Geçtiğimiz günlerde, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yemeğin etli kısmını sofradaki çocuğu doğru uzattığı anların “ayın en çok beğenilen videosu” olarak Las Vegas’ta dev ekranlarda gösterildiği iddiasıyla haber sitelerinde ve sosyal medyada paylaşılan videonun aslında Veritas Analytics adlı girişimin trolleme girişimi olduğunu aktarmıştık.

Benzer bir trolleme daha önce gerçekleştirilmiş; yeni idrak edebildik.

Bilişim Teknolojileri Kurulu (BTK) tarafından Ekşi Sözlük hakkında verilen erişim engeli kararının ardından sosyal medyada #ekşisözlüksansürükalksın etiketiyle başlatılan kampanyanın ABD’nin New York kentindeki ünlü Times Meydanı’nda billboardlara yansıdığı iddiası da bir trolleme imiş.

 

eksi-sozluk-sansuru-times-meydaninda

 

Ekşi Sözlük’ün kapalı olduğu gün sayısının Times Meydanı’ndaki ekranlara yansıdığı trollemesine Diken, Haber3, Gazete Pencere, Karar, Aktif Haber ve Gün Boyu Gazetesi gibi haber girişimleri düşmüş.

Ekşi Sözlük’ün kapatılmasının Manhattan’ın ünlü meydanında ekranlarda yer aldığı asparagası Ekşi’de de “ekşi sözlük sansürü times meydanı’nda” başlığında da aktarılmış.

Paylaşılan video incelendiğinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinin Manhattan semtinde Midtown Manhattan’da Times Meydanı’nda Batı 45. Cadde’deki (eski adıyla Bertelsmann) “1540 Broadway” binasının önünde kaydedildiği görülüyor.

Videonun kaynağını tespit edemesek de 1540 Broadway adlı binanın önündeki ilgili ekranda bir süredir Disney’e ait reklamın bulunduğu anlaşılıyor.

 

1540-broadway-times-meydani

 

2023 yılı içerisinde Times Meydanı ve çevresinde yapılan gece yürüyüşlerini içeren Youtube videoları bu durumu teyit ediyor.

 

 

Dijital düzenleme içeren ve üzerine mors alfabesiyle mesajın işlendiği görüntünün kaynağının yine Veritas Analytics adlı girişim olduğu, Abese İrca mahlaslı Twitter kullanıcısının paylaşımlarıyla etkileşimi vasıtasıyla anlaşılıyor.

 

 


Veritas Analytics adlı profilin geçmişte hazırladığı montaj video da 23 Derece gibi haber profillerince gerçek sanılarak “New York’ta hackerlar Türkiye’deki deprem felaketi için elektronik billboardları hackleyerek yardım çağrısında bulundu” gibi ifadelerle paylaşılmıştı.

 

Montaj görüntüyü gerçek sanıp yayımlayanlardan sadece Diken “‘Times Meydanı’nda Ekşi Sözlük sansürü’ videosu sahteymiş” başlıklı aşağıdaki metniyle özür mesajı geçti:

“1 Mart 2023’te yayınladığımız ‘Times Meydanı’nda Ekşi Sözlük sansürü’ başlıklı haberde yer alan video sahte çıktı.

Videoda meydandaki dijital ekranlardan birinde “Ekşi Sözlük yedi gündür kapalı” yazılı bir görüntü yer alıyordu.

Okurlarımızdan özür dileriz.”

 

 

Yorumunuzu yazınız...