Samsun’da Bir Düğün Salonunda A.K. İsimli Şahsın Düğün Pastası Yediği İçin Şikâyet Üzerine Polis Ekipleri Tarafından Gözaltına Alındığı İddiası Doğru Değil
Samsun’un İlkadım ilçesindeki bir düğün salonunda A.K. adlı şahsın, şikayet üzerine Gazi Polis Merkezi ekipleri tarafından gözaltına alındığı, sorgusunun ardından sevk edildiği Samsun Adliyesinde nöbetçi mahkemeye verdiği ifadenin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı basına gerçek mahiyetinden farklı bir biçimde yansımıştı.
Hadise, haber sitelerinde “akıllara durgunluk veren olay” şeklinde nitelenerek “düğün pastası yedi diye gözaltına alındı” vurgusuyla aktarılmıştı.
Bu iddia, Mevlüt Tezel’in Sabah’taki “‘Artık köşene çekil torun sev, tavuk besle’!” başlıklı 5 Mart 2022 tarihli yazısına şöyle yansımıştı:
“Samsun’da düğün salonuna girerek pasta yediği iddia edilen A.K. şikayet üzerine polis tarafından gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye ifade veren A.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Şaka mı diye haberi tekrar okudum!
Bu olay bana Ahmet Kaya’nın 70’lerin ikinci yarısında okulu bırakıp İstanbul’da iş bulmak için umutsuzca sokaklarda gezdiği günlerden birinde girdiği düğün salonunu hatırlattı.
Kaya, tamamen mutsuzlaştığı ve umutsuzlaştığı bir gün yanından geçtiği ve hiç tanımadığı insanların bulunduğu bir düğün salonuna girip kendini düğünde dans edenlerin arasına atarak delirmişçesine ve ağlayarak dans ettiğini anlatmıştı.
Başka insanlardan da benzer çok hikâye duydum.
A.K.’nin de belki canı sıkılmıştı, dışarısı soğuktu, parası yoktu ve hiç tanımadığı düğün salonuna girip pasta yedi.
Acaba takı takmayınca mı dikkatleri çekti? Nasıl bir düğün sahibiymiş ki bu, zavallı adamı mahkemeye çıkaracak kadar uğraşmış! Umarım bu haber doğru değil, olay farklıdır.
Düğün bu yahu, yenir, içilir, eğlenilir. Normalde A.K.’ye bir dilim pasta verip, halaya da davet etmeleri gerekirdi.
Ama pasta yedi diye kelepçe takıldı.”
Ancak sanılanın aksine, bahsi geçen şahıs sırf düğün salonunda pasta yediği için değil, hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınmış.
OdaTV, vakaya dair edindiği bilgileri şu şekilde aktarmıştı:
– 2 Mart günü saat: 22.35 sıralarında haber merkezinin Fuar içi Derya Düğün Salonu içerisinden sesler geldiği ve hırsızlık konusu olabileceğini anons etmesi üzerine polis ekipleri bahse konu adrese gitti.
– Görevli ekibi karşılayan B. Ç. isimli şahıs, Derya Düğün Salonu görevlisi olduğunu kameradan içeride bir şahıs olduğunu söyledi.
– Polis ekipleri, görevliyle birlikte içerisini kontrol edildiğinde A.K. görevli ekibi görerek kaçmaya çalışmış, düğün salonu tellerinden atlayacağı esnada görevli ekiplerce yakalanarak gözaltına alındı.
– Hazırlanan soruşturma evrakı kapsamında A. K. çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Düğün salonundan para çaldığı şüphesiyle ihbar edilen A.K.’nın gözaltına alınmasının, “pasta yerken yakalandı, gözaltına alındı” ifadeleriyle aktarılması bu algıyı oluşturmuş.
OdaTV’nin tespitiyle yazıyı sonlandıralım:
“Olayları olduğu gibi aktarması gereken ajansların söz konusu haberleri magazinsel taraflarıyla servis etmesi akıllarda soru işareti yarattı.”