Arapça Konuşan Vatandaşların TC Kimlik Kartı İle Zincir Marketlerde İndirimli Alışveriş Yaptığı İddiası Doğru Değil
Arapça konuşan vatandaşların ülkemizdeki “üç harfliler” olarak nitelenen (BİM, A101, Şok gibi) zincir marketlerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını kasada ibraz ederek indirimli alışveriş yaptığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.
İddianın kökeni sosyal medyada kayda değer etkileşim alan bir paylaşıma dayanıyor.
Ferman Atabey:
“3 harfli marketin birindeydim, kasada sıra var. Önümde arapça konuşan 3 genç Önüne geleni atmış sepete, fiyat çıktı 1,258 ₺ ( ben hayatta ödeyemem bir defada ) sonra genç elini cebine attı ve TC (!) kimlik kartını uzattı kasaya, nasıl olduysa fiyat 325₺ oluverdi.! Haram olsun.!”
Aynı anlatının başka sosyal medya kullanıcıları tarafından harfi harfine aynı şekilde paylaşıldığı görülüyor.
İddia edilenin aksine Suriyeli sığınmacılar ya da Arapça konuşan kişiler için zincir marketlerde farklı bir indirimli fiyat uygulaması bulunmuyor, bu kişilerin marketlerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı ile vatandaşlara oranla daha indirimli alışveriş yaptığı iddiası gerçek dışı. Marketlerde Suriyelilerden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kıyasla indirimli alışveriş yaptığına dair bir bulgu mevcut değil. BİM, A101 ve Şok Market’ten kasiyerlerle görüşmemizde bu yönde bir uygulamanın bulunmadığı tarafımıza aktarıldı. Söz konusu zincir marketlerin ırk ya da dil temelli farklılaştırılmış bir indirim sisteminin olmadığı, konvansiyonel ödeme yöntemlerinin yanı sıra hediye kart dışında farklı bir ödeme ya da indirim yönteminin olmadığı belirtildi.
İddianın kaynağı olan sosyal medya kullanıcısının tweetleri incelendiğinde, Arapça konuşanlara market kasasında indirim sağladığını ileri sürdüğü kartın T.C. kimlik kartı olup olmadığının idrakinde olmadığı, hangi markette bu durumla karşılaştığı bilgisini paylaşmaktan imtina ettiği anlaşılıyor. Bahsi geçen paylaşımlar şöyle örneklendirilebilir:
(“Mümkün değil bu” tweetine yanıt olarak) “Bencede ama bunların Kızılay kartı varmış, öyle söyleniyor, yeni öğrendim bende 🤔”
“Alışık değilim böyle retweet falan durumlarına, beni çok meşgul etti. Ben olanı söyledim, takip edenlerde Kızılay kartı varmış dediler. Sen yinede araştır tabi, bizi de bilgilendir”
“Anlamadım doğrusu, üç harflilerde bunlara özel indirim mi sağlanıyor bilemedim 🤔”
(“Marketin adını öğrenebilir miyiz?” sorusuna yanıt olarak) “Veremem kardeşim git araştır. Neden bu kadar telaşlı merak anlamadım. Millet yazının altına yazmış kart var diye ki bende yeni öğrendim, meğerse bir nakit yardım kartı varmış, daha ne diye dönüp dönüp bana soruyorsun ?!? Farklı birşey öğrenirsen banada bildir. Kolay gelsin..”
“Paylaşımın altına bakarsanız, benim Yeni öğrendiğim fakat sağır sultanın bile duyduğu, bildiği bir Kızılay kartı varmış sanırım AB destekli uygulanan. Detayları aşağıdaki yorumlarda bulabilirsiniz..”
Müddeinin yanıtları incelendiğinde “Suriyelilere Yapılan Maddi Yardımlar Hakkındaki Yanlış İddialar” başlıklı yazımızda aktardığımız, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sosyal Uyum Yardımı (SUY) kapsamında geçici koruma veya uluslararası koruma altında olan ve belli şartları sağlayan kişilere aylıkların ödendiği Kızılay Kart ile yapılan alışverişin yanlış anlaşılmış olabileceğini söylemek mümkün.
Konuya daha önce Günün Yalanları da değinmişti.