Sürpriz Yumurtanın ABD’de Yasaklanmış Olmasının Nedeni Yanlış Yorumlanmış

Kinder’in sürpriz yumurtalarının satışı ABD’de 1938 Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası’na göre yasal değildir. Sürpriz yumurtaların ABD’de yasaklanmasının sebebinin çikolatanın içindeki çocukların yutması muhtemel ufak oyuncakların olmadığı, yasaklanmasının tek nedeninin içinde çocukların sağlığına zararlı maddeler bulunduğu iddiası doğru değildir. Kinder sürpriz yumurtaların ABD’de yasak olmasının nedeni kanserojen madde içermesi değil, çikolatanın içinde yutulabilir oyuncak bulundurması nedeniyle ABD’deki 1938 Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası’na uygun olmamasından ötürüdür. İçindeki oyuncağın çikolata kabuğuyla kaplanmadığı Kinder Joy Yumurtaları 2017’den bu yana ABD’de yasal şekilde satışa konu olmaktadır. 

Yanlış İddia

 

Yenilebilir olmayan maddeler küçük çocuklar için boğulma tehlikesi sunduğu hepimizin mâlumu. Çevremizin çocukların yutabileceği ve boğulmalarına neden olabilecek küçük nesnelerle dolu olduğu bir gerçek. Böylesi bir atmosferde çocukların yoğun talebine maruz kalan sürpriz yumurta gibi ürünlere ebeveynler tarafından mesafeli yaklaşılabiliyor. Bu nedenle çoğu sürpriz yumurta, “küçük parçaların varlığı nedeniyle üç yaşın altındaki çocuklar için uygun olmadığı” ve “yetişkin gözetiminin tavsiye edildiği” yönünde uyarılar içeren metinler taşımaktadır.

Ancak kimi zaman ebeveynlerin sürpriz yumurta düşmanlığı içindeki yutulabilir oyuncakların varlığından uzaklaşarak sürpriz yumurtanın çikolatasında çocukların sağlığına zarar verebilecek kanserojen maddelerin olduğu yönündeki iddialardan destek görebiliyor. Özellikle çocukların severek tükettiği sürpriz yumurtaların, sağlık açısından çok riskli olduğu ve kanserojen madde içerdiği için ABD ve Kanada gibi ülkelerde yasak olduğu iddia edilmektedir.

ABD’de sürpriz yumurtaların içinde çocukların yutması olası oyuncakları bulundurmasından ötürü değil, çikolatasında tehlikeli kanserojen maddeler bulundurmasından ötürü yasaklandığını iddia eden paylaşımların metni şu şekilde:

Kinder sürpriz yumurta Amerika’da yasak…!

Herkes çocuklarına Kinder sürpriz yumurtadan almıştır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde bunu yapamazsınız. Üstelik yasaklanmasının sebebi çikolatanın içindeki çocukların yutması muhtemel ufak oyuncaklar değil.

Yasaklanmasının tek nedeni içinde yenilemez madde bulunması ve Gıda ve İlaç İdaresi’nin bundan hoşlanmaması. Plastik kaplar gıda ile temas ettiğinde çok tehlikeli bir kanserojen olan BISFENOL-A (BPA) VE DİOKSİN maddesi ortama geçmektedir. Dioksinin kanser hastalığı yaptığı birçok bilimsel çalışma tarafından ortaya konulmuş ve Uluslar arası Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından da açıklanmıştır. Bisfenol-A ve Dioksinler vücuda girer ve vücutta yağ dokusunda depolanır ve uzun süre atılamayarak birikir.

 

Sürpriz Yumurtanın ABD’de Yasak Olduğu İddiasını Aktaran Görsel

 

Kinder markasıyla akıllara kazınan sürpriz yumurtalar ABD’deki 1938 Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası’nı (“1938 Food, Drug and Cosmetic Act”) çiğnediği için yasaklanmıştır. Bahse konu yasa, alkol içeren içine besleyici olmayan herhangi bir nesne kısmen veya tamamen yerleştirilmiş şekerlemelerin satışını açıkça yasaklayan küçük bir bölüm içermektedir. Yasa, içine besleyici olmayan nesne yerleştirilmiş tüketilebilir ürünlerin yasağına ilişkin istisnalara da yer vermiştir. Bu istisnaya göre, içine bir amaca hizmet eden ve ürünü tehlikeli hale getirmeyen çubuk gömülü olan şekerlemelerin satışına izin verilmektedir.

Sürpriz yumurtalar, yumurta şeklinde bir çikolata kabuk içinde küçük bir oyuncak olan sert plastik bir yumurta içeren şekerleme olduğu için 1938 Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası’na uyumlu olmadığından ötürü yasaklanmıştır. Sürpriz yumurtanın satışı, içindeki oyuncağın “pratik bir işlevsel değer” sunmaması ve ABD’nin gıda, ilaç ve biyomedikal ürünler konusunda sorumlu devlet kurumu olan FDA (Gıda ve İlaç İdaresi – Food and Drug Administration) tarafından boğulma tehlikesi açısından tehlikeli görülmesi nedeniyle kısıtlanmıştır.

 

 

Nestle’nin sürpriz yumurta ürününü ilk defa 1974 yılında piyasaya sürmeye hazırlanırken, FDA tarafından ürünün 1938 Federal Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası’na uyumlu olmadığı yönünde uyarıldığı; ancak, Nestle’nin ürünün tamamen güvenli olduğu gerekçesiyle kanundaki istisnalardan biri olarak kabul edilmesi gerektiğini belirttiği öne sürülmektedir. Nestle’nin bu pozisyonunun ABD’nin Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu’ndan alınan bir raporla desteklendiği de aktarılmaktadır.

FDA’nın ilgili kararında aktarıldığı ve hepimizin bildiği üzere yutulabilir nesneler çocukların sağlığı açısından tehlike arz edebilmektedir. Sürpriz yumurtalarla ilgili benzer birçok vaka sürpriz yumurtaların 1974 yılındaki ilk üretiminden bu yana yaşanmıştır. Son dönemde yaşanan bu yöndeki menfi vakalar incelelendiğinde 2016 yılında, Fransa’nın güneyindeki Saint-Felix-le-Château’da 3 yaşında bir kız çocuğunun sürpriz yumurtadaki oyuncaklardan birini yutması nedeniyle boğulmuş ve boğulma nedeniyle oluşan beyin hasarından dolayı hayatını kaybettiğinin basına yansıdığı görülüyor.

Çevrimiçi satış yapan Amazon.com gibi bazı e-ticaret sitelerinde satışı bulunsa da Kinder sürpriz yumurtaları ABD’de hâlâ yasaktır. Nestle ise bu yasağı aşmanın bir yolu olarak sürpriz yumurtanın formatının çeşitlendirilmesini tercih etmiştir. Ambalajı yumurta şeklinde olan ve yine içinde oyuncak içeren; ancak, küçük bir kaşık ve iki gofret top bulunduran çikolata kreması ile oyuncak bölümünü birbirinden ayıran Kinder Joy Yumurtaları‘nın üretimi ve satışı başlamıştır. Böylelikle, içindeki oyuncağın çikolata kabuğuyla kaplanmadığı Kinder Joy Yumurtalarının 2017’den bu yana ABD’de yasal şekilde satışı mümkün hâle gelmiştir. Çikolata içerisindeki plastik kutuda oyuncak sunan sürpriz yumurta yerine oyuncağın ve çikolatanın ayrı bir şekilde paketlendiği Kinder Joy’un ABD’de satışı ve ithali yasaldır.

Ferrero Türkiye temsilcileri ile yapılan şifahi görüşmede Kinder Sürpriz Yumurta’danın ABD’de kanserojen madde bulundurduğu nedeniyle yasak olduğu iddiasının asılsız olduğu tarafımıza aktarılmıştır.

 

Sürpriz Yumurtaların Yasak Olduğu İddia Edilen Diğer Ülkeler

ABD’de izlenilen yöntemin aksine İngiltere’de sürpriz yumurtaların yasaklanması yolu izlenmemiştir. 1985 yılında, 3 yaşındaki bir çocuğun yumurta içindeki oyuncağın tekerlekleri ve aksını yutmasının akabinde boğularak öldüğü vakanın ardından İngiltere Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda ölümün çocuğun yumurtayı ısırması sonucu oluşmadığı, yumurtayı yemenin ve tekerlek setini yutmanın ayrı olaylar olduğu belirtilerek ebeveyn dikkatinin önemi vurgulanmıştır. Bahse konu raporun akabinde sürpriz yumurtalar İngiltere’de serbest şekilde ticarete konu olmayı sürdürmüştür.

Sürpriz yumurtaların Kanada’da yasak olduğu iddiası ise doğru değildir.

Şili’de 2016 yılında kabul edilen gıda etiketleme ve ambalajlamaya ilişkin yasal düzenleme ile birlikte Kinder Sürpriz Yumurta yasaklanmıştır.

 

sürpriz yumurta

 

Yorumunuzu yazınız...