Videonun Suudi Arabistan Savunma Bakanının Çin Yeni Yılını Kutlamak için Geldiği Riyad’daki Çin Büyükelçiliğinde Havai Fişeklerden Korkması Nedeniyle Korumaları Tarafından Uzaklaştırıldığı Anı Yansıttığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Suudi Arabistan Savunma Bakanının “Çin Yeni Yılı”nı kutlamak için Riyad’daki Çin Büyükelçiliğine geldiği anda Çinlilerin -kutlama hakkında haber vermedikleri- misafirlerini “çatapat” ile karşılamasıyla meydana gelen kargaşanın ortasında aracına alelacele bindirilerek alandan uzaklaştırıldığı ana ait olduğu iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan / gerçekliği sorgulanan video şu şekilde:

 

 

Hatalı aktarım içeren paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

Muhbir:

 

“”Çin yeni yılı”nı kutlamak için Riyad’daki Çin Büyükelçiliği’ne giden Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ‘çatapat’ ile karşılanınca saldırıya uğradığını zannedip yanındaki özel harekatçılarla birlikte madara oldu.”

 

KRTkulturTV:

“Suudi Arabistan Savunma Bakanı ‘ÇataPatları’ Bomba Sanınca! Suudi Arabistan Savunma Bakanı Çin’in yeni yıl kutlamaları için Çin Büyükelçiliğine gider ama Çin Büyükelçiliği kutlamaların nasıl yapılacağı konusunda bilgi vermemiştir.”

 

 

“Bu gerçek ve komik video, Suudi Arabistan Savunma Bakanı’nın “Çin Yeni Yılı” nı kutlamak için Riyad’daki Çin Büyükelçiliğine gelişini gösteriyor. Çinliler, misafirlerinin “çatapat” ile karşılanacağını söylemeyi unutmuşlar. Ödleri ğödüne kaçmış 🤣🤣🤣”

 

cinliler-misafirlerini-catapat-ile-karsilanacagini

 

Videonun Suudi Arabistan’la, Suudi Arabistan Savunma Bakanıyla ya da Çin Büyükelçiliğiyle bir ilgisi bulunmuyor. Karşılama töreninde ateşlenen havai fişeklerden korkup kaçtığı sanılan kişi Suudi Arabistan Savunma Bakanı değil. Görüntüde Suudi Bakan, çatapatlardan korkup kaçmıyor. Video, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Çin Büyükelçiliği’nde kaydedilmemiş. Karşılamayı yapan kişiler de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Riyad Büyükelçiliği’ndeki temsilcileri değil. 

Video, Kuveyt’teki Mishref fuar alanında 2019 yılı Aralık ayında düzenlenen 5. Körfez Savunma Havacılık Fuarı esnasında gerçekleştirilen bir tatbikata ait.

Yanlış şekilde Suudi Arabistan’la ilişkilendirilen videonun izine Youtube’de 12 Aralık 2019 tarihinde “Emir muhafızlarının fuar alanında tatbikatı” açıklamasıyla rastlanabiliyor.

 

 

Video, Madar Alsaa News’e ait Facebook hesabında 12 Aralık 2019 günü paylaşılmış.

 

 

Ayni videonun farklı açıdan görüntüsü Alhadath.net adlı haber sitesi tarafından 12 Aralık 2019 tarihinde paylaşılmıştı.

 

 

Videonun farklı açılardan çekimleri Kuveyt Ordusu’nun Instagram hesabında 16 Aralık 2019 günü “10-12 Aralık 2019 tarihleri arasında düzenlenen beşinci Körfez Savunma ve Havacılık Sergisi sırasında gerçekleştirilen Prens Muhafız Kolordusunun Sergi alanında gösteriminden bir bölümü sergilendi” notuyla paylaşılmış.

kuveyt emir korumalari tatbikat

 

Videonun kaydedildiği tarih de, 12 hayvanlı takvime göre hesaplanan Çin Yeni Yılının başlangıcına denk gelmiyor.

Reuters, The Quint ve Factly de videoya daha önce değinmişti.

Yorumunuzu yazınız...