Cenaze namazının ayakta kalındığını bilmeyen sözde Müslümanlar…” ya da “Cenaze namazını bilmeyen iki bedevi” gibi cümlelerle paylaşılan, Cenaze namazında alınan tekbirlerde rükûya ve secdeye giden kişilerin görüldüğü video “Giriş Çıkış Yasak” adlı 2023 İran yapımı filmden bir sahne.

 

 

Sosyal medyada paylaşılan cenaze namazını kılmayı bilmeyen Müslüman erkeklerin rükû ve secdeye gittiği görülen ve ve bazı kullanıcıların gerçekliğini sorguladığı video şu şekilde:

 

 

 

Görüntüyü kullanan paylaşımlardan örnekler:

 

Edalizm (@eda_lizm): “Cenaze namazı nın ayakta kalındığını bilmeyen sözde muslumanlar…”

cenaze-namazi-ruku-secdeye-giden

 

GD (@SanalGd): “Cenaze namazını bilmeyen iki bedevi”

 


 

Söz konusu video İran ve Pakistan gibi Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerden sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek bir hadiseden görüntü gibi paylaşılmış:

 

https://www.youtube.com/watch?v=hYsHi8jhTOw

 

 

 

Cemaatten 2 kişinin cenaze namazının nasıl kılınacağını bilmediği görülen video, yönetmenliğini ve senaristliğini Omid Aghaei’nin, yapımcılığını Morteza Shaisheta’nın üstlendiği 2023 İran yapımı “Giriş Çıkış Yasak” (The Entry and Exit Are Prohibited / ورود و خروج ممنوع) adlı komedi filminden bir sahne.

 

Adı geçen filmden ilgili kısım aşağıdaki bağlantıdan 1:16:00’dan itibaren izlenebilir.

 

 

 

Cenaze namazı nasıl kılınır?
Cenaze namazı rükû ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirlerdir. Cenaze namazında iftitâh (başlangıç) tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selâm vermek vaciptir. Sünnetleri ise Allah’a hamd ve sena etmek, Resûlullah’a (s.a.s.) salât ve selâm getirmek, hem vefat eden kişi hem de Müslümanlar için dua etmekten ibarettir.
Cenaze namazı kılmak için cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar “ve celle senâük” cümlesiyle birlikte “Sübhâneke” duasını okurlar. Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve “Salli-Bârik” duaları okunur. Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını (Tirmizî, Cenâiz, 38 [1024-1025]) bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fâtiha” sûresini (Tirmizî, Cenâiz, 39 [1026]) veya başka bir duayı okurlar. Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selâm verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.
Cenaze namazında taharet, kıbleye yönelmek, setr-i avret (vücudun örtülmesi gereken yerlerini örtmek) ve niyet gibi şartlara riâyet edilir. Namazı kılınacak cenazenin Müslüman olması, yıkanıp kefenlenmiş olması, cemaatin önünde olması gerekir. Ayrıca Hanefî ve Mâlikîlere göre bedeninin tamamı veya yarıdan fazlası yahut başı ile birlikte en az yarısı bulunmalıdır. Şâfiîlere göre ise kişi ölüp de bir tek uzvu bulunsa bile cenaze namazı kılınır. Nitekim ashab, ölen ve sadece eli bulunan bir sahabînin namazını kılmıştır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 2/32). Canlı olarak doğup ölen çocuk yıkanır ve cenaze namazı kılınır (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/159).
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu

 

 

Sosyal medyada paylaşılan cami bahçesinde namaz kılan cemaatin yağmurdan kaçtığı görüntü de Eşrefpaşalılar adlı 2010 yapımı filmden bir sahne.

 

Eşrefpaşalılar Adlı Filmden Namaz Esnasında Yağmurdan Kaçan Cemaat Sahnesi

 

Bahsi geçen görüntüyle birlikte paylaşılan bayram namazı videosunda ise 4 Haziran 2019 günü Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde bulunan Kato Dağı’nda görev yapan askerlerin dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bayram namazı kıldığı an görülüyor.

 


Yorumunuzu yazınız...