Paylaşılan “Korona Virüsünden Korunma Muskası”nın Gerçek Olduğu İddiası Doğru Değil
“Korona virüs muskası” iddiasıyla paylaşılan görsel hiciv maksadıyla hazırlanmış. Muska yazımı ya da satışı gerçek değil. Görsel gönderme yapmak kastıyla oluşturulmuş
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinden yayılan koronavirüs salgınını hakkında sosyal medyada birçok yanlış görsel paylaşıldı ve asılsız bu tip görseller kitleler tarafından gerçek sanılarak viral şekilde kullanıcılar arasında yayıldı.
Koronavirüs hakkındaki gerçeği yansıtmayan görsellerden biri, virüsten korumaya yarayan muskaya ait satış ilânı görseliydi. “Korona virüsünden korunma muskası” satışına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görsel kimi sosyal medya kullanıcıları tarafından ciddiye alınmıştı.
Koronavirüs Muskası Satışı Görseli Aslında Hiciv Maksadıyla Uydurulmuş
Halbuki, “korona virüs muskası” iddiasıyla paylaşılan görsel hiciv maksadıyla hazırlanmış. Muska yazımı ya da satışı gerçek değil. Görsel gönderme yapmak kastıyla oluşturulmuş.
Trollemenün ilk kaynağı KodParcasi mahlaslı Twitter kullanıcısı, anılan görseli 6 Şubat 2020 tarihinde paylaşmıştı:
“#KoronaVirüsü ‘ne karşı yüzde yüz etkili muskamızın satışları başlamıştır. Bu gönderiyi RT yapan ve 100 arkadaşını etiketleyen herkese 1 muska hediye gönderilecektir. Sadece 10₺ farkla Muhterem
@MstSelanik Hocaefendinin özel duasını da muskaya ekletebilirsiniz. Sipariş için DM”
Korona virüs muskası görseli üzerinde ilk paylaşımı gerçekleştiren kaynak profilin mahlasının filigranı yer almaktadır.
Görsel üzerindeki Arap alfabesi harfleri kullanılarak yazılan metinde “keriz yolma duası” yazmaktadır.
Bahse konu profil, gerçekleştirdiği trollemenin eriştiği kitlenin düşündüğünden yaygın olması hakkında şöyle bir itirafta bulunmuştu:
“Bu görseli din tüccarlarını mizah yoluyla eleştirmek için hazırlamıştım.
Bir diğer amacım da tosuncuklara, sahtekar hacı hocalara kandırılan insanlara gönderme yapmaktı.
Görselde 2 küçük ayrıntı ise malum kesime gönderme içeriyordu. Paylaşımı istesem bu kadar yayamazdım.”
Koronavirüs Muskasını Gerçek Sanan Yazarlar
Artı Gerçek yazarı Ragıp Duran, katıldığı bir canlı yayında “Irak’ta bir mühendis 1 solunum cihazından 4 tane solunum cihazı çıkarıyor. Türkiye’de ise bir din esnafı korona muskası çıkarıyor” yorumunda bulunmuştu.
Yukarıda aktarıldığı üzere Sol Haber yazarı Orhan Aydın bu hicvi gerçek sanarak sosyal medya hesabı üzerinden paylaşmıştı.
Caner Taslaman da katıldığı bir TV programında “koronavirüsten korunma muskası” satış ilânı görselini gerçek sanarak yorumlamıştı.
https://twitter.com/malumatfurusorg/status/1272534853515448321
İLAVE:
Ayşenur Arslan, Halk TV’deki 13 Ocak 2022 tarihli yayında bahse konu trollemeyi üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen gerçek sanıp yorumlamıştı (İlgili bölüm aşağıdaki bağlantıdan 1:33:00’dan itibaren izlenebilir).
1 Yorum
Pingback: Koronavirüs Salgını Hakkında Paylaşılan Asılsız İddialar - Malumatfuruş