Çin’de Sahte Etkileşim İçin Kullanılan Sisteme Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görüntü Vietnam’dan
Daha önce, çok sayıda cep telefonunun tripodlar üzerine yerleştirildiği görülen videonun, görüntülenme sayılarını sunî şekilde artırmak için faaliyette bulunan bir sahte organik trafik çiftliğine değil, bir sanat çalışmasına ait olduğunu aktarmıştık.
Sosyal Medyada Sahte Etkileşim Yaratmak İçin Kurulan Tık Çiftliğine Ait Sanılan Sanat Çalışması
Bugün de benzer bir konuyu ele alacağız.
Sosyal medya platformlarında çok sayıda akıllı telefonun bir panel üzerine yerleştirilip operatörler tarafından kontrol edildiği görülen video, Çin’de sahte etkileşim için kullanılan sosyal ağ yazılım sistemine ait olduğu iddiasıyla kullanıldı.
“Etkileşim çiftliği” genellikle sosyal medya platformlarında sahte etkileşim yaratan uygulamaları veya servisleri ifade eden bir terimdir.
Bu girişimler, belirli içeriklerin popülerliğini artırmak veya belirli bir gündemi desteklemek amacıyla, sahte hesaplar veya botlar aracılığıyla etkileşim üretir. Sosyal medya ekosistemini olumsuz etkileyen bu uygulama temel olarak şunları içerir: – Sahte takipçi, beğeni veya yorum üretmek – Ücret karşılığında içeriklere yapay etkileşim sağlamak – Popülerlik ve meşruiyet algısı yaratmak, belirli fikirleri veya gündemleri desteklemek için sahte yorumlar ve haberler yaymak – Genellikle otomatik botlar veya düşük ücretli çalışanlar tarafından yönetilmek – İnternet sitelerine yönlendirilen tıklama sayısını artırarak arama motoru sıralamalarını yükseltmek – Daha fazla tıklama ve görüntülenme sağlayarak reklam gelirlerini artırmak
Bu yolla şirketler, ürün veya hizmetlerini tanıtmak için etkileşim çiftliklerini kullanarak daha fazla görünürlük elde edebilir. Siyasi partiler veya gruplar, belirli bir mesajı yaymak veya kamuoyunu etkilemek için sahte etkileşimlerden yararlanabilir. Sosyal medya fenomenleri veya kullanıcıları, takipçi sayılarını ve etkileşim oranlarını artırmak için bu yönteme başvurabilir.
Sosyal medya algoritmalarını manipüle etmeye çalışan, hesapların veya içeriklerin popülerliğini yapay olarak artıran bu girişimler, platformların güvenilirliğini ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemektedir. |
Bahsi geçen görüntü şu şekilde:
“Etkileşim çiftliği” olarak nitelenen görüntü: pic.twitter.com/Nle8bqnSTt
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) July 1, 2024
Görüntüyü gündeme getiren paylaşımlardan bir örnek:
Haber Meydanı (@habermeydani_): “Milyonlarca sahte etkileşim almanız için telefon çiftlikleri harıl harıl çalışıyor!”
Milyonlarca sahte etkileşim almanız için telefon çiftlikleri harıl harıl çalışıyor!
pic.twitter.com/dUBtCwhwkz— Haber Meydanı (@habermeydani_) June 28, 2024
Söz konusu görüntünün Çin Halk Cumhuriyeti’nde kaydedildiği ileri sürüldü.
Conflict (@ConflictTR): ” Çin’de sahte etkileşim için kullanılan sistem.”
Art niyetli aktörlerin kamuoyu manipülasyonu için dezenformasyon yaymak, sahte anlatı oluşturmak için yapay etkileşim, abone ve görüntüleme elde etmek için benzer sistemleri kurup işlettiği biliniyor.
Çin’de de sosyal medya algoritmalarını manipüle ederek içeriklerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaya ve sunî bir popülerlik oluşturmaya çalışan girişimler de tespit edilmişti.
Ancak, “etkileşim çiftliği” olarak nitelenen bahsi geçen video Çin’den değil Vietnam’dan.
Görüntü, Vietnam’ın başkenti Hanoi’de faaliyet gösteren bir dijital pazarlama şirketi olan MinSoftware’e ait (Minsoftware VN – Phần Mềm Marketing Tự Động Hóa).
MINsoftware’in Hanoi’deki ofisinde kaydedilen video sosyal medya hesaplarında 26 Haziran 2024 günü paylaşılmış.
Vietnamlı şirket, “pazarlama otomasyon sistemi desteği” olduğunu belirttiği kurulumu farklı görüntülerle sosyal medya hesaplarında tanıtmış.
Vietnamlı şirket, tanıttıkları sistemin tele-pazarlama odaklı firmalara büyük tasarruf sağladığını, 150 telefonluk kurulumun 2 operatörle yönetilebildiğini, bu sistmein yaklaşık 150 çalışana eşdeğer olduğunu belirtmiş.
Firmaların yeni potansiyel müşterilerine erişmesini sağladığı, işletmelerin, ünlü isimlerin veya sıradan sosyal medya kullanıcılarının farklı hesapları yönetme hizmeti sunduğu belirtilen sistemin sahte etkileşim ile sosyal medya platformlarının algoritmalarını manipüle edilerek adil olmayan bir içerik dağıtımı sağladığı anlaşılıyor.
Örneğin, adı geçen firmanın paylaştığı bir içerikte, “phonefarm” (“telefon çiftliği”) olarak nitelenen sistemi temin eden bir kişinin, çok sayıda personel yerine az sayıda kişiyle farklı sosyal medya platformlarda daha fazla etkileşim oluşturmayı başarmakla övündüğü görülüyor.