Video İsrail’in Demir Işın (Laser Beam) Adlı Yer Tabanlı Lazer Savunma Sistemine Ait Değil

İsrail (2023 yılı Ekim ayı itibarıyla) Hamas’ın gönderdiği roketleri lazer ışınlarıyla düşürmeye başlamadı.

Yanlış İddia

 

7 Ekim 2023 günü başlattığı saldırıların ardından Hamas’ın Gazze’den İsrail yerleşimlerine fırlattığı roketlerin Demir Işın (Laser Beam) adlı hava savunma sistemi tarafından durdurulduğu anı yansıttığı iddiasıyla bir video sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde paylaşıldı.

 

Bahsi geçen video:


İsrail’in “Demir Işın” savunma sisteminin faal hâle getirildiği ve Gazze’den fırlatılan roketlere karşı etkin şekilde çalıştığı anı yansıttığı iddiasıyla farklı bir video paylaşıldı.

 

Hatalı aktarım örnekleri:

 

Haber İsrael (@ShemaNews): “Tarihe not: Düşman roketlerini engelleyen İsrael lazer ışınının bugünden ilk videosu Dr. Guy Bekur….Kipat Barzel den daha etkili ve hızlı…”

 

Muhbir (@ajans_muhbir): “İsrail Ordusu, Laser Beam Hava Savunma Sistemini El Kassam roketlerine karşı kullandı.”

 

En Güncel Haber: “İsrail’in El Kassam roketlerine karşı ilk kez kullandığı Laser Beam Hava Savunma Sistemini kullandı”

 

 

Sanılanın aksine bu video “Demir Işın” sistemine ait değil.

Demir Işın savunma sistemi henüz hizmete alınmadı.

İsrail (2023 yılı Ekim ayı itibarıyla) Hamas’ın gönderdiği roketleri lazer ışınlarıyla düşürmeye başlamadı.

Ayrıca, Demir Işın hava savunma sisteminin kullandığı lazerlerin görünür bir dalga boyu yoktur. Fırlatılan füzeleri hedefleyen lazer ışınlarının videodaki gibi gökyüzünde iz bırakması mümkün değil. Görüntüdeki lazer sanılan ışık hattı kamera lensinin kalitesi kaynaklı “mercek yansıması” (“lens flare”) adı verilen durumu yansıtıyor (Kameranın odaklanmamış olması, yanlışlıkla lazer sanılan mercek parlamasına yol açmış).

 

demir-isin-sistemi

 

İsrail ordusu yetkilileri, Demir Işın adlı savunma sisteminin henüz faaliyete geçirilmediğini ve kullanıma hazır olmadığını doğruladı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’ın İsrailli savaş muhabiri Itay Blumental, lazer tabanlı hava savunma sisteminin Hamas’ın son roketli saldırılarında kullanılmadığının İsrail ordusundan görevliler tarafından teyit edildiğini “Güvenlik yetkilileriyle yapılan kontrolde, bu gece gruplar halinde dağıtılan “Star Trek” belgesellerine rağmen lazer ışınıyla herhangi bir roket müdahalesinin gerçekleştirilmediği belirlendi.” ifadeleriyle belirtti.

 

demir isin iron beam

 

Geçtiğimiz yıl İsrail’in Iron Beam sisteminin testlerinin başarıyla tamamlandığı, 2023 yılında operasyonel hale gelmesinin beklendiği, İsrail ordusunun “lazer kubbeli” hava savunma sistemini ilk kez konuşlandırmaya hazırlandığı aktarıldı.

2022 yılı Nisan ayında dönemin İsrail Başbakanı Naftali Bennett, “Demir Işın” lazer hava savunma sistemi testlerinin başarıyla tamamlandığını şu sözlerle duyurdu:

“Yeni ‘Demir Işın’ lazer hava savunma sistemimizin bir dizi testini başarıyla tamamladık. Bu bilim kurgu gibi gelebilir ama gerçek.

Bu son teknoloji lazer sistemi, gelen İHA’ları, havanları, roketleri ve tanksavar füzelerini engelleyen lazer ışınlarını ateşleyebilmektedir. Bu bir oyun değiştirici.

Bu, dünyanın gerçekten işe yaradığı kanıtlanmış ilk enerji tabanlı silah sistemidir.

Demir Işın’ın müdahaleleri sessizdir, görünmezdir ve maliyeti yalnızca 3,50 dolar civarındadır. Teröre karşı durumu tersine çeviriyoruz. Bu büyük başarıdan dolayı Savunma Bakanlığımıza ve savunma sanayimize teşekkür ediyorum.”

 

 

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, lazer silah sistemi hakkında “Size bunun İsrael’in savunma yeteneklerini önemli ölçüde destekleyecek bir teknolojik harika olduğunu söyleyebilirim. Bu bir yıl içinde olmayacak, ancak hızlı olacak.” ifadelerini kullandı.

Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yuval Steinitz geçmişte GLC’ye verdiği röportajda lazer savunma sistemi projesini “Bir yılda İsrail dünyada kısmi lazer korumasına sahip olan ilk ülke olacak, iki yıl sonra da tam koruma olabilecek. Bizi hem güneyde hem de kuzeyde koruyacaktır.” sözleriyle aktardı.

 

 

Iron Beam (Demir Işın) Adlı Lazerli Hava Savunma Sistemi 

Iron Beam, İsrail Savunma Kuvvetleri ve Rafael işbirliğinde geliştirilen, havan topu, roket ve insansız hava araçları gibi düşük maliyetli hava tehditlerini lazer ışınlarıyla yok etmek için tasarlanan bir yer tabanlı lazer savunma sistemidir (“Demir Işın” adlı sistemin öncelikli olarak uzun menzilde roketlere karşı değil, havan ve top mermilerinin yanı sıra bazı dronelara karşı çok kısa menzilli önleme için kullanılacağı biliniyor).

İsrail’in konuşlandıracağı lazer tabanlı savunma sistemi ile hava tehdidini etkisiz hale getirmek amacıyla yaklaşık 100 kilovatlık bir hacimde yüksek güçlü bir lazer ışını üretmesi planlandı.

Iron Beam sisteminin çalışma aşamaları şöyle basitçe aktarılabilir:

  • Bir insansız hava aracı, İsrail’e doğru uçuyor.
  • Hedef tespit ve takip sistemi, insansız hava aracını tespit eder ve takip etmeye başlar.
  • Lazer kaynağı, lazer ışını üretir.
  • Güçlendirici, lazer ışınının gücünü artırır.
  • Aynalar ve lensler, lazer ışınının insansız hava aracına odaklanmasını sağlar.
  • Kontrol sistemi, lazer ışınının insansız hava aracına doğru yönlendirilmesini sağlar.
  • Lazer ışını, insansız hava aracını yok eder.

 

 

“Lazer ışınları”, bir veya daha fazla lazer ışınının üretilmesi, yönlendirilmesi ve odaklanmasını sağlamaktadır.

Lazer ışınları, tek bir dalga boyuna sahip, yönlenebilir ve odaklanabilen güçlü ışık kaynaklarıdır. Bu özellikleri, lazer beam sisteminin birçok farklı uygulamada kullanılmasını sağlar.

Günümüzde birçok farklı alanda kullanılan güçlü ve çok yönlü bir sistem olan lazer ışını sisteminin temel bileşenleri şunlardır:

  • Lazer kaynağı: Lazer ışınının üretildiği bileşendir. Lazer kaynağının tipi, lazer ışınının dalga boyu, gücü ve diğer özelliklerini belirler.
  • Güçlendirici: Lazer ışınının gücünü artıran bileşendir.
  • Aynalar ve lensler: Lazer ışınının yönlendirilmesi ve odaklanmasını sağlayan bileşenlerdir.
  • Kullanıcı arayüzü: Sistemin kontrol edilmesini sağlayan bileşendir.

“Lazer ışınları” kesim (metal, plastik, ahşap ve diğer malzemelerin kesilmesi), markalama (malzemelerin üzerine yazı, şekil veya logoların işlenmesi), kaynak (metal parçaların birleştirilmesi), tıbbî (cerrahi, lazer epilasyon ve lazer tedavisi), endüstriyel (ölçme, otomasyon ve kalite kontrol gibi) uygulamalarda kullanılır.

Bu sistem, aşağıdaki adımlarla çalışır:

  1. Lazer kaynağı, lazer ışınını üretir.
  2. Güçlendirici, lazer ışınının gücünü artırır.
  3. Aynalar ve lensler, lazer ışınının yönlendirilmesi ve odaklanmasını sağlar.
  4. Kullanıcı arayüzü, sistemi kontrol eder.

 

 

İsrail’in “lazer kalkanı” olarak adlandırılan silahına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan bir diğer görüntü de ARMA-3’ten.

 

 

 

Yine, İsrail’in lazer silahına ait sanılan bir diğer görsel de ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı’nın Kirtland Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Starfire Optik Aralığı’nda, uyduların gerçek zamanlı, yüksek doğrulukta izlenmesi ve görüntülenmesi için kullanılan Sodyum Kılavuz Yıldızı’nın bir stok fotoğrafı.

 

sodyum kilavuz yildizi

 

Yorumunuzu yazınız...