Çanakkale’de Kendi Cenaze Namazını Kılan Askerler Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Fotoğraflar Aslında Müslüman Naziler Olarak Bilinen Hanschar (Hançer) Birliği’ne Bağlı Askerlere Ait ve Askerler Cenaze Namazlarını Kılmıyor

Fotoğrafın Çanakkale’de kendi cenaze namazını kılan askerlere ait olduğu iddiası doğru değildir. Cenaze namazında tahiyyat yoktur, oturarak kılınmaz, ayakta (kıyamda) kılınır. Askerler Çanakkale’den değildir. Fotoğraf, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Alman Ordusu bünyesinde savaşan Hanschar (Hançer) Birliği olarak adlandırılan askeri birlikteki Müslüman askerlere aittir. 

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada paylaşılan aşağıdaki fotoğrafın Çanakkale’de kendi cenaze namazını kılan askerlere ait olduğu iddia edilmişti:

 

Fotoğrafın Kendi Cenaze Namazını Kılan Askerlere Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

 

“Kendi cenaze namazını kılan askerler” fotosu olduğu iddia edilen görselin iddia edildiği gibi olmadığı ilk bakışta belli olsa da biz yine de gerçekleri aktaralım:

Bilindiği üzere cenaze namazı rüku ve secdesi olmayan bir namazdır. Sadece kıyam ve tekbir rükünlerine sahiptir. Cenaze namazında tahiyyat yoktur. Oturarak kılınmaz cenaze namazı, ayakta yani kıyamda kılınır. Fotoğraftaki askerler ise tahiyyat kısmının sonunda selâm vermektedir. Yani, askerler cenaze namazı kılmamaktadır ki, kıldıkları namaz kendi cenaze namazları olsun.

“Kendi cenaze namazını kılan askerler” olarak yanlış şekilde tanımlanan yukarıdaki fotoğrafın bir önceki karesinde askerlerin secdeye gittiği görülmektedir. Haliyle, cenaze namazında secde bölümü de yer almamaktadır.

 

Müslüman Naziler ve Fesli Naziler olarak tanımlanan “Handschar Tümeni”ne (Hançer Tümeni) bağlı askerleri namaz kılarken gösteren fotoğraf (Kaynak: Tarihiolaylar.com)

 

hancer birligi

 

Bu mantık hatasına ilaveten, fotoğrafın kendi cenaze namazını kılan askerleri göstermediğine dair sağlam bir kanıt var: fotoğraftaki askerler.

Bahse konu fotoğraf Çanakkale’de çarpışan askerlere değil; 2. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyasına bağlı olarak faaliyet gösteren “Müslüman Naziler” ya da “Fesli Naziler” olarak tanımlanan 20.000 kadar gönüllü Müslüman Boşnak ve Arnavut asker ile Katolik Hırvat askerden oluşan “Handschar Tümeni” (Hançer Tümeni) olarak bilinen, orijinal ismi 13. SS-Waffen Dağ Tümeni olan askeri birliğe aittir. 

 

Nazi Almanyası Ordusundaki Hançer Tümenine Bağlı Müslüman Boşnak Askerleri İçeren Hanschar Tümeni (Kaynak: DW)

 

Bosnalı ve Arnavut Müslüman askerlerden oluşan Hitler’in 38 SS-Waffen Tümeninden biri olan Handschar (Hançer) Dağ Tümeninin amblemi siyah zemin üzerinde Nazilerin sembolü gamalı haç ve Bosna Hersek’in sembolü olan paladır.

 

Handschar (Hançer) Tümeni Amblemi

 

Adolf Hitler’in Müslüman askerlerinin görev yaptığı birliğe özel tasarlanan kırmızı feslerin üzerinde de gamalı haçlı kartal figürü ve kuru kafa simgesi yer almaktadır.

 

Müslüman Naziler ve Fesli Naziler Olarak Bilinen Hançer Tümeni İçin Hazırlanan Fes

 

1921 – 1948 yılları arasında Kudüs başmüftüsü, dönemin Filistin lideri olan ve Nazi Almanyası ile sıcak ilişkileri nedeniyle bazılarınca “Hitler’in İmamı” olarak nitelenen Muhammed Emin el-Hüseyni 18 Aralık 1942 tarihinde Handschar Tümeni’ni ziyaret ederek Nazi selamı vermişti.

 

Dönemin Filistin Lideri Muhammed Emin el-Hüseyni’nin 18 Aralık 1942 tarihinde Handschar Tümeni’ni Ziyareti (Kaynak: Tarihkurdu.net)

 

Hançer Tümeni’ne ve Muhammed Emin el-Hüseyni’nin bahse konu tümeni ziyaretine ilişkin görüntülerin yer aldığı bir video kaydı:

 

https://www.youtube.com/watch?v=a34GQ1jJC3Y

 

Hançer Tümeni hakkında Mustafa Hoş Destek Yayınevi’nden çıkan “Hançer – Müslüman Naziler” adlı kitabı kaleme aldığı görülmekte. İncelenebilir…

 

Hançer Tümeni Hakkında Yanlışa Düşen Yazarlar

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Mustafa Armağan, 2017 yılında Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü vesilesiyle attığı “Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanlarımız savaşı 3.5 yıl uzatarak İngiltere’nin de çöküşünü hazırladılar” metnine sahip bir sosyal medya paylaşımında, Nazi Ordusundan Müslüman askerleri gösteren fotoğrafın Çanakkale’den olduğunu iddia etme hatasına düşmüştü (Armağan, bu paylaşımını gelen tepkilerin ardından silmişti).

 

Mustafa Armağan’ın Nazi Ordusunda Görev Yapan Müslüman Askerleri İçeren Handschar (Hançer) Tümeni Askerlerini Çanakkale’de Savaşan Askerler Olarak Gösterdiği Paylaşımı

 

Yorumunuzu yazınız...