Bayram tatilleri sonrasında İstanbul’a dönüşte vatandaşların karşılaştığı araç trafiğini yansıttığı iddiasıyla aşağıdaki montaj içeren fotoğrafın yıllardır sosyal medya platformlarında paylaşıldığı görülüyor.
Söz konusu görseli kullanarak bayram tatili sonrasında trafik çilesini eleştiren ya da halkın alım gücünde yaşanan gerilemeyi tatile gidişle göz ardı eden paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:
Zeki Bahçe (@zekibahce): “Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun.. Gördüğünüz yolları hizmetleri anlatın diyeceğim ama yine soğan patates diyecekler. Geceliği 316 bin liraya kalan da döndü mü?”
Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun..
Gördüğünüz yolları hizmetleri anlatın diyeceğim ama
yine soğan patates diyecekler.Geceliği 316 bin liraya kalan da döndü mü? pic.twitter.com/Pi1aGr8Y21
— Zeki Bahçe (@zekibahce) July 2, 2023
Kaybolan Tarihin Peşinde (@mehmet_dilbaz): “3 hafta evde kalmaya bile tahammül edemeyip İstanbul dışına kaçabilme imkanınız varsa neden temelli bir şekilde İstanbul dışında bir hayatı seçmiyorsunuz?”
3 hafta evde kalmaya bile tahammül edemeyip İstanbul dışına kaçabilme imkanınız varsa neden temelli bir şekilde İstanbul dışında bir hayatı seçmiyorsunuz? pic.twitter.com/BxhuCOC3Ur
— Kaybolan Tarihin Peşinde (@mehmet_dilbaz) April 30, 2021
“Ülkenin aç kalmışları Muğla Marmaris Kuşadası Bodrum yolunda ekmek aramaya gidiyorlar”
— Adnan Ağır (@AdnanAr2) July 19, 2021
Paylaşılan görsel İstanbul’daki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski ismiyle Boğaziçi Köprüsü’ndeki trafiğe ait; ancak, güncel değil.
Görseldeki sağ şeritteki araç trafiği üzerinde oynanmış.
Fotoğrafta, köprünün mavi renkle aydınlatılmış ayağı görülebiliyor.
İstanbul’un Avrupa Yakası tarafından Ortaköy civarından köprüye doğru yoldaki konum harita üzerinden eşleştirme ile doğrulanabiliyor.
Normalde 3 şerit olan yol aynen kopyalanarak şerit sayısı 6’ya çıkarılmış.
Tersine görsel arama yoluyla incelendiğinde montaj görselin 2013 yılından bu yana sanal alemde paylaşıldığı anlaşılıyor.
2013 yılı ve öncesinde Boğaziçi Köprüsü üzerinde kartlı geçiş sistemi (KGS) ve otomatik geçiş tabelalarının aynı konumda bulunduğu tespit edilebiliyor.