Bekir Hazar ve Financial Times ile The Economist Yayınlarının Sahipleri

Bekir Hazar, Takvim Gazetesi’nde 7 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan “Neden Yenibosna” başlıklı yazısında hata dizisine devam etmiş:

"Financial Times ve The Economist İngiltere'de yayınlanır. İkisi de Londra ve New York'u, piyasaları, ABD ve İngiliz Merkez Bankası'nı elinde tutan, Tel- Aviv'de İsrail devletini İngilizler'e gaz vererek kuran Rotschild ailesine aittir.."

Bekir Hazar Financial Times (FT) ve The Economist yayınlarının sahipleri konusunda yanlışa düşmüş.

FT’nin yeni sahibi Japon medya grubu Nikkei’dir. İngiliz medya grubu Pearson, Financial Times gazetesinin Japon medya grubu Nikkei’ye 844 milyon sterlin karşılığında 2015 yılı Temmuz ayında satmıştı.

The Economist’in ise A ve B tipi hisse yapısı var. A grubu hisseler Cadbury, Rothschild, Schroder ve diğer bazı aile gruplarınca kontrol edilmekte. Yani, the Economist tamamen Rotschild ailesine ait değil.

 

Ersin Ramoğlu ve Der Spiegel’in Sahibi

Sabah Gazetesi’nin bölgeler yazarlarından Ersin Ramoğlu, 20 Ekim 2015 tarihinde yayımlanan “Aydın Doğan eski günlerini özlemiş” başlıklı yazısında Almanya’da yayımlanan Der Spiegel adlı derginin sahibi hususunda yanılmış:

"Aydın Doğan'ın Alman ortağı Axel Springer'in yayınladığı Der Spiegel dergisi de Gezi eylemlerinde isyan çağrısı yapmıştı. Dergi yarım yüzyıllık yayın hayatında ilk kez Türkçe kapakla çıktı o gün. Maksadı provokasyondu. Kapaktan 'Boyun eğme' dedi. Altta da 'Erdoğan'a Başkaldırı' ifadesini kullandı. Takan olmadı, o başka! Aynı dergi, önceki gün Merkel'in ziyareti üzerine küstah başlıklar attığı 6 sayfasını yine Türkiye'ye ayırdı. Bölündüğümüzü iddia etti."

Bahse konu haberi yapan derginin Der Spiegel olduğu doğru; ancak, Ersin Ramoğlu’nun iddia ettiği gibi Doğan Medya Grubu’nun sermaye ilişkisi içinde bulunduğu grup Axel Springer, Der Spiegel’in sahibi değildir.

 

Abdurrahman Dilipak ve Sebilürreşad Dergisi

Abdurrahman Dilipak, Yeni Akit Gazetesi’nde 12 Ağustos 2016 tarihli “Sebilürreşad, bugün, yeniden…” başlıklı yazısında Sebilürreşad adlı neşriyatı konu edinirken vikipedi gibi sanal kaynaklardan gözü kapalı faydalanarak önemli hatalar yapmış.

Hatalarını, Ekşisözlük’ten ahmetfirat‘ın ifadelerinin de yardımıyla sıralayalım:

"Sebilürreşad, 1908 Ağustos’unda Eşref Edip Fergan ve Mehmet Âkif Ersoy tarafından “Sırat-ı Müstakim” adıyla çıkarılmaya başlamıştı."

hayır!. eşref edip ve ebulula mardin’dir kurucuları sırat-ı müstakim’in. mehmet akif destekçisi ve başyazarıdır.

bu yanlış bilgi viki’den apartmadır.

"Safahat’ın tamamına yakını bu dergide yayınlandı.. "

bu bilgi de viki’den aynen alınmıştır.

"Dergi 1908’de başladığı büyük yürüyüşüne 1908’de, yani bundan tam 108 yıl önce başlamıştı.1966 yılında kapanmıştı. Kapanışından 46 yıl sonra bugün “Yeniden” hayat buldu.."

bu bilgi de vikipedia’dan yürütülmüştür… ammavelakin eksik bir bilgidir.

sebilürreşad 1925’teki 641. sayısında kapatılmıştır. mehmet akif’li yılların sebilürreşad’ı artık yoktur. (1948-1966 yılları arasındaki sebilürreşad başka bir dergi sayılır)

İlave bir hata bu noktada: 2016-1966=50. Yani, Sebilürreşad bugün yeniden hayat buluyorsa, bu 46 değil, 50 yıl sonrasına tekabül eder. Artık bu bilgiyi de Dilipak nereden arakladı bilemiyoruz.

"Sebilürreşad 1908-1925 yılları arasında, 641 sayı yayınlanmış ve 183. sayıdan sonra Sebilürreşad adıyla yoluna devam etmiş.."

sebilürreşad … nasıl oluyor da 183. sayıdan sonra sebilürreşad adını alıyor?

alamaz, çünkü, ilk 183 sayı boyunca adı “sırat-ı müstakim” de ondan.

hayret kapanış tarihini burada doğru yazmış.)

"Yayınlandığı dönemde, Rusya, Hindistan ve Ceziretül Arab Müslümanlarının gündemini belirleyen, onlar arasında iletişimi sağlayan, onlara yön gösteren bir dergi oldu."

bak sen, neler de biliyor: “rusya, hindistan ve ortadoğu müslümanlarının da gündemini belirleyebilmiştir” laflarını viki’den alıp kullanmış.

anlaşılmasın diye “ortadoğu” lafını ceziretü’l-arap yapmış. ama bilmediği bir şey var, ceziretü’l-arap, ortadoğu demek değildir, arap yarımadası demektir.

"Sebilürreşad, 14 Ağustos 1908’de doğdu. 25 Kasım 1920’de Kurtuluş Savaşı’na destek için yayın merkezi önce Kastamonu’ya, sonra Ankara’ya taşındı."

(kaçıncı kez başlangıç tarihini yazmış sayamadım)

dergi kurtuluş savaşı’ne destek için kastamonu’ya taşınmadı tabii… başyazarı mehmet akif kastamonu’ya gittiği için dergi (topu topu üç sayı için) kastamonu’da basıldı.

Yazıdaki imlâ hatalarını da sıralayacak olursak:

1. “zümrüd-ü anka” yazılmaz, “zümrüd-i anka” yazılır. (bilmiyorsan doğru imlayı herkes gibi “zümrüdüanka” yazabilirsin.
2.”mekke-i mükerreme, medine-i münevvere, kudüs-ü şerif “. öbürlerini -i’yle yazmayı biliyor da niye “kudüs-i şerif” yazmıyor?

 

Necmettin Batırel, George Friedman’ın Stratfor’dan Ayrıldığının Farkında Değil

Necmettin Batırel, Türkiye Gazetesi’nde 1 Kasım 2016 günü yayınlanan “Gerçek Süper Güç” başlıklı yazısında (köşe yazarlarının “gölge CIA” Stratfor ezberlerini tekrarlayarak) George Friedman’ın Stratfor’un başında olduğunu iddia etme gafletine düşmüş:

"ABD'de 'Gölge CIA' olarak bilinen Stratfor düşünce kuruluşunun başındaki George Friedman, "Önümüzdeki 100 Yıl" adını verdiği kitabında Türkiye'yi geleceğin süper güçleri arasında sayıyor. Türkiye ile Japonya'nın liderlik yapacağı ülkelerin ABD ile savaşacağını ileri sürüyor. Amerikan İstihbarat Ajansı CIA'ya yakınlığı nedeniyle "Gölge CIA" olarak bilinen Stratfor'un sahibi, ünlü stratejist George Friedman, önümüzdeki yüzyılın sonlarında Çin ve Rusya gibi ülkelerin gerileyip yerlerini Türkiye, Japonya, Meksika ve Polonya gibi yeni dünya güçlerine bırakacağını öngörüyor. Friedman, "Next 100 Years: A Forecast for the 21'st Century" (Önümüzdeki 100 Yıl: 21'inci Yüzyıl İçin Öngörüler) adlı yeni kitabında şu tahminlerde bulunuyor: Rusya ve Çin gibi güçler için önümüzdeki yüzyılda endişelenmeye gerek yok. Bu ülkeler komünizme benzer çöküş yaşayacak. Rusça veya Çinceyi bırakın, Türkçe, Japonca, Polonya ve Meksika dillerini öğrenmeye bakın. Gelecek yüzyılın süper güçleri Çin ve Rusya değil; Türkiye, Japonya, Meksika ve Polonya olacak. Türkiye'nin dünyadaki siyasi etkisi 2050 yılında Osmanlı haritasını andıran bir görüntü oluşturacak... ABD'nin neden Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki operasyonlarını derinleştirmesini istemediğini şimdi anladınız mı?"

Metin tekrarlar içeriyor. Necmettin Batırel, yazısını yazdıktan sonra tekrar okumuyor galiba.

Gelelim esas noktaya: George Friedman Stratfor’dan 15 Mayıs 2015’te ayrıldı. Dolayısıyla, Stratfor’un başında değil. Kurduğu Geopolitical Futures adlı kuruluşun başında.

George Friedman, Stratfor’dan ayrıldığını bir mektupla kamuoyuna çok önceleri paylaşmıştı.

Mektubundan aşağıdaki bölüm gerekli açıklamayı içeriyor:

“Since we started Geopolitical Futures, there has been some confusion regarding my role with this new company as opposed to my role with Stratfor. I’m writing today to clear up any confusion that may still exist.

I am no longer with Stratfor. I resigned as Chairman and Chief Intelligence Officer of Stratfor on May 15, 2015. After opening our doors for business in December last year, Geopolitical Futures has become the only direct place through which you are able to find my current and future work.”

 

Ahmet Hakan ve Habervaktim’in Sahibi

Ahmet Hakan, 12 Ağustos 2016 tarihli “İlker Paşa Öyle Demedi Sayın Cumhurbaşkanı” başlıklı köşe yazısında Habervaktim adlı sitenin sahibinin Yeni Akit Gazetesi olduğunu iddia ederek yanlışa düşmüş:

"Yener Dönmez, Habervaktim'in ne sahibi ne de yetkilisi olmuştur. Yener Dönmez, Yeni Akit gazetesinin Ankara temsilciliğini yapmış, daha sonra da Vahdet gazetesini çıkarmıştır. Habervaktim adlı sitenin sahibi Yeni Akit gazetesidir."

Sitenin künyesi incelendiğinde görülecektir ki sorumlu müdürü ve sahibi Ömer Faruk Tufan’dır.

Akit Gazetesi’nin eski Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya da 10 Kasım 2014 tarihinde yazdığı “Akit’le ilgili “iddia”lara ve “senaryo”lara cevabımızdır” başlıklı köşe yazısında bu iddiayı reddetmişti:

"Uzun yıllar, “Habervaktim.com” adlı internet sitesinin de “Akit’in internet sitesi” olduğu yazıldı, çizildi, söylendi. Hatta, sitenin başında Yener Dönmez’in olduğu, Yener Dönmez’in de “Akit’in Ankara Temsilcisi” olduğu, dolayısıyla; “Akit’in, Habervaktim.com üzerinden, Hükümet’e, Çözüm Süreci’ne ve Akil İnsanlar’a muhalefet yürüttüğü” iddia edildi... Açık ve net söyleyelim: “Habervaktim.com” adlı internet sitesinin; “kuruluş”unda da, daha sonraki “yayın”larında da, “Akit’le organik bağı” hiç olmamıştır!.. Evet, “organik bağımız” yoktu..."

Yine araştırmadan yanlış bilgi paylaşımı. Yine Ahmet Hakan…

 

Soner Yalçın ve İngiliz Independent Gazetesinin Kapanması

Soner Yalçın, Sözcü Gazetesi’nde 3 Mayıs 2016 tarihinde yayınlanan “Gazeteciliği boğan “Duman”” başlıklı yazısında Independent Gazetesinin kapandığını iddia ederek hataya düşmüş:

"Hürriyet'in Selahattin Duman'a ihtiyaç duymamasıyla, geçen ay yayınına son veren İngiliz Independent gazetesi arasında nasıl bir ilişki var?"

The Independent gazetesi kapanmadı. Kâğıt baskıyı sonlandırdı ve yayınlarına yalnızca internet sitesi üzerinden devam etmekte.

Gazetenin internet sitesini açsa halbuki Yalçın, gazetenin çevrimiçi yayına devam ettiğini görecek.

Gazetenin son başyazısında yer alan ifadeler gazetenin yaşamını farklı bir formda devam ettiğinin bir diğer kanıtı:

“İnternet medyasına bu cesur geçişi tarih yargılayacak ve dünya genelindeki diğer gazeteler de bu örneği izleyecek” 

 

“Bugün baskılar durdu, mürekkep kurudu ve yakında kağıt da kırışmayacak. Fakat bir dönem kapanırken bir diğeri açılır ve The Independent’ın ruhu ilerlemeye devam edecek.”

 

“İşimiz devam ediyor, misyonumuz göğüs germeye devam ediyor, savaş hala hiddetleniyor, kurucularımızın hayali asla ölmemeli.”

1 Yorum

  1. zoritoler imol Reply

    Thanks for sharing superb informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal website.

Yorumunuzu yazınız...