz.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesine Himalayalar’dan ve Fransa’dan uçaklarla su getirildiği, getirilen bu suyun litresinin bedelinin 7 dolar olduğu, Beştepe’de tüketilen suyun günlük maliyetinin 42 bin dolar olduğu iddiasını ileri süren paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

Orhan Aydın: “‘Saray günlüğü 42 bin dolara su içiyor. Her hafta Himalayalar’dan 2, Fransa’dan 6 uçak dolusu su geliyor.’ Buna yalnızca ben mi şaşırıyorum?”

 

saray-himalayalardan-fransadan-su

 

#AtaKızı (NArikbag): “Saray kilosu 7 Dolara su içiyor… Her hafta Himalayalar’dan 2 uçak, Fransa’dan 6 uçak su geliyormuş ve günlük 6 ton suyun maliyeti 42.000 dolar..”

 

saraya-himalayalardan-su

 

Dahi Bilal (DahiOglan): “Saray, 7 Dolar’a su içiyor. Her hafta Himalayalar’dan 2 uçak, Fransa’dan 6 uçak dolusu su geliyor. Günlük maliyet 42 bin dolar.”

 

saray-himalayalardan-su

 

Böylesi absürt iddiaların gerçeği yansıtmadığını aktarması gerçekten güç bir uğraş; ancak, bazı tespitleri aktarmış olalım…

Barındırdığı “suyun kilosu 7 TL” ve “uçak dolusu su” gibi ilginç ifadelerle aktarılan kurgu iddianın kökeni, herhangi bir delile dayanmaksızın afaki söylemleri sıklıkla paylaşan sosyal medya trollerinin aktarımına dayanıyor.

Himalayalar’dan ve Fransa’dan Ankara’ya uçakla iddia edildiği gibi bir su sevkiyatı yapıldığına dair bir delil mevcut değil.

Boeing 747 gibi bir uzun yol kargo uçağının ortalama kapasitesinin 100 ton olduğu düşünüldüğünde haftada 8 sevkiyatla uçak dolusu suyun getirilmesinin tüketim açısından değerlendirildiğinde tutarlı olmadığı söylenebilir. Nepal’e ve Fransa’ya sevkiyat için Ankara’dan rutin şekilde uçuş yapan bir kargo uçağı verisine de rastlanamıyor. THY’nin kargo uçağı filosunun bu yönde bir uçuş yaptığına dair bir bilgiye de erişilemiyor.

Günlük 42 bin dolarlık maliyet iddiası göz önünde bulundurulduğunda, 28 Ekim 2022 tarihi itibarıyla 18,6 TL’lik USD/TRY kuru üzerinden günlük 781 bin TL, yıllık 285,1 milyon TL tutarında maliyetin oluşacağı hesaplanmakla; 2021 yılı bütçe teklifinde Cumhurbaşkanlığı için yer alan mal ve hizmet alım gideri ödeneği talebinin toplam değerinin 2,3 milyar TL olduğu bilinmekle birlikte; Cumhurbaşkanlığı bütçesinin mal ve hizmet alımı kaleminin takribî %12,3’ünün yurt dışından su teminine ayrılmış olmasının hayatının olağan akışına (ve geçmiş ile cari dönem emsal bütçe pratiklerine) uygunluk arz etmediği anlaşılıyor (Cumhurbaşkanlığı personel giderleri için ödenek talebinin 402,7 milyon TL, toplam bütçe talebinin 4 milyar TL olduğu da göz önünde bulundurulmalı. Ancak, bu iddiayı savunanlar için ilgili ödemenin örtülü ödenekten karşılandığı ve bütçe kalemleri arasında gösterilmediğini ileri sürmek de bir seçenek).

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bünyesinde düzenlenen toplantılardan ve yemek organizasyonlarından görseller incelendiğinde, ülkemizde faaliyet gösteren özel firmaların satışa sunduğu yerli kaynak sularının kullanıldığı görülebiliyor.

 

kulliye-toplanti

 

cumhurbaskanligi-kulliye-yemek

 

cumhurbaskanligi-kulliye-yemek

 

Bu görsellerdekiler dışında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi binasında başka farklı şişe suyun tüketime sunulduğuna, yurt dışından getirildiği ileri sürülen suyun şişelenerek hizmete sunulduğuna dair bir emare de bulunmuyor.

Cumhurbaşkanlığı kadrosunda görev yapan personel de tarafımıza absürt olarak nitelediği bu iddiayı doğrulayabilecek bir bulgunun mevcut olmadığını dile getirdi.

 

Yorumunuzu yazınız...