Videonun Tesettürsüz Kadının Kâbe Örtüsünün Parçasının Dokumasına Katkı Verdiği Anı Yansıttığı İddiası DOĞRU

Suudilerin Kâbe örtüsünü tesettürsüz bir kadına hazırlattığı anı yansıttığı iddiasıyla paylaşılan videodaki dokuma aslında “sembolik” bir eylem

Londra’daki Dünya Seyahat Fuarı’nda Suudi Arabistan’ın tanıtımını amaçlayan etkinlikte tüm katılımcılara Kisve parçasının dokunmasına katılma fırsatı sunulmuş.

Kâbe’nin örtüsü Mekke’deki fabrikada hazırlanmaktadır

 

Suudi Arabistan’ın Mekke kentindeki Mescid-i Haram’ın merkezinde yer alan, İslamiyete göre en kutsal mekân olan Kâbe-i Şerif’in “Kisve” olarak adlandırılan örtüsünü hazırlanış anını yansıttığı iddiasıyla bir video sosyal medyada servis edildi.

 

Kâbe-i Muazzama’nın örtüsünün bir kadın tarafından dikildiği iddiasıyla paylaşılan video şu şekilde:

 


 

Videoyu Suudilerin Kâbe örtüsünü hazırlatma anına ait olduğu iddiasıyla aktaran paylaşım örneği:

 

Dr. Ali Demirdas (@DrDemirdasEn): “Suudiler Kâbe‘nin örtüsünü hazırlıyor!”

 

suudiler-kabe-ortusunu-hazirliyor

 

Suudilerin Kâbe’nin örtüsünü bir TikTok ünlüsü kadına diktirdiği iddiası Arap ve Fars coğrafyasından sosyal medya kullanıcıları tarafından “Suudiler Kutsal Kabe’nin örtüsünü dikmek için TikTok’taki bir ünlüye güveniyor” gibi ifadelerle ileri sürüldü.

 

 

Kâbe örtüsünün dikilmesine tesettürsüz bir kadın ünlünün katkı vermesi Körfez ülkelerinden sosyal medya kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılandı.

Örneğin, Arap-Amerikalı haber sitesi Vatan (Watan / وطن) gazetesinin sosyal medya hesaplarında bu görüntü “provokasyon” vurgusuyla paylaşıldı.

“ساهمت في كسوه الكعبه للسنة الجديده استفزاز لمشاعر المسلمين … إحدى “مشهورات” مواقع التواصل تشارك في خياطة كسوة الكعبة وتثير غضبا واسعا !”

“Yılbaşında Kabe’nin örtülmesine katkıda bulundu
Müslüman duygularına provokasyon…
Bir sosyal medya “ünlü” Kabe’nin örtüsünün dikilmesine katılıyor ve yaygın öfkeye yol açıyor!”

 

 

Suudiler Kâbe’nin örtüsünü TikTok fenomeni kadına diktirdiği iddiası lanse edildiği gibi değil. Paylaşılan videodaki Kâbe örtüsünün dikimi aslında sadece “sembolik” bir eylem. Görüntü, Suudi Arabistan Krallığı’nda değil, Londra’daki Dünya Seyahat Fuarı’ndaki Suudi Pavyonu’ndaki bir etkinlikte kaydedilmiş. Suudi Arabistan’ın tanıtımını amaçlayan etkinlikte tüm katılımcılara Kisve parçasının dokunmasına katılma fırsatı sunulmuş. Kâbe’nin örtüsü Mekke’deki fabrikada hazırlanmaktadır. 

 

kisve-dikimi

 

Kâbe’nin örtüsü “Kisve-i Şerif”, Mescid-i Haram’daki Kral Abdülaziz Külliyesi’nde bulunan “Kutsal Kâbe Örtüsü İmalathanesi” adlı tesiste terzi ve ustaların yardımıyla hazırlanmaktadır (Kral Abdülaziz Külliyesi’nde 1926 yılında bu fabrikanın kurulmasından önce Kisve örtüsü Mısır gibi farklı ülkelerden tedarik ediliyordu). Kisve’nin bazı bölümlerine ‘La ilahe illallah  Muhammedün Resulullah’, ‘Allah Celle Celalühü’, ‘Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim’, ‘Ya Hannan, ya Mennan’ yazıları, ayetler ve İslamî motifler altın kaplama gümüş iplikler ile el emeğiyle nakşedilmektedir. Kâbe kapısı ile beraber 5 ana parçadan, toplam 45 bölüm içeren, 120 kilogram altın ve 100 kilogram gümüş kullanılan “Kisve”, özel atölyede 200 zanaatkârın emeğiyle 8 ile 10 ay arasında değişen bir sürede tamamlanmaktadır. Kisve fabrikasında dokunan yeni Kabe örtüsü, Ben-i Şeybe Kabilesi’ne törenle teslim edilmektedir. Her yıl Hicrî yılın ilk günü olan Muharrem ayının ilk gününde ve Hacıların Arafat’ta durduğu Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe günü Kâbe örtüsü (Haremeyn İşleri Genel Başkanı ve Kabe İmamı Sudeysi başkanlığındaki ekip tarafından) değiştirilmektedir. Kâbe’den indirilerek yetkililere teslim edilen eski Kisve de genellikle (parçalar hâlinde dünyanın farklı yerlerindeki) müzelerde sergilenmektedir.

 

 

Tesettürsüz bir kadının Kâbe örtüsünün parçasının hattının dikimine katıldığı görüntü Suudi Arabistan’daki fabrikada değil, İngiltere’nin başkenti Londra’da kaydedilmiş.

Londra’da düzenlenen “Dünya Seyahat Pazarı 2023” sergisine katılan Suudi Arabistan Mescid-i Haram ve Mescid-i Haram İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Suudi Pavyonu bünyesinde Kâbe’nin örtüsü konulu çeşitli etkinlik ve sergiler düzenlenmiş.

Pavyonda, Kâbe’nin yıkanmasıyla ilgili bazı aletler, her yıl dikilen Kâbe örtüsünün bir parçası, Kisve’nin yapım aşamalarını gösteren resimler, sülüs hattındaki kemerden parçalar sergilenirken, ziyaretçilerin Kâbe örtüsünün dokuma ve örmesine katılmasına olanak tanınmış.

 

kabe-ortusu-dokuma

 

Suudi Arabistan’ın resmî internet sitelerinde bu etkinliklere katılanlara Kâbe örtüsünün dokunmasına katılma fırsatı sağlandığı belirtilmiş (Üzerindeki nakışların nasıl yapıldığının gösterildiği örtünün gerçekten Suudi Arabistan’a nakledilerek Kâbe’nin üzerine örtülüp örtülmediğine dair başka bir aktarıma rastlayamadık).

 

kabe-ortusu-parcasi-dikimi

 

Geçmişte Kâbe örtüsünün dokunmasına farklı kişilerin dahil olma imkânı veren bu etkinlik Suudi Arabistan’da çeşitli kentlerde düzenlenmiş.

 

Suudi Arabistan’daki şehirlerin yanı sıra farklı ülkelerde düzenlenen bu etkinliğe katılan kişilerin görüntülerine çeşitli internet sitelerinde ve sosyal medya platformlarında rastlanabiliyor.

 

 

@sarahhome بفضل ونعمة من الله علي ساهمت في خياطة كسوة الكعبة المشرفة التي وضعت اليوم في ليلة السنة الهجرية الجديدة ✨١٤٤٥✨ببضعة خيوط ذهبية مدوّنة ( يا حَي يا قيوم ) على قطعة من الحرير الأسود النفيس المنقوش عليه آيات من القرآن من ماء الذهب وتكلف مايزيد على ٢٥مليون ريال ‏ويعتبر تغييرها تعظيما لبيت الله الحرام. ‏ وقد أمر الملك عبد العزيز بإنشاء مصنع لها في محرم 1346هـ. #الكعبة_المشرفة #الحمدلله #مكة #كسوة_الكعبة #blessed #alhamdoulilah ♬ original sound – Sarah home

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın da Kisve parçasının dokunmasına katkı sunduğu görüntü mevcut.

 

kabe-ortusu-dikim

 

1 Yorum

Yorumunuzu yazınız...