Fotoğrafta eli belinde arkası dönük şekilde görülen askerî üniformalı kişi İsmet İnönü değil, Alman Veliaht Prensi Wilhelm
2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün askerî üniforma ile arkası dönük eli belinde şekilde görüntülendiği iddiasıyla ya da imasıyla paylaşılan fotoğraf şöyle (İsmet İnönü’nün yanı sıra fotoğrafta görülen kişinin Mustafa Kemal Atatürk ya da Prusya Prensi Joachim olduğu da sanılmıştı):
Hatalı aktarım içeren paylaşımlar şöyle örneklenebilir:
İsmet İnönü sanılan kişi aslında Alman İmparatorluğu ve Prusya Krallığı’nın son veliaht prensi Wilhelm.
Fotoğraftaki askerlerin Pickelhaube olarak adlandırılan Prusya Ordusu tarafından kullanılan miğferi taktığı görülüyor. Bu durum da fotoğrafın Türk ordusu ile ilişkilendirilemeyeceğinin bir emaresi.
İsmet İnönü’nün fotoğraftaki tarzda bir üniforma ya da başlık kullanmadığı biliniyor.
Tersine görsel arama yoluyla ilk taramada çeşitli internet sitelerinde bu görselin Veliaht Prens Wilhelm’e ait olduğu notuyla 1915 yılı civarına tarihlenerek paylaşıldığını görüyoruz.
Taramayı sürdürdüğümüzde karşımıza Almanca “Kronprinz 1916” etiketiyle stok görsel sitelerinde ve Wikimedia Commons‘ta paylaşılan aşağıdaki fotoğraf ve aynı başlığın giyildiği benzer birçok fotoğraf çıkıyor.
Fotoğrafta görülen kişinin son Alman İmparatoru (Kayzer) ve Prusya Kralı II. Wilhelm’in (Friedrich Wilhelm Viktor Albert) (27 Ocak 1859 – 4 Haziran 1941) en büyük oğlu ve varisi Prens Wilhelm (Friedrich Wilhelm Victor August Ernst) (6 Mayıs 1882 – 20 Temmuz 1951) olduğu anlaşılıyor.
Prens Wilhelm’in fotoğraftaki kuru kafa ve çapraz kemikli başlığının, (1911-1913 yılları arasında komuta ettiği) Prusya Ordusu’nun bir süvari birliği olan 1. ve 2. Leib Hussar Alayları tarafından giyildiği biliniyor.
Totenkopfhusaren, Prusya ordusunun ünlü bir süvari birliğidir. “Totenkopf” Almancada “ölüm kafası” anlamına gelir ve bu birliğin simgesi, bir çift çapraz kemik ve bir asa üzerinde bulunan bir insan kafatasıdır. Bu simge, birliğin savaşta ölümü çağrıştırması amacıyla seçilmiştir.
Totenkopfhusaren, 1741 yılında Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm tarafından kuruldu. Birliğin ilk görevi, II. Silezya Savaşı sırasında Prusya’nın Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na karşı mücadelesinde yer almaktı. Totenkopfhusaren, Prusya’nın birçok savaşında önemli bir rol oynadı ve özellikle Napolyon Savaşları sırasında ün kazandı. Totenkopfhusaren, 1918 yılında I. Dünya Savaşı’nın sonunda dağıtıldı. Daha sonra Nazi Almanyası döneminde yeniden kuruldu. |
Savaş alanında savaş ve ölümün birliğini simgeleyen siyah kapaklara takılan kurukafa ve çapraz kemik, düşmana merhamet edilmeyeceğinin sembolü olarak görülüyor.
Alman veliaht prensin kürk başlığında kuru kafa sembolü bulunan Totenkopfhusare adlı Prusya alayı üniformasını giydiği görülen farklı birçok fotoğrafı mevcut.
İmparator II. Wilhelm’in ve diğer hanedan üyelerinin de aynı başlıkla fotoğrafları bulunuyor.
Veliaht Prens Wilhelm, babası İmparator Wilhelm ile birlikte Totenkopfhusaren Genel Merkezi önünde görüntülenmişti.
I. Dünya Savaşı’nda Alman İmparatorluğu Ordusu’nda görev yapan Veliaht Prens Wilhelm’in İmparator II. Wilhelm’in batı cephesindeki birliklerini teftiş ettiği ziyaretlerinde kendisine (aynı başlıkla) eşlik ettiği farklı görüntüler de mevcut.
Bunlardan biri “Kayzer II. Wilhelm ve Veliaht Prens Wilhelm, Batı’da konuşlanmış bir ordunun birliklerini teftiş ediyor” (“Kaiser Wilhelm II. und Kronprinz Wilhelm besichtigen Truppen einer im Westen stehenden Armee“) notuyla kartpostal olarak kullanılmış.