Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde Alph Lukau adlı bir papazın 2 gün önce ölü bir şahsın dirildiğini söylediği iddiası DOĞRU

Ölüyü diriltme gösterisinde tabutun içinde yatan adamın kendisine diril diye bağırıldığında bir anda canlandığı iddiası doğru değil

 

Sosyal medya platformlarında viral olan bir video, Güney Afrikalı Papaz Alph Lukau’nun “diril” diye bağırarak karnına dokunduğu açık bir tabutun içinde hareketsiz yatan bir erkeğin canlandığı anı yansıttığı iddiasıyla sunuldu.

 

Güney Afrika’da ve sosyal medyada alay konusu olan ve birçok kişi tarafından kınanan video şu şekilde:

 


 

“Ölü diriltme gösterisi”ni arka planına değinmeden hatalı söylemle aktaran paylaşım örnekleri:

 

ANT Haber (@habercikarinca): “Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde bir papaz “ölüyü diriltme” gösterisi yaparak mucize gerçekleştirdiğini iddia etti. Papaz Alph Lukau, tabutun içinde yatan adama “diril” diye bağırınca adam bir anda canlandı.”

 

papaz-oluyu-diriltme

 

23 Derece (@yirmiucderece): “Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde bir papaz “ölüyü diriltme” gösterisi yaparak mucize gerçekleştirdiğini iddia etti. Papaz Alph Lukau, tabutun içinde yatan adama “diril” diye bağırınca adam bir anda canlandı.”

 

 

Bu şarlatanlıkla çeşitli sosyal medya profilleri de alay etti.

 

Ateist TV (@Ateist_TV): “Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde Papaz Alph Lukau, “ölüyü diriltme” gösterisi yaparak mucize gerçekleştirdiğini iddia etti. Papaz, tabutun içinde yatan adama “diril” diye bağırdı ve adam mucizevi bir şekilde dirildi !!”

 

sahte-oluyu-diriltme-gosterisi

 

Görüntü 24 Şubat 2019 tarihinde Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde bir kilisede düzenlenen törenden (Sahte ölü diriltme gösterisine aşağıdaki bağlantıdaki kayıt vasıtasıyla 2.00.00’den itibaren göz atabilirsiniz).

 

 

Kilise önünde yapılan ve çevredekiler tarafından tezahüratla karşılanan ölü diriltme gösterisi sahte.

Videoda Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde Papaz Alph Lukau ölüyü diriltme gösterisi yaparak kendisinin mucize gerçekleştirdiğini ileri sürmemiş; ancak tabuttaki kişinin 2 gün önce öldüğünü iddia edip, canlı olduğu anlaşılan kişiye dokunup “kalk” komutu verip “dirilme” algısı oluşturmuş.

Videoda tabutta uzanan adam kiliseye getirildiğinde zaten hayattaydı.

Videonun tamamı izlendiğinde ölü olduğu ileri sürülen kişinin eşinin, abisinin ve ev sahibinin tabutun başında söz konusu şahsın 2 gün önce (22 Şubat 2019) günü öldüğünü, naaşının morgda tutulduğunu söylediği duyuluyor.

Akabinde Papaz Alph Lukau’nun tabuttaki kişinin nefes alıp verdiğini söylüyor.

Daha sonra dua eden ve üzerinde ellerini gezdiren papazın “kalk” nidasıyla 2 gün önce öldüğü ileri sürülen tabuttaki şahsın dikildiği görülüyor.

 

Papaz Alph Lukau, söz konusu gösteride ölen kişiyi kendisinin dirilttiğini söylemese de tabutta uzanan kişinin ölüyken yaşama geri döndüğünü birçok defa söylediği duyuluyor.

Söz konusu gösterinin adı geçen papazın sosyal medya hesaplarından “Bu ayinde ölen bir adam hayata geri döndü.” (“A dead man came back to life in this service.“) notuyla paylaşıldığı görülüyor.

 

 

27 Şubat 2019 tarihinde sosyal medya hesaplarında paylaştığı açıklamada videodaki gösterinin herhangi bir bölümünde tabutta görülen Elliott adlı kişinin ölü olduğunu ya da bir ölüyü dirilttiğini söylemediğini, görüntüde tabutun sahneye getirildiği anda tabuttaki kişinin hareket ettiğinin görüldüğünü, tabut başında dua etmeye başlamadan önce Papaz Alph’in tabuttaki kişinin aslında nefes alıp verdiğini söylediği aktarıldı.

 

 

Ancak, 2019 yılı Mart ayı başında basına yaptığı açıklamada gerçekleri yanlış yansıttığını şu sözlerle kabul etti:

“Kilise binasına girmeden önce tabut sallanmaya başladı, bu da kişinin hayatta olduğu anlamına geliyordu. Gerçeklerin yanlış yansıtılmasından dolayı gerçekten üzgünüm, daha önce söylediğimiz gibi adam ölmemişti ve asla morga da gitmemişti.”

 

Pazar günü rutin vaazını yaparken sözünün kesildiğini ve kiliseye tabut içinde ölü bir adamın getirildiğinin aktarıldığını söyleyen Lukau, gerçekleri zamanında aktarmadığı için şu sözlerle özür diledi:

“Sanırım kişiyi kiliseye getirdiler çünkü Tanrı’nın kişiyi diriltme yeteneğine sahip olduğuna inanıyorlardı, ancak kardeşimiz onu kiliseye getirmeden önce bile hâlâ hayattaydı ve ilk etapta gerçeği söylemediğimiz için gerçekten özür dileriz.”

 

Sahte törenin görüntülerinin yayılmasının ardından cenaze organizasyonunda yer alan şirketler kandırıldıklarını, böyle bir gösterinin gerçekleşeceğinden haberdar olmadıklarını belirterek papaza dava açtı.

 

2 gün önce öldükten sonra hayata döndüğü ileri sürülen, tabutta hareket eden Elliott olarak isimlendirilen şahsın gerçek adının Brighton Moyo olduğu öğrenildi.

 

Alleluia Minestries International, adı geçen şahsın sahte gösteri için para aldığı iddiasının doğru olmadığını ileri sürdü.

 

Sahte ölü diriltme gösterisi nedeniyle yoğun eleştiri ve alay ile karşılaşan papaz “Tanrı’nın onu bir araç olarak kullanması dışında” bir kişiyi ölümden diriltmeye gücünün olmadığı söyledi.

 

Papaz Alph Lukau’nun vaazlarında Hristiyanlık öğretisindeki diriliş temalı söylemlerde bulunduğu, ölünün dirilmesine ilişkin atıfları Hz. İsa ile ilgili.

 

“Bugün yeniden diriliş günüdür. Hayatınızdaki her Lazarus İsa adına mezardan dönecek. Ölü iş, ölü evlilik, ölü mali durum, ölü iş, ölü sözleşmeler, ölü sağlık ve ölü manevi yaşam. İsa’nın adına DİRİLİŞ’i ilan ediyorum.”

 

 

Söz konusu papazın dahil olduğu “duanın gücüyle hasta iyileştirme” temalı farklı içeriklerin Youtube kanalına yüklendiği görülüyor.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...