Piyasa değeri (market capitalization), bir şirketin dolaşımdaki hisse sayısının bir hissenin son takaslanan fiyatıyla çarpımı yoluyla (hisse sayısı x hissenin piyasa fiyatı) hesaplanmaktadır.

Borsa endeksleri açısından da piyasa değeri hesaplaması aynı mantıkla kümülatif perspektifle yapılmaktadır.

Borsada alım satıma konu olan toplam hisse adedinin güncel fiyatları ile çarpılıp toplanması borsaların toplam piyasa değerini sunmaktadır.

İşbu yazının kaleme alındığı 24 Ağustos 2022 gün ortası itibarıyla Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri, yaklaşık 3 trilyon 218 milyar lira karşılığı 177 milyar 822 milyon dolar olarak hesaplanmaktadır.

Borsada işlem gören hisselerin fiyatındaki ve ABD doları / Türk lirası paritesindeki değişimlere göre bu tutar da değişiklik göstermektedir.

Borsa şirketlerinin tamamının piyasa değerini BIST TÜM (XUTUM) kodlu endeksin piyasa değerini farklı platformlar üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz.

 

* Kaynak: Finnet2000

 

 

Dolar cinsinden borsa endeksinin performansı da XUTUM/USDTRY koduyla platformlar üzerinden incelenebilir.

Borsa İstanbul’un 2013 yılı Mayıs ayındaki 5,02 ABD dolarlık zirvesinin ardından güncel seviyesinin 1,86 dolar civarında olduğu hesaplanıyor.

 

borsa istanbul dolar cinsi performans

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, 23 Ağustos 2022 günü katıldığı NTV’deki canlı yayında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunurken BIST’e 300 milyar doların üzerinde girişin olduğunu ileri sürmüştü.

Her ne kadar Ağustos ayı başından bu yana hızlanan yabancı girişinin etkisiyle, Borsa İstanbul endeksleri yükseliş kaydetse de, borsamızın toplam piyasa değeri 177,8 milyar dolarken, 300 milyar dolarlık yabancı girişinin olması hâliyle mümkün değil.

 

 

Yukarıda alıntılanan verilerden de görülebileceği üzere, Bakan Nebati’nin sehven hatalı bir aktarımda bulunduğu anlaşılıyor.

“Son dönemde BIST’te çok ciddi şekilde bir yükseliş var. Hangi alanlarda? Bir defa endeks yükseliyor. Tam 2020 yılının ilk ayından itibaren baktığımızda yükselen bir trend olmuş. Türkiye’de demek ki BIST’te yatırım yapanlar hem getirileri yılbaşına göre yüksek olduğu için hem yurt dışında bulunan kaynakların nereye gideyim şeklindeki tutumları Türkiye’ye yönlendiriyor kendilerini ve şu anda 3000 puanı aşmış durumda. Aynı şekilde toplam işlem hacmi de ciddi bir şekilde yükseliyor. 5 günlük ortalama neredeyse 80 milyar liraya gelmiş durumda. Son giren net BIST’e giren miktar 300 milyar doların da üzerinde. Geliyor. Bunun dışında da girişler var. Bu girişler artarak devam ediyor.”

 

Bahsi geçen canlı yayından ilgili an aşağıdaki kayıttan 30. dakikadan itibaren izlenebilir:

 

İLAVE:

Borsadaki işlem hacmi ise gerçekleşen alım satım işlemlerinin toplam değeridir. İşlem hacmi, borsaya kote olan (hisse, sözleşme ve diğer varlıklar gibi) menkul kıymetlerin işlem (alım & satım) sayısı ile işlemlerin gerçekleştiği fiyatların çarpımı yoluyla hesaplanmaktadır.

BIST’te oluşan işlem hacmine dair bir yanlış örneği sunacak olursak…

Borsa İstanbul’da VİOP ve spot piyasalar arasında arbitraj hedefiyle yürütülen tarihî manipülasyonun ayyuka çıkmasının ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilen suç duyurusunda operasyonun merkezindeki isim olan Mehmet Akdere’nin 1 trilyon 421 milyar liralık işlem yaptığı iddiası basına yansıdı.

 

spekulator islem hacmi

 

Ancak bu sehven yapılan bir hataydı. Sermaye Piyasası Kurulu, savcılık dilekçesinde Mehmet Akdere’nin 1 trilyon 421 milyar liralık işlem yaptığı bilgisinin sehven yanlış olduğunu açıkladı. Doğru işlem hacmi 1 milyar 421 milyon 147 idi. 13 Eylül günü Borsa İstanbul’un toplam işlem hacmi 138 milyar TL idi. Haliyle tek bir manipülatörün / spekülatörün / yatırımcının 1,4 trilyon TL işlem hacmi yapmış olması mümkün değildi.

 

borsa islem hacmi
Kaynak: Finnet2000

 

Anadolu Ajansı’nın düzeltme geçtiği haberinden ilgili bölüm şöyleydi:

“Borsa İstanbul’da 13 Eylül 2022 tarihinde net alıcı pozisyonunda olan yatırımcıların alış yaptığı paylara ilişkin bilgilere göre, grup üyelerinden M.A. ve şirketinin 13 Eylül 2022’de toplam 1 milyar 421 milyon 147 bin 772 lira 46 kuruş değerinde pay piyasalarında işlem gerçekleştirdiği ve bu alımla piyasadaki en büyük alıcı konumda olduğunun anlaşıldığı belirlenen dilekçede, “Söz konusu alışlar, takas tarihinde grubun nakit sorunları arasında yer almıştır. 13 Eylül 2022’den tarihinden sonra teminat tamamlama çağrıları nedeniyle grup üyelerinin vadeli ve spot pozisyonlarını kapatma yoluna gittiği düşünülmektedir.” ifadeleri yer aldı.”

 

Yorumunuzu yazınız...