Sosyal medyada tekrar ısıtılarak ara sıra dolaşıma sokulan 2015 yılından samanla dolu cami görsellerinin Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) iktidar olduğu 1960 öncesi dönemle ilişkilendirilerek paylaşıldığı görülüyor.
Örneğin;
#SendenNefretEdiyoruz pic.twitter.com/a7ksewjzZ8
— 🇹🇷 15 Temmuz Nesli 🇹🇷 (@15TemmuzNesli) June 22, 2021
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Saman balyalarıyla dolu cami görseli güncel ya da 1960’lı yıllardan değil, 2015 yılından.
Heyelan nedeniyle yaklaşık 15 yıldır ibadete kapalı olan cami, Bursa’nın İnegöl ilçesi Muratbey Mahallesi’nde bulunuyor.
Kapısı ve pencereleri olmamasına rağmen genel yapısı bozulmayan ve içindeki yazıları hala bünyesinde barındıran cami, mahallede hayvan besiciliği yapan birkaç kişi tarafından samanlık olarak kullanılmaya başlanmış.
Görseldeki camiye samanlar Murat Balcıelmas adlı çiftçi tarafından konulmuş.
Balcıelmas, yoğun kar yağışı nedeniyle ahırının damı çöktüğü için samanlarını muhafaza etmek için atıl haldeki camiyi kullandığını söylemiş.
Samanları zorunluluktan dolayı geçici olarak camiye taşıdığını söyleyen Murat Balcıelmas, vatandaşlardan şu sözlerle özür dilemiş:
“Bu camimiz, heyelan nedeniyle 10-15 metre aşağıya doğru kaydı. Camimizin camı, penceresi hiçbir şeyi yok. Kullanılan bir cami değil. Yeni camimiz yukarıda. Yılbaşı gecesi damımız çöktü. Hayvanlarımız kar yağışı nedeniyle çöken damın altında kaldı. Samanlarımızı geçici bir süreliğine buraya getirdik. Havaların açılmasını bekledik. Hazırlığımızı yapmıştık. Camiyi temizlerken haber yapılmış. Biz de zaten temizliyorduk. Üzgünüm, böyle olsun istemiyorduk.”
Gelen tepkilerin ardından içindeki samanlar ve tahtalar tamamen boşaltılan cami temizlenmiş.
Bursa’nın İnegöl ilçesinde görev yapan müftü Kazım Güzel samanla doldurulan caminin akıbeti hakkında 2018 yılında şu demeci vermiş:
“Muratbey Mahallesi’nde 2000’li yılların başında heyelanda yerinden yaklaşık 50 metre kayan cami kapatılmıştı. Kapısı ve penceresi olmamasına rağmen genel yapısı bozulmayan ve içindeki yazıları hala bünyesinde barındıran camiye bir kişinin samanlarını koyduğu bilgisi alınınca dönemin müftüsü tarafından cami boşalttırılmıştı. 2018 yılı itibariyle cami belediye başkanlığımızca yıkılarak enkazı kaldırılmıştı. Hemen akabinde yeni cami yapılıp ibadete açılmıştı. Halkımızın cami ihtiyacı anında karşılanmış olup halkımız cami ve ibadet sıkıntısı kalmamıştır. Sosyal medyadaki art niyete dayalı fotoğraflar geçmişe ait fotoğraflardır. Samanların caminin içerisinde bulunduğu sırada çekilmiş bir fotoğraf, sanki ilk günmüş gibi tekrar tekrar gündeme getirilerek, hem Muratbey’in hem de İnegöl’ün imajına zarar verecek çalışma yapılmaktadır. Bizim ne içi saman dolu camimiz var ne de mihrabında haç görüntüsü olan camimiz. Bu iki konunun halen sosyal medyada ne niyetle yapıldığını bilemediğimiz bir şekilde ısıtılıp ısıtılıp tekrar gündeme taşınmasından esef duyuyoruz”
2004 yılından bu yana düzenlenen İnegöl Belediye Başkanlığı seçimlerinin tamamını AK Partili isimler kazanmıştı.
Bursa’nın İnegöl ilçesindeki camiden görseller Aydın’ın Nazilli ilçesinin Dualar Mahallesinde bulunan Ayşe Demirci Camii (Hasan Hüseyin Camii) ile hatalı şekilde ilişkilendirilerek paylaşılmış.
II. Dünya Savaşı’nın devam ettiği 1939-1946 yılları arasında bazı camilerin amaç dışı depo suretinde kullanıldığı biliniyor.