Ay’a İlk Kez Ayak Basan Apollo 11 Astronotu Neil Armstrong’un Ay’daki Ayak İzleri ile Giydiği Ayakkabılarının Tabanının Örtüşmediği, Bu Durumun Da Ay’a İnişin Gerçek Olmadığını İspatladığı İddiası Gerçek Dışı
16 Temmuz 1969’de Dünya’dan ayrıldıktan sonra 20 Temmuz 1969 günü Ay’a ayak basan Apollo 11 astronotlarının uydumuzun yüzeyinde bıraktıkları ayak izlerinin giydikleri ayakkabıları ile uyuşmadığı yönündeki asılsız iddiayı aktaran paylaşım örneği şöyle:
“Neil Armstrong’un botları müzede sergileniyor. Botların altına dikkat. Ay’daki ayak izi ile zerre alakası yok. Sözde Ay’a gidildi… Yerseniz ‼️”
Şevki Karabekiroğlu. (@karabekiroglu_s):
“Her şeyleri yalan”
“Bi Yanlışlık Var – Üstte Neil Armstrong’un Ay’da Giydiği Kıyafet Altta Neil Armstrong’un Ay’da Bıraktığı İz!”
Her şeyleri yalan pic.twitter.com/WN2yySskE4
— Şevki Karabekiroğlu. (@karabekiroglu_s) January 8, 2024
Uzay aracından indikten sonra Ay zemininde gezinen NASA astronotları Neil Alden Armstrong ve Buzz Aldrin’in ayak izlerine ait olduğu belirtilerek paylaşılan görseller ile astronotların giydikleri çizmelerin tabanının birbiriyle uyuşmadığı vurgusuyla sunulan görseller 1969 yılında Ay’a inişin bir “aldatmaca” olduğu iddiasıyla paylaşılıyor.
Söz konusu iddia ile birlikte sıklıkla aktarılan astronot kostümü ve Ay yüzeyinden ayak izi görsel kolajı ise şu şekilde:
Paylaşılan uzay kostümünün, Neil Armstrong’un Smithsonian Hava ve Uzay Müzesi’nde bulunan astronot kıyafetine ait olduğu doğru. Ancak, Armstrong ve Aldrin Ay yüzeyinde sadece fotoğrafta görülen çizmeler ile dolaşmamıştı. Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay yüzeyindeyken bu çizmeler üzerine koruyucu lastik tabanlı özel bir bot giymişti. Yani, fotoğraftaki çizme tabanı ile Ay’dan ayak izinin örtüşmemesi gayet doğal bir durum. Ay’daki NASA astronotlarının giydiği uzay kıyafetlerinin bir parçası olan bu botlar ise Dünya’ya dönüş yolculuklarında ağırlık yapmaması için Ay’da bırakılmış.
Neil Armstrong’un uzay kostümüne ait fotoğraf Amerikalı astronom Phil Plait tarafından çekilmiş.
Smithsonian Hava ve Uzay Müzesi’nde bulunan Armstrong’un uzay elbisesine ait fotoğraflar müzenin ve NASA’nın internet sitesinde paylaşılmış.
Ay yüzeyinden ayak izi ise Neil Armstrong’a değil, Ay’a ayak basan 2. kişi olan Apollo 11 ekibinden Buzz Aldrin’e ait.
Tabanı düz olan ayakkabılar üzerine tırtıklı yapısı ve ilave ağırlığı ile Ay yüzeyinde yürüyüşü kolaylaştırması ve Ay tozunun giysilerinin içine girmesini önlemesi adına astronotların bir kat daha dış bot geçirdiği biliniyor. Dış mekan yürüyüşü için kullanılan bu dış botların tabanı ile Ay yüzeyinden ayak izi örtüşüyor.
Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde görev yapan Dr. Cathleen Lewis Armstrong ve Aldrin’in Ay’da yüzeyinde yürürken botları üzerine Ay yüzeyinde görülen ayak izini bırakan mavi silikon tabanlı lastik koruyucu giydiğini belirtmiş.
NASA internet sitesinde paylaşılan Buzz Aldrin’in mavi silikon astarlı ay galoşlarıyla uzay aracından Ay zeminine inmek üzere çıktığı anda kaydedilen fotoğraf da bu aktarımı doğruluyor.
Ay yüzeyinde Apollo 11 astronotlarının bıraktıkları ayak izleri ile birlikte bahsi geçen ilave koruyucu botun birlikte görüntülendiği fotoğraflar mevcut.
Ay’a iniş yapan araçtaki (toplanan taşların ağırlığını telafi kaynaklı) ağırlık endişeleri nedeniyle Apollo 11 ekibinin kullandığı bu koruyucu botlar Ay’da bırakılmıştı.
Söz konusu ilave koruyucu botlar farklı Apollo misyonlarından astronotlarca da giyilmiş.
Apollo 17’den astronotların kullandığı koruyucu ilave ayakkabı görseli şöyle:
Farklı Apollo misyonlarından astronotların Dünya’da çekilen fotoğraflarında da bahsi geçen koruyucu lastik ayakkabılar olmadan görüntülendikleri anlaşılıyor.
AFP ve Reuters da Ay’daki ayak izleri ile astronotların ayakkabıları hakkındaki iddiayı konu edinmişti.
1 Yorum
“Yine bilmez misin ki göklerin ve yerin mülkiyet ve hâkimiyeti yalnız Allah’ındır. ” Bakara 107.ayet.
Soruyu bu ayete iman edenler için soruyorum. Ayette gökler çoğul ve yer tekil ( yalnızca bir tane) olarak zikr ediliyor. Bu ayeti Neil Amstrong aya ilk ayak bastığında ezbere okusaydi yer neresi olurdu. Ay mi dünya mi?
Saygılar dilerim.