Delilsiz Şekilde Ortaya Atılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Londra’da Ev Aldığı İddiası Tekzip Edilmişti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Londra’da ev satın aldığı ilk defa 11 Mart 2022 günü sosyal medyada dolaşıma sokulmuştu.
Londra’da ev aldığına dair bir delil paylaşılmadan servis edilen bu iddia Ali Erbaş tarafından tekzip edilmişti.
Katıldığı TV programında Londra’da ev aldığı iddiasına verdiği yanıtı içeren yanıt, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın Twitter hesabında “Yalan çok büyük bir kul hakkıdır.” notuyla paylaşılmıştı.
Yalan çok büyük bir kul hakkıdır. pic.twitter.com/aJa1VGaEfH
— Prof. Dr. Ali Erbaş (@DIBAliErbas) April 3, 2022
A Haber’deki Sahur Vakti adlı programa 3 Nisan 2022 tarihli yayınına katılan Ali Erbaş iddia ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
– Yalan demişken, yeni bir furya çıktı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Londra’da ev aldı diye. Direkt bu aklıma geldi.
– O ve daha nice bir takım uydurulmuş laflar yani böyle bir şey ne hayalimde var, hayalimde olsa bile alamam ki, ben nasıl alayım? Adapazarı’nda bir evim var onu zor taksitlerle maksitlerle aldık. Yani böyle ne bir hevesim var hayalim var ne de sözünü etmişliğim var. Bunu uyduran kişi de Londra’da kaçak yaşayan bir kişi. Allah ıslah etsin. Şimdi böyle bir mesaj atıyor. 1 saatte 10.000 kişi beğeniyor bu yalanı. Sonra bizim basın müşavirimiz kendisine ulaşıyor. Bunun yalan olduğunu böyle bir şeyin olmadığını söylüyor. Ya bu doğru değilmiş diye tweet atıyor. Bakar mısınız yani. Yalanın ortaya çıkardığı kötülüğe bakar mısınız… Ve bu kişi o tweetini kaldırmıyor. O yalanı ahirette karşısına çıkacak tabi. Biz de hakkımızı helal etmiyoruz bu tür şeylerde. Eğer bir yalan bir insana isnat ediliyorsa o çok büyük bir kul hakkıdır. O kul hakkından nasıl kurtulacak insanlar ben hayret ediyorum. Ya ahiret inancı yok. Eğer ahirete hesaba kitaba inancı varsa bir insanın böyle şeylere tevessül etmemesi lâzım.
Aşağıdaki kayıttan 1:28:25’ten itibaren ilgili bölüm izlenebilir:
Ali Erbaş, iddianın kaynağı olarak Londra’da yaşayan kişi olarak Op. Dr. Turhan Çömez’i işaret etmiş; ancak, iddianın ilk izine Dahi Bilal adlı profilde rastlanıyor.
Turhan Çömez’in bahsi geçen iddiaya yer verdiği ve Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri’nin tekzibini aktardığı paylaşımları şöyleydi:
“Diyanet İşleri Başkanı Londra’da ev alıyormuş. Uyarıda bulunayım, paranın kaynağını sorar İngiliz hükümeti. Maaşına bakar, ev parasını nasıl bulduğunun belgesini ister. Rezil olmayın sonra…”
“Diyanet İşleri Başkanlığı basın müşaviri @Burakorhan0 az önce beni arayarak, başkanın Londra’dan bir ev almadığını ve almayacağını ifade etti. Açıklaması için kendisine teşekkür ediyorum.”
İlgili kaynak tweet şu şekildeydi:
“Diyanet’in başı Ali Erbaş Londra’da ev satın almış. Medine gibi müslüman şehirler dururken kafir dediği memleketten almasını geçtim; devlet memuru olan birisi İngiltere’de ev alacak parayı nereden buldu?”
Herhangi bir delil içermeyen bu tweetin ardından iddianın yaygınlaştığı anlaşılıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri Burak Orhan, Ali Erbaş’ın Londra’da ev satın aldığı iddiasının asılsız olduğunu paylaşmıştı:
“Fetönün trollerinden ve bizzat kaçak fetöcülerin hesaplardan yeni bir yalan ortaya atılmış. Güya Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş hocamız Londra’da ev satın almış. Yalandır iftiradır. Tamamen hain yapının algı operasyonudur. Böyle bir satın alma asla olmamıştır.”
İlk dolaşıma girmesinin 4 ay sonrasında tekrar paylaşılan iddia hakkında FETÖ’ye müzahir sosyal medya profillerini işaret eden Orhan bu defa “Sanırım sadece fetö hesaplarını takip ediyorlar. 4 ay önce yalanlandı ama görmezsiniz Klavuzunuz fetö trolü. Diyanet İşleri Başkanımız londrada ev almamıştır. Yalandır iftiradır.” ve “Bir başka yurtdışı kaynaklı trol hesabı. İpleri kimde tahmin ediyorsunuz. İlginctir bu iftirayı atan görüntüdeki kişi ise ingilterede işletmeci. @dibalierbas hocamıza Londra’da ev aldı iftirasını yapanların hemen hepsi Avrupa’da yaşıyor” yorumunda bulunmuştu.
https://twitter.com/Burakorhan0/status/1550126575596621829
https://twitter.com/Burakorhan0/status/1552350930523373570
İLAVE: Benzer durumlarda, herhangi bir bilgi/belge sunulmaksızın ortaya atılan iddialarda ispat külfetine dikkat çekmiştik. İşbu yazının konusu iddia ile ilgili bir sosyal medya kullanıcısıyla diyalog üzerinden vaziyeti şöyle örnekleyebiliriz:
A: “Komik. Tekzip ettiyse tamam yani ;)”
B: “‘İddia sahibi iddiasını ispatla mükelleftir.’ Bu iddianın ‘yokluğundan’ ziyade ‘varlığı’ kanıtlanabilir. Delilsiz şekilde ortaya atılan ‘Kandil’den arsa aldığınız’ iddiasını yalanladığınızda ‘tekzip ettiyse tamamdır’ söylemiyle muhatap olduğunuz durumu tasavvur edebilirsiniz.”
A: “Kişi kendisi hakkındaki iddiayı belgeleyerek çürütebilir. Ben yalan söylüyorum diyelim, bunu somut olarak ispatlamalı.”
B: “Kişi kendisi hakkındaki HER iddiayı belgeleyerek çürütemez. Kandil Dağı’ndan arsa aldığınız iddiasını buyrun çürütün o hâlde.”
A: “Kandil Dağı ne alaka anlamış değilim. Bu kadar uç bir örnek art niyetten bir şey değil. Sizi şimdiye dek dikkate alıp takip etmem büyük hata.”
B: “Kandil’i Londra ya da tercih ettiğiniz başka bir konuma çevirebilirsiniz. Sorun lokasyon değil, yöntem ve niyet. 👋”
1 Yorum
Turhan çömez kendi iftirasını yalanlıyorsa Turhan çömeze bundan sonra ne kadar güvenebiliriz. İftira öldürmekten beterdir.