Videonun Rusya ve Kanada Arasında Sibirya Dolaylarında Kutup Bölgesinde Ay’ın Hareketlerini Yansıttığı İddiası Doğru Değil
Sosyal medyada giderek yaygın şekilde gerçek hayattan sanılarak paylaşılan Rusya ve Kanada arasında Sibirya çevresinde Kutup bölgesinde Ay’ın hareketlerini yansıttığı iddiasıyla paylaşılan videoya değinelim istedik.
“Rusya ve Kanada arasında Kutup bölgesinde” kaydedildiği iddiasıyla ve “Kutuplarda ay güneşin önünden geçiyor” notuyla paylaşılan video şu şekilde:
Yine, "Rusya ve Kanada arasında Kutup bölgesinde" kaydedildiği iddiasıyla ve "Kutuplarda ay güneşin önünden geçiyor" notuyla paylaşılan video da aynı ismin dijital eseri. pic.twitter.com/mqvgs4YKyy
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) May 27, 2021
Dijital müdahale ile oluşturulan videoyu gerçek hayattan sanan paylaşımlardan örnekler:
“Rusya Kanada arası kutup bölgesinde 27mayıs gündüz çekilen bir görüntü olduğu iddia ediliyor. yılda bir kez 30 sn oluşuyor”
“Kuzey Kutbunda, Bering (Rusya ve Kanada arası) civarı. Ay, 30 sn de büyüdükçe büyüyor ve 5 sn liğine de olsa Güneşi arkasına saklayıp , yok oluyor. İnsanlar Ay tutulmasını ve dün akşam da bir tane olduğunu biliyor, ama hiç böylesini kolay kolay göremiyor!”
“Kutuplarda ay güneşin önünden geçiyor”
Sanılanın aksine paylaşılan video gerçek hayattan değil, (CGI / VFX içerikli paylaşımlarda bulunan ve kendisini CGI sanatçısı olarak tanımlayan) Aleksey__nz uzantılı sosyal medya profilinin CGI/VFX girişiminin eseri.
Videonun kaynağı paylaşım şu şekilde:
@laryloo
Videonun gerçeği yansıtmadığının diğer göstergesi ise Ay’ın hareketleri. Ay’ın hareketleri ne kutup bölgesinden ne de Dünya’nın diğer bölgelerinden paylaşılan videodaki gibi görülebilir.
Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı videodakinden farklılık arz etmektedir. Ay’ın Dünya etrafındaki turu 27,3 gün sürmektedir. Ay’ın kendi çevresindeki dönüşü de yaklaşık olarak aynı süreyi (27,322 gün) almaktadır. Ay’ın ve Dünya’nın dönüş hızlarının yakınsaması nedeniyle Dünya’dan aynı noktadan Ay’ın aynı yüzü gözlemlenir (Ayın Karanlık Yüzü Olduğu İddiası başlıklı yazımızda bu hususa değinmiştik).
Hızlandırılmış bir görüntü sunduğu izlenimi veren videoda ise Ay’ın kendi ekseni etrafında kısa süre içerisinde çok daha hızlı dönüş sergilediği görülebiliyor.
Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) adlı NASA uydusu ile Dünya arasından Ay’ın geçtiği esnada kaydedilen görüntüler vasıtasıyla Ay’ın paylaşılan video kayıttaki gibi hızla kendi ekseni etrafından dönmeden hareket ettiği gözlemlenebilir.
26 Mayıs 2021 tarihinde görülen tam Dolunay’a ait görüntüler arasında paylaşılan videoya benzer bir içeriğe haliyle rastlanamamıştı.
Video detaylı şekilde incelendiğinde üzerinde dijital müdahale izleri görülebilir.
https://www.youtube.com/watch?v=VvYkzY8NXPg
Ay’ın ufuk çizgisi civarında daha büyük görüldüğü biliniyor. NASA’ya göre bu duruma ilişkin kabul edilebilir bir bilimsel açıklama sunulmuş değil. Videoda ise Ay’ın ufuk çizgisinden yükseldikçe daha da büyük görünüme sahip olduğu görülüyor.
Konuyla ilgisinden hareketle Güneş ve Ay’ın birbirine yakın konumda görüntülendiği sanılarak paylaşılan görsellere değindiğimiz yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.
Güneş’in ve Dolunay’ın Birbirine Yakın Konumda Görüntülendiği İddiasıyla Paylaşılan Görseller
Videoyu Gerçek Sanan Yazarlar
- Hulki Cevizoğlu – Twitter – 28 Mayıs 2021
- Nevzat Tarhan – Twitter – 29 Mayıs 2021
- Cem Kıvırcık – Twitter – 22 Aralık 2022