Videoda Telefon Çaldığında Grafen Oksitin Tepki Verdiğinin Görüldüğü İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Covid-19 aşılarında grafen oksit bulunduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığına daha önce değinmiştik.

Bugünkü konumuz, sosyal medyada grafen oksidin telefon çaldığında verdiği tepkiyi yansıttığı sanılarak paylaşılan video.

Bahse konu video şu şekilde:

 

 

Söz konusu videoda grafen oksidin telefonun çalmasına verdiği tepkinin görüntülendiğini ileri süren paylaşım örnekleri:

 

Haber Zamanı: “Grafen oksit neyin içinde olduğunu biliyoruz artık değil mi? Bakın telefon çalınca verdiği tepkiye. Bu uyuyan kitle uyandığında iş işten çoktan geçmiş olacak.”

 

Gök Medresesi: “Aşıların İçindeki Grafen Oksitin Yakın Telefon Çaldığında verdiği tepki ! Bu uyuyan kitle uyandığında iş işten çoktan geçmiş olacak !”

 

Arif Gönüler: “Grafen oksit materyali telefon sinyalleriyle de hareket edebilmektedir.”

 

Videoda telefon çaldığında hareket ettiği görülen cisim grafen oksit değil (hareket eden cismin demir tozu olduğu anlaşılıyor).

Görüntünün kaynağı, 2015 yılında Youtube’e “Cep Telefonunun Manyetik Cevher Üzerinde İnanılmaz Etkisi Var” başlığıyla “bir cep telefonunun bir mıknatıs kullanarak manyetik bir cevhere nasıl etki ettiğini göreceksiniz.” açıklamasıyla yüklenen aşağıdaki video:

 

 

Video ile aktarılan tek hata görülen cismin grafen oksit olmaması değil, telefonun yaydığı dalga ile hareket ettiği de hatalı bir aktarım.

Benzer içerikler göz önünde bulundurulduğunda, masa altında tutulan bir mıknatısın etkisiyle demir tozunun hareket ettirildiği söylenebilir.

 

Yorumunuzu yazınız...