Son dönemde, bazı vatandaşların E-devlet üzerinden yaptıkları sorgulamalarda kendi yerleşim yeri kayıtlarına yabancıların eklendiğine ilişkin aktarımlar / iddialar sosyal medyaya yansıdı.

İddianın yaygınlaşmasıyla birlikte İYİ Parti’nin “yabancıların gerçek dışı olarak ikamet adreslerine yerleştirilmesi” hakkında verdiği araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu gündemine alınması önerisi AKP ve MHP’nin oyları ile reddedildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğünde düzenlenen İstanbul Göç Değerlendirme Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada İstanbul’un sekiz ilçesinde yabancılara ikamet kaydının kapandığını belirtti. Bakan Soylu, bir basın mensubunun yönelttiği “Son zamanlarda vatandaşlardan çeşitli şikayetler geliyor. e-Devlet’ten sorgulama yaptıklarında kendi ikametlerinde yabancı kişiler kayıtlı görünüyor. Bu evdeki yabancıların diğer bölgelerin kapatılmasıyla bir alakası olabilir mi? Çünkü sistemlerde aslında hiç bağlantıları olmayan o adresleri üçüncü adres olarak da göstermişler.” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Özellikle Nüfus ve Vatandaşlık İdaresi, Göç İdaresi dahil olmak üzere emniyet, jandarma ve tüm güvenlik güçleriyle beraber bizim bu entegrasyonu sağlayarak hizmete sunduğumuz ortadadır. 2 yıldır e-Devlet uygulamasında evde kimlerin oturduğunu görülebiliyor. Bundan önce görebiliyor muydu? Göremiyordu. Göçle yani bir nüfus var. Bu nüfus yerli nüfus. Bir nüfus var, bu nüfus yabancı nüfus. Yerli nüfusla yabancı nüfusun birbiriyle entegrasyonunu bu bağlamda sağladık, yani birbirlerini görmelerini sağladık. Burada bazen beyanlar, bazen işlerini zamanında yapmamasından ortaya çıkan 1209 kişilik, arkadaşlarımızın tespit ettiği… Çünkü bizim nüfus ve vatandaşlık işlerimizde en temel esaslardan bir tanesi beyan esasıdır. Siz şu anda e-Devlet’e girip ‘Ben şu adresten şu adrese gidiyorum.’ diyebilme hakkına sahip misiniz? Sahipsiniz. Vatandaşın beyanını kabul ediyor. Burada bu entegrasyon sağlanırken 1200 kişinin beyan eksikliğinden kaynaklanan, -yani orada oturuyormuş, oradan bir başka yere geçmiş ama oradaki kaydını almamış- ki bu taramalarla sürekli çek edilerek gidiyor. Aynı zamanda bu taramaya bir de vatandaşın inisiyatifini verdi.”

 

“Daha önce orada oturabilir. Orada oturmasının ve başka bir yere gitmesinin beyanını ya kendisi vermesi lazım ya benim fiili veya fiziki olarak onu tespit edip kayıt altına alman lazım ki kaymakamlarımızın da bu yetkisi var, valilerimizin de bu yetkisi var.”

 

Göç İdaresi Başkanlığı, yabancıların gerçek dışı adreslere kaydedildiği iddiası ile ilgili bir açıklama yaptı. Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunulduğunun tespit edilmesi halinde vatandaşlar veya yabancı uyruklu ilgili tüm kişiler hakkında gerekli idari ve adli işlemlerin yapıldığı belirtilen duyuru şu şekildeydi:

Kişilerin adres bildirimine ilişkin işlemlerde, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50’nci maddesine göre yazılı beyan esastır.
Ülkemizde vatandaşlarımızın ve yasal statüde bulunan yabancıların tüm adres tescil işlemleri Nüfus Müdürlükleri ve İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.
Yasal kalış hakkı bulunan yabancıların adres beyanlarının tamamında, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından titizlikle ve yerinde tahkikatlar yürütülmekte olup 2022 yılının başından bu yana 3.791.198 yabancının adres tahkikatı yapılmış ve rutin olarak yapılmaya devam etmektedir.
Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların sayıları ve yoğunlukları Bakanlığımızca düzenli olarak takip edilmekte olup belirlenen ilçe ve mahallelerin yabancıların ikametine kapatılması gibi düzenlemeler yapılmakta ayrıca yukarıda belirtildiği üzere yabancıların adreslerine ilişkin tahkikat işlemleri de devam etmektedir.
Bu çerçevede; gerek tahkikat ve taramaya gerekse şikâyete bağlı olarak gerçeğe aykırı adres beyanında bulunulduğunun tespit edilmesi halinde vatandaşımız veya yabancı uyruklu ilgili tüm kişiler hakkında gerekli idari ve adli işlemler yapılmaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

Yabancıların gerçek dışı adres kaydının gündeme gelmesiyle birlikte muhtarların bu süreçte pay sahibi olduğu ileri sürüldü.

Örneğin, FOX TV’de 9 Ekim 2022 günü yayınlanan Merve Yıldırım’ın sunduğu Meliha Okur ve Ozan Gündoğdu’nun “Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi” adlı programda muhtarların nüfus kaydında yabancıları usulsüz kaydettiği ileri sürüldü.

Programdan ilgili bölümdeki diyalogun dökümü şöyle (İlgili bölüm aşağıdaki bağlantıdan 32:00’den itibaren izlenebilir):

Meliha Okur: “Türkiye’de kaç bin muhtar var ona bakarım. Kimse kusura bakmasın. 50278 köy ve mahalle muhtarı var. Bu muhtarlar asgarî ücretin altında maaş almıyorlar değil mi? Ben şu soruyu sormak zorundayım. Bu muhtarları biz seçmiyor muyuz? Eğer bu muhtarlar bu maaşı alıp hepsi bri yerde devletin en alt birimdeki görevlisi ise görevlerini tam yapmıyorlarsa muhtarların bir konfederasyonu vardır, örgütlenmeleri vardır, bütün muhtarları göreve davet etmek zorundayım. ”

 

Merve Yıldırım: “Sayın İçişleri Bakanımızın söylediği gibiyse burada bir iş görememe durumu söz konusu.”

 

Meliha Okur: “Burada işi ihmal etme durumu vardır. Bu Türk halkının güvenini sarsma ve güvenliğini sarsma olayıdır. Bir kişi bile çıksa ben kendi mahallemdeki muhtarı sorgulama gereği duyarım.”

 

 

Ancak bu aktarımda atlanılan nokta, muhtarların yabancıların nüfus kaydını yapma yetkisinin bulunmaması.

“Muhtarların yabancıları adres / nüfus sistemine usulsüz şekilde kaydettiği” iddiası gerçeği yansıtmıyor.

25 Nisan 2006 tarihli 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümleri gereği muhtarlar adres kayıt işlemlerini gerçekleştirmiyor.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile adrese dayalı kayıt sistemi MERNİS programıyla adres kayıtları, Nüfus Müdürlükleri tarafından yapılmakta olup, muhtarlıkların kayıt yapabilmesi mümkün değil.

Söz konusu Kanun’un 50. maddesine göre kişilerin yazılı beyanının esas alındığı adres bildirimi şahsen, posta veya elektronik posta ile yapılabilmektedir.

 

adres-bildirim-yukumlulugu-ve-suresi

 

Muhtarlar, nüfus müdürlüklerince kendilerine iletilen yerleşim yeri adresi değişikliği bildirim listelerini incelemek, mahallindeki yerleşim yeri adresi değişiklikleri ile karşılaştırmak ve varsa bildirilmemiş olan değişiklikleri bağlı bulunduğu ilçe nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür.

Muhtarların, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce kişilerin adreslerinin elektronik ortamda, güncel olarak tutulmasını sağlayan sistem olan adres kayıt sistemine dair görevleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Muhtarlar engellilik, yaşlılık, hastalık gibi beyanda bulunmaya engel hali bulunanlardan yerine beyanda bulunabilecek yakını olmayan kimsesizlerin adres kayıtlarına ilişkin bildirimlerini yirmi iş günü içinde nüfus müdürlüğüne bildirir.

  • Muhtarlar mahalle/köyündeki müstakil konut sahipleri, apartman ve site yöneticileri ile lojman idareleri sorumlularının Yerleşim yerinden ayrılanlar ve yeni yerleşenler için düzenledikleri liste (Form C ) leri inceler.

  • Bu formların bir örneği bağlı bulunulan muhtara imza karşılığı teslim edilir. İkinci örneği de muhtarın imzası alınmak suretiyle düzenleyen tarafından teslim alınarak dosyalanır.

  • Herhangi bir değişiklik bulunmaması durumunda Form C düzenlenmez

  • Muhtarlar, nüfus müdürlükleri tarafından her ayın ilk haftasında kendilerine iletilen yerleşim yeri adresi değişikliği bildirim listelerini (form D) incelerler.

  • Muhtarlar, müstakil konut sahipleri, apartman ve site yöneticileri ile lojman idareleri sorumlularından almış oldukları yerleşim yeri adres değişikliklerine ilişkin form (C) ler ile form (D)’yi karşılaştırır.

  • Form (C) de bulunup form (D) de bulunmayan değişiklikler ile ayrıca muhtarın tespit ettiği düzeltme, ilave veya iptaller form (D) ye işlenir.

  • Form (D) ler her ayın son haftasında nüfus müdürlüğüne alındı belgesi karşılığında teslim edilir.

 

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, muhtarlıkların yabancıların usulsüz şekilde nüfus kaydını  yaptığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını şu sözlerle ifade etmişti:

“FOX TV’de yayınlanan “Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi” programında yabancılardan 10’dan fazla kişinin aynı adreste çıktığını belirterek muhtarlar sorumlu tutuldu, muhtarlar suçlandı. Hâlbuki 5490 sayılı kanunla muhtarların ikametgâhlarla bir ilgisi artık bulunmuyor. Muhtarlar kayıt yapmıyor. Kayıtları Nüfus Müdürlükleri yapıyor ve adreslerde de muhtar ne kayıt yapabiliyor ne de silebiliyor. Öyle bir yetkisi yok! Yetki alanımızda olmamasına rağmen FOX TV’deki programda muhtarlar töhmet altında bırakıldı”

“Muhtarların bu tür kayıtlarla ne yetkisi vardır ne faaliyeti vardır. Asla böyle bir faaliyet yoktur. Muhtarların faaliyeti oldukları şey mahallelere hizmet etmektir. Hizmet biriminde bu tür sansasyonel olaylara yer vermeyeceğiz, böyle bir şey görevimiz değildir. FOX’un iddialarını yalanlıyoruz. Bu yayını yapanlar 5490 sayılı kanunu çok iyi okusunlar. Bu değişiklik 2006 yılında değişti. 2006’dan beri muhtarlar kayıt yapmıyor zaten”

 

Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyon Başkanı Selami Aykut, 2017 yılında yürürlüğe giren “Adrese Dayalı Kayıt Sistemi” ile muhtarların tamamen devre dışı kaldığını belirtmiş ve bu durumla birlikte adres kayıtlarındaki sıkıntıların arttığını şu sözlerle ileri sürmüştü:

“Daha önce mahalle muhtarları olarak, adres kayıtlarını biz yapıyorduk. Mahalle muhtarı, düşünün bir köy. Köyde yazın yaşayan insanlar kışın çalıştıkları, ekmek yedikleri, iş gördükleri yere gidiyorlar. Köyde kalan muhtar, o köyün hem bekçisidir hem sorumlusudur hem köye geleni, gideni bilir ve köyde fakiri, garibi de o bilir. Devlet adına köye biri gittiği zaman muhtarı ararlar. “Muhtarım geliyoruz, bilgin olsun” derler. Köyde muhtar olumsuz bir şey gördüğü zaman devlete aktaran birimdir. Şimdi bunun aynısını mahalleli olarak değerlendirin. Biz mahallelere Anadolu’dan bir vatandaş geleceği zaman köyünün muhtarına giderdi. Nakil belgesi alırdı, o nakil belgesiyle beraber yaşadığı İstanbul’a gelirdi. Muhtarına gelir derdi ki “Ben memleketten geldim. Şu evi tuttum, kira kontratım bu, nakil belgem de bu muhtarım benim kaydımı yap.” Biz o vatandaşın kayıt beyanını alır nüfus müdürlüğüne gönderirdik. Nüfus müdürlüğü güncel adres kaydını yapar, bizden de gelir onay alırlardı. 2017 yılında Adrese Dayalı Kayıt Sistemi çıkınca muhtarlıkları tamamen devre dışı bıraktılar. Biz o zamanlar bu konuya çok tepki koyduk. Defalarca dile getirdik. Bu yanlıştır dedik. Yani Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne karşı değiliz, bu sistemde muhtarın devre dışı bırakılmasına karşıyız.

 

Neden muhtarı devre dışı bırakılmasına karşısınız diye sorduğunuz da şunu ifade etmek istiyorum. Bir vatandaş düşünün benim mahalleme Anadolu’dan bir vatandaş geldi nüfus müdürlüğüne gidiyor bir kira kontratıyla birlikte o adres zaten boşsa hiçbir şey sormadan nüfus müdürlüğünde kaydını yapıyorlar. Yaptıktan sonra da muhtara gitmene gerek yok diyorlar. Şimdi böyle olunca biz mahalle muhtarları olarak geleni de gideni de yaşayanı da vatandaşın ne durumda olduğunu da çok iyi bilme şansına naildik. Şu anda yok. Bilemiyoruz. Düşünün vatandaş elini kolunu sallıyor, bir boş daire görüyor, bu dairenin adresini alıyor, gidiyor nüfus müdürlüğüne bu adresi beyan ediyor ve kaydını bu adrese yaptırıyor. “Muhtara da gitmene gerek yok” deniyor. Şimdi bu adam belki aranan bir adam, belki farklı niyetli bir adam.”

 

***

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda, Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik’te, Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nde ve Adres Kayıt Sistemi Uygulama Yönergesi’nde yer verilen muhtarlara dair görev atıfları şöyle alıntılanabilir:

 

NÜFUS HİZMETLERİ KANUNUNDA MUHTARLAR  İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

 

Kanun Numarası                     : 5490

Kabul Tarihi                            : 25/4/2006

Yayımlandığı Resmi Gazete  : 29/ 04/2006 – Sayı : 26153

 

Bildirim yükümlülüğü

MADDE 50- (2) Yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişilerin yazılı beyanı esas alınır. Bildirim, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklerimize adres beyan formuyla yapılır. Yerleşim yeri adresi aynı konut olan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilirler.

(3) Noterden verilen temsil yetkisini ve bunun kapsamını belirten yazılı belgeyi ibraz edenler kişilerin adresleri ile ilgili beyanda bulunabilirler.

(4) Çocukların ve kısıtlıların adresleri veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin olan kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından bildirilir.

(5) Huzur evi, yetiştirme yurdu, cezaevi, öğrenci yurdu gibi yerlerde kalanların adreslerinin bildirimleri ilgili kurum yetkililerince, bildirim yapamayacak durumda olan kimsesizlerin bildirimleri ise muhtarlar tarafından yapılır.

(6) Vesayet altındakilerin yerleşim yeri adresleri, bağlı bulundukları vesayet makamınca bildirilir.

 

Bildirim süresi ve güncelliği

MADDE 51- (3) Müstakil konut sahipleri ile apartman ve site yöneticileri, lojman idareleri sorumluları; sorumluluk alanlarındaki yerleşim yeri adresine ilişkin değişiklikleri, yirmi işgünü içinde, muhtarlar ve 50.Maddede sayılan beyan yükümlülüğü olanlarla işbirliği içinde takip etmek ve ortaya çıkan farklılıkları muhtarlara bildirmekle yükümlüdür.

(4) Yerleşim yeri adresi değişikliği bildirimlerine ilişkin listeler nüfus müdürlüklerince ilgili muhtarlıklara gönderilir.

(5) Muhtarlar, bu Kanun uyarınca nüfus müdürlüklerince kendilerine iletilen yerleşim yeri adresi değişikliği bildirim listelerini incelemek, mahallindeki yerleşim yeri adresi değişiklikleri ile karşılaştırmak ve varsa bildirilmemiş olan değişiklikleri her ayın son haftası içinde bağlı bulunulan ilçenin nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür.

 

Adres bilgilerinin kullanımı

MADDE 52- (2) Teknik altyapısını tamamlamış olan muhtarlıklar sorumluluk alanlarındaki yerleşim yeri adres bilgilerinin güncelliğini takip etmek amacıyla Kimlik Paylaşımı Sistemine erişebilirler.

(3) Kurumlar, yürütecekleri iş ve işlemlerde Genel Müdürlükte tutulan adres bilgilerini esas alırlar.

(4) Adrese ilişkin bilgi ve belgeler nüfus müdürlüklerinden, Adres Paylaşımı Sisteminden veya Kimlik Paylaşımı Sistemine bağlanarak bu sistemdeki kayıtlara uygun belge üretebilen muhtarlıklardan temin edilebilir. Bu şekilde üretilen belgelerin güvenliği Bakanlığın tespit ettiği usûl ve esaslara göre sağlanır.

Gerçek dışı beyan

MADDE 67- (1) Gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

GEÇİCİ MADDE 2- f) Elde edilen kayıtlar, mahalle ve köy muhtarlıklarında altmış gün süreyle askıya çıkartılır. Askı süresince, itirazlar üzerine yapılacak inceleme sonucunda Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından temin edilen bilgilere göre kayıtlarda gerekli düzeltmeler yapılır. Bu çalışma ile kayıtların kesinleşmesi sonucunda alan uygulamasında kullanılan formlar 28/9/1988 tarihli ve 3473 sayılı Muhafazasına Lüzum Kalmayan Evrak ve Malzemenin Yok Edilmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun hükümlerine göre mahallî kurulların kararı ile yerinde imha edilir.

 

ADRES VE NUMARALAMAYA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE MUHTARLAR  İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

 

Bakanlar Kurulu Kararı     : 23/11/2006,  11320

Dayandığı Kanunun Tarihi     : 25/04/2006, No:5490 

Yayımlandığı Resmî Gazete: 31 Temmuz 2006  Sayı : 26245

 

MADDE 22 – (1) Mahalle ve köy muhtarları, sorumluluk alanlarındaki meydan, bulvar, cadde, sokak, küme evler ve bina levhalarının tam ve okunabilir durumda tutulmasından sorumludurlar. Muhtarlıklar, yılda en az iki defa sorumluluk alanlarındaki tüm levhaları kontrol ederek, levhalardaki aksaklık ve eksiklikleri yetkili idareye bildirir. Yetkili idareler muhtarlıklar tarafından kendilerine iletilen aksaklık ve eksiklikleri en geç bir ay içerisinde gidermekle yükümlüdür. Bina sahipleri de, binalarına takılan numara levhalarını korumakla yükümlüdür.

 

ADRES KAYIT SİSTEMİ YÖNETMELİĞİNDE MUHTARLAR  İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

 

Bakanlar Kurulu Kararı     : 23/11/2006,  11320

Dayandığı Kanunun Tarihi     : 25/04/2006, No:5490 

Yayımlandığı Resmî Gazete: 15 Aralık 2006  Sayı : 26377

 

Adres bildirim yükümlülüğü ve şekli

MADDE 13 –

 (8) Engellilik, yaşlılık, hastalık gibi beyanda bulunmaya engel hali bulunanlardan yerine beyanda bulunabilecek yakını olmayan kimsesizlerin adres kayıtlarına ilişkin bildirimleri; muhtarlarca elektronik ortamda nüfus müdürlüğüne veya Genel Müdürlüğe, mümkün olmaması halinde ise kâğıt ortamında bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne yapılır.

 

Bildirim süresi

MADDE 14 – (2) Yöneticiler ve müstakil konut sahipleri sorumluluk alanlarında bulunan yerlerdeki adres değişikliklerini, adres beyan yükümlülüğü olanlar ile birlikte takip ederek, yirmi iş günü içinde muhtarlara bildirmekten sorumludurlar.

 

Yerleşim yeri ve diğer adres belgesi

MADDE 17 – (2) Talep halinde, yerleşim yeri ve diğer adres belgesi nüfus müdürlüklerinden ya da Kimlik Paylaşımı Sistemine bağlanarak bu sistemdeki kayıtlara uygun belge üretebilen muhtarlıklardan temin edilebilir.

 

Adres değişikliğinin muhtarlarca bildirilmesi

MADDE 18 – (1) Nüfus müdürlüklerince her ayın ilk haftasında adres değişikliğine ilişkin listeler muhtarlıklara bildirilir. Teknik alt yapısı uygun olan muhtarlıklar listeye ilişkin bilgileri Kimlik Paylaşımı Sisteminden elektronik ortamda alabilirler.

(2) Muhtarlar; nüfus müdürlüklerince kendilerine iletilen adres değişikliklerine ilişkin bildirim listeleri ile müstakil konut sahipleri, apartman ve site yöneticileri, lojman idareleri sorumlularınca kendilerine bildirilen değişiklikleri alanda inceleyerek, varsa bildirilmemiş değişiklikleri ya da eksik veya farklı yerleşim yeri ve diğer adres bilgilerini belirleyip, liste üzerinde gerekli düzeltme ve ilaveleri yaptıktan sonra, her ayın son haftası içinde bağlı bulunulan ilçenin nüfus müdürlüğüne teslim ederler.

 

İşlemlerde kullanılacak formlar ve temini

MADDE 33 – (2) Yerleşim yeri ve diğer adreslere ilişkin formlar nüfus müdürlükleri ile kurumlardan, köy ve mahalle muhtarlıklarından veya Genel Müdürlüğün İnternet adresinden temin edilebileceği gibi standartlara uygun olmak şartı ile özel kuruluşlar tarafından da bastırılıp, dağıtımı yapılabilir.

 

ADRES KAYIT SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİNDE MUHTARLAR  İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

 

MADDE 11 – (1) Adres beyan formları;

a) Genel Müdürlüğün nvi.gov.tr internet adresinden,

b) Nüfus müdürlüklerinden,

c) Hizmet almak üzere müracaat edilen kurumlardan,

ç) Muhtarlıklardan,

d) Dış temsilciliklerimizden,

temin edilebilir.

 

Adres bildirim yükümlülüğü,

MADDE 18 – (8) Engellilik, yaşlılık, hastalık gibi beyanda bulunmaya engel hali bulunan ve yerine beyanda bulunabilecek yakını olmayan kimsesizlerin adres kayıtlarına ilişkin bildirimler muhtarlarca yapılır.

 

Yerleşim yeri ve diğer adres belgesi

MADDE 23 – (1) Yerleşim yeri ve diğer adres belgesi; nüfus müdürlükleri, dış temsilciliklerimiz veya Kimlik Paylaşımı Sistemine bağlanarak bu sistemdeki kayıtlardan belge üretebilen muhtarlıklarca düzenlenir.

(2) Yerleşim yeri ve diğer adres belgesi düzenleyen memur veya muhtar tarafından imzalanarak ilgilisine verilir. Verilen belgenin geri izlemesi sistemde tutulur. Ayrıca evrak kaydı yapılmaz.

 

Müstakil konut sahipleri ve yöneticilerin sorumluluğu

MADDE 25 – (1) Müstakil konut sahipleri, apartman ve site yöneticileri ile lojman idareleri sorumluları, sorumluluk alanlarında bulunan yerleşim yeri adresine ilişkin değişiklikleri, konuta taşınanlarla birlikte takip ederek, ortaya çıkan farklılıkları yirmi iş günü içinde muhtarlara bildirmekten sorumludurlar.

Bu amaçla;

  1. a) Müstakil konut sahipleri, apartman ve site yöneticileri ile lojman idareleri sorumluları, sorumluluk alanlarındaki kişilerin yer değiştirmesi durumunda bu değişikliğin tespiti amacıyla iki örnek Form C düzenler. Form C de yerleşim yerinden ayrılanlar ve yeni yerleşenler yer alır.
  2. b) Bu formların bir örneği bağlı bulunulan muhtara imza karşılığı teslim edilir. İkinci örneği de muhtarın imzası alınmak suretiyle düzenleyen tarafından teslim alınarak dosyalanır.
  3. c) Herhangi bir değişiklik bulunmaması durumunda Form C düzenlenmez.

 

Muhtarlarca yapılacak iş ve işlemler

MADDE 26 – (1) Engellilik, yaşlılık, hastalık gibi beyanda bulunmaya engel hali bulunanlardan yerine beyanda bulunabilecek yakını olmayan kimsesizlerin adres kayıtlarına ilişkin bildirimleri; muhtarlarca elektronik ortamda Genel Müdürlüğe, mümkün olmaması halinde ise kâğıt ortamında bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne yapılır.

(2) Muhtarlar, nüfus müdürlüklerince kendilerine iletilen yerleşim yeri adresi değişikliği bildirim listeleri (form D)ni incelemek, mahallindeki yerleşim yeri adresi değişiklikleri ile karşılaştırmak ve varsa bildirilmemiş olan değişiklikleri her ayın son haftası içinde bağlı bulunduğu yerin ilçe nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür.

(3) Muhtarlar, müstakil konut sahipleri, apartman ve site yöneticileri ile lojman idareleri sorumlularından almış oldukları yerleşim yeri adres değişikliklerine ilişkin form (C) ler ile form (D)’yi karşılaştırır. Form ( C) de bulunup form (D) de bulunmayan değişiklikler ile ayrıca muhtarın tespit ettiği düzeltme, ilave veya iptaller  form (D) ye işlenir.  Form (D) ler her ayın son haftasında ilgili nüfus müdürlüğüne elektronik veya kağıt ortamında gönderilir. Muhtarlar listelerin nüfus müdürlüklerine verilmesi sırasında teslime ilişkin alındı belgesi ile form (C) leri dosyasında saklar.

 

***

 

Yorumunuzu yazınız...