Suriyeli Sığınmacılara Devlet Tarafından Bütçe Tarafından Karşılanan Maaş Bağlandığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Suriyeli sığınmacılar hakkında sosyal medyada en yaygın şekilde dile getirilen yanlış iddiaların başında Suriyelilere devlet tarafından maaş bağlandığı iddiası geliyor.

Suriyelilere kamu bütçesinden karşılanan aylık maaş ödemesi yapıldığı iddiasını aktaran paylaşımlardan bazı örnekler sunup, gerçek mahiyetine değinelim istedik…

Suriyelilere aylık harcamaları için bu kartı kullanıyorlar aylık 930 tl size niye verilmiyor” söylemiyle köşe yazarı Yılmaz Özdil adına açılan bir sosyal medya profili üzerinden Suriyelilere maddi destek için Kızılay Kart tahsis edildiği iddiası 2018 yılı Mayıs ayında dolaşıma sokulmuştu.

 

suriyelilere aylık harcamaları için kart

 

Rahmi Turan’ın Sözcü Gazetesinde 4 Kasım 2019 günü yayınlanan “Neden Böyleyiz” başlıklı yazısında yer verdiği gerçekte var olmayan bir üniversitenin gerçekte var olmayan tezi kaynak gösterilerek “Suriyeliler Devletten Maaş Alıyor” iddiası paylaşılmıştı.

 

Rahmi Turan Yavuz Sultan Selim Üniversitesinde Doktora Tezi Zokasını Yutmuş

 

Sinan Oğan, Habertürk’te yayınlanan Kübra Par’la Açık ve Net adlı programda ve sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda Suriyelilerin 800 liraya kadar para aldıklarını öne sürmüştü.

Ancak iddiaların aksine Türkiye Cumhuriyeti tarafından Suriyeli sığınmacılara yönelik bütçe kaynakları kullanılarak bir aylık bağlanması gibi bir uygulama izlenmedi.

Öncelikle, bu iddianın gerçek dışı olduğunu aktaran kamu kurum kuruluşlarının ve yetkili isimlerin açıklamalarını aktaralım:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli sığınmacılara bir maaş ödemesi gerçekleştirilmediğini şöyle ifade etmişti:

“Bu insanlar keyfinden zevkinden mi geldiler bizim topraklarımıza? Türkiye’de öyle bir hava estirdi ki, bizi eleştirdiler. Bize “Bunları yediriyorsunuz, içiriyorsunuz, bunlara maaş veriyorsunuz” dediler. Maaş falan verdiğimiz yok. Biz maaşı kendi vatandaşlarımızın yoksullarına veriyoruz.”

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Suriyelilere maaş bağlandığı yönündeki söylentileri şöyle tekzip etmişti:

“Bakanlık kanalıyla mültecilere maaş verildiğiyle ilgili söylentiler tamamen yanlıştır, yanlıdır ve maksatlı çıkarılmış söylentilerdir.

 

Sosyal Uyum Projesi kapsamında kişi başı 100 lira yardım yapıyoruz. Bunun da şartları var. Ailede 4’ten fazla çocuk olacak ya da 50 yaşın üzerinde bireyler olacak. Aynı zamanda bize adres gösterecekler. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmış olacaklar ki nerede yaşadıklarını bilelim.

 

Kaynağı, insani yardım fonu tarafından, dış kaynaklar tarafından karşılanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin bütçesinden bir kuruş çıkmadan tamamen o fonlarla karşılanan kaynakla bugüne kadar 1 milyon 300 bin Suriyelinin başvurusunu aldık. Geçen haftaki rakamlar itibarıyla söylüyorum. Aradan geçen bir haftada bu rakamlar daha da çoğalmıştır.”

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyelilerle ilgili doğru bilinen yanlışlara değindiği açıklamasında Suriyelilerin devletten maaş aldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtmişti.

Göç İdaresi, Suriyeli sığınmacılara maaş bağlandığı iddiasının doğru olmadığını beyan etmişti.

“Suriyelilerin Devletten Maaş Aldığı Zannedilmekte.

Aslında ülkemizde bulunan Suriyelilere Devlet tarafından maaş bağlanmamaktadır. Ancak, projeler dahilinde ihtiyaç durumuna göre belirlenen yabancılara Avrupa Birliği tarafından yardım yapılabilmektedir.”

 

göç idaresi suriyeli maaş

 

 

Göç İdaresi tarafından hazırlanan Ülkemizde Bulunan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar adlı kitapçıkta bu husus şöyle vurgulanmıştı:

“Suriyelilere devlet tarafından maaş bağlanmamakta ve yardım yapılmamaktadır

 

Ülkemizdeki Suriyelilere devlet tarafından maaş bağlanmamakta ve kira yardımı yapılmamaktadır. Ancak, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sosyal Uyum Yardımı Projesi kapsamında ihtiyaç sahibi yabancılara Kızılay Kart aracılığıyla kişi başı belli bir miktar yardım yapılmaktadır. Devlet tarafından Suriyelilere özel ayni ve nakdi yardımlar yapılmamaktadır”

 

Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacılar Türk Cumhuriyeti’nin yılı bütçesindeki bir kalemden karşılanan herhangi bir maaş almamaktadır. Göç İdaresi, AFAD ya da başka herhangi bir kamu kurumunun bütçesi ve gerekçesi incelendiğinde Suriyeliler için maaş ödendiğine dair bir kalemin zikredildiği ya da ödeneğin ayrıldığı görülmemektedir.

Suriyeli sığınmacılara yönelik Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan harcamaların nakdi yardım şeklinde yapılmadığı; güvenlik, sağlık eğitim, belediyecilik, kampların inşası, sağlık, eğitim, güvenlik, ulaşım gibi başlıklarda gerçekleştirildiği biliniyor.

AFAD koordinasyonunda derlendiği Sektörel Bazlı Suriye Maliyet Analizi tablosunda da maaş ödemesi yönünde bir kalemin yer almadığı görülmüştü.

 

suriye maliyet analizi

 

Suriyeli sığınmacılara kamu bütçesinden karşılanan maaş ödemesi gerçekleştirildiği iddiasının sıklıkla Kızılay Kart görseli ile servis edildiğine şahit oluyoruz.

Kızılay Kart, Türk Kızılayı tarafından yürütülen bir akıllı kart sistemidir. Kızılay Kart olarak adlandırılan banka kartı Suriyeli sığınmacılara özgü çıkarılmış değil (Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara Kızılay üzerinden her ay 930 TL maaş ödediği iddiasına dayanak olarak montaj bir kart görseli paylaşılmıştı).

 

suriyeliler içindir

 

Kızılay Kart projesi ile yardımseverlerin Kızılay’a nakdi bağışları Halkbank tarafından üretilen Kızılay Kartlara yüklenmekte olup, ihtiyaç sahipleri kendilerine takdim edilen kartın kullanılabildiği tüm alanlarda ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.

 

kızılay suy

 

Kızılay Kart’ın işleyişi, Türk Kızılayı tarafından şöyle tanımlanmaktadır:

“Kızılay Kart, ihtiyaç sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını alışveriş noktalarından, verileni değil tercih ettiğini almasını sağlamak amacıyla üretilen, akıllı kart sistemidir. Türk Kızılay ve Halkbank işbirliğinde ortaya konulan Kızılay Kart modeliyle, belirlenen yardım tutarları, lojistik operasyona gerek kalmadan ve zamandan tasarruf edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Türk Kızılayı tarafından belirlenen tutarların, kişiye özel olan Kızılay Kart’a aktarılması sonucunda, kart kullanıcılarının istedikleri zaman, bakiyeleri doğrultusunda alışverişlerini, nakit kullanmadan yapabilmesine olanak sağlamaktadır.”

 

Eski Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar 2015 yılında basına yaptığı açıklamada kartın işleyişine şöyle değinmişti:

“Mülkiyeti Türk Kızılayı’na ait olan Kızılay Kart’a muhtelif zamanlarda ve muhtelif miktarlarda yükleme yapıyoruz. Vatandaşımız bunu alıyor, herhangi bir markete gidiyor, bizim istemediğimiz tüketim malzemeleri dışındaki malzemeleri alabiliyor. Bizim istemediklerimiz de içki, sigara gibi malzemeler. Kartlar onları almaya müsait değil. Ramazanda geniş bir alanda Kızılay Kart uygulamasını başlatıyoruz ve yoğun olarak da devam edeceğiz. Ramazan boyunca Türkiye’de tespit ettiğimiz yerlerde bunlar dağıtılacak. Ramazan için 250 liralık yükleme planlıyoruz. Yardım kolilerinin içeriğinden fazla bir miktar bu.”

 

Kızılay kartları üzerindeki bu simgeler aslında yardımın hangi kuruluş tarafından finanse edildiğini işaret etmektedir.

Sadece Kızılay’a yapılan bağışlarla karşılanan maddi destek programları kapsamında çıkarılan Kızılay Kart üzerinde sadece Kızılay’ın logosu yer almaktadır.

 

kızılaykart

 

Ancak, Kızılay’ın maddi yardım desteği için işbirliği içinde bulunduğu kurumların bulunması durumunda ihtiyaç sahiplerine dağıtılan Kızılay Kartlarının üzerinde yardım programını finanse eden (Kızılay’ın protokol imzaladığı) destekçilerin logoları da yer almaktadır.

Örneğin,  Türkiye Vodafone Vakfı’nın şehit çocuklarının okul başarılarını desteklemek üzere tahsis ettiği 1 milyon TL’lik eğitim başarı bursu Kızılay’ın Halkbank işbirliğiyle yürüttüğü “Kızılay Kart” üzerinden şehit ailelerine ulaştırılmış ve bu işbirliği kapsamında Kızılay Kart üzerinde Vodafone logosu da yer almıştı.

 

vodafone kızılay

 

Sosyal medyada Suriyelilere maaş ödendiği iddiasıyla paylaşılan görsellerdeki Kızılay kartlarının üzerinde ise Avrupa Birliği (AB) bayrağının ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) logosunun yer aldığı görülüyor.

 

kızılaykart

 

Söz konusu kartların üzerinde AB ya da WFP’nin logolarının bulunmasının sebebi, yardım programının finansmanına bahse konu donörler tarafından katkı sunulmasıdır.

 

kızılay kartı

 

Suriyeli sığınmacılara Türk Kızılayı’nın Kızılay Kart sistemi aracılığı ile verilen bu desteğin finansmanı ise Türkiye Cumhuriyeti’nin yılı bütçesi ya da Türk Kızılayı’na yapılan bağışlar değil, AB’nin “Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı” (FRIT) kapsamında taahhüt ettiği her biri 3 milyar Avro tutarında iki eşit dilime bölünmüş olan toplam 6 milyar Avroluk mali yardım programından karşılanan sosyal uyum yardımıdır.

Türkiye’deki ihtiyaç sahibi yabancılara yönelik yürütülen Sosyal Uyum Yardımı Programı kapsamında sunulan maddi desteğin finansörü AB üyesi ülkeler olup, programın uygulayıcı ortakları Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Türk Kızılayı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdır.

 

kızılay kart suy

Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı olan SUY hakkında Kızılay tarafından sunulan detaylar şu şekilde:

  • SUY; Türkiye’de Uluslararası Koruma / Geçici Koruma / İnsani İkamet İzni altında yaşayan, 99’lu kimlik kartına sahip ve yardıma ihtiyacı olanlara nakit yardımı vermektedir. Program, Türkiye genelinde kamp dışında yaşayan sığınmacıların ve mültecilerin gıda, barınma, giyim gibi temel ihtiyaçlarını onurlu bir biçimde karşılamalarını amaçlamaktadır. Yardım, muhtaçlık durumunun değerlendirmesi yapıldıktan sonra, KIZILAYKART aracılığı ile verilir.

  • Kart, nakit çekmek için herhangi bir ATM’de ya da POS (satış noktası) cihazı aracılığıyla ürün satın almak için kullanılabilir.

  • Program, uluslararası koruma /geçici koruma /insani ikamet izni altında Türkiye’de yaşayan yabancıları ( 04/04/2014 tarihli 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre) desteklemeyi hedeflemektedir.

 

SUY kapsamında yardıma başvurabilmek için karşılanması gereken şartlar ise şöyle sıralanmıştı:

  • Türkiye’de Uluslararası Koruma, Geçici Koruma ya da İnsani İkamet İzni altında yaşayan yabancı olmak ( 04/04/2014 tarihli ve 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre) ve kamp dışı yerleşimlerde yaşıyor olmak.

  • Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden (GİGM) alınmış 99 ile başlayan geçerli bir kimlik kartına sahip olmak.

  • İkamet edilen yerdeki Nüfus Müdürlüğü’nde kayıtlı olmak.

  • Esas başvuru sahibinin 18 yaşın üzerinde olması.

 

Haneler için yardım almaya uygunluk kriterleri ise şöyle aktarılmıştı:

  • Ailesinde başka kimse olmayan tek başına yetişkin (18-59 yaş arası) kadın.
  • 18 yaş altı en az bir çocuğu olan ve hanesinde başka yetişkin (18-59 yaş arası) olmayan yalnız ebeveyn.
  • 60 yaş ve üzerinde olan ve hanesinde başka yetişkin (18-59 yaş arası) olmayan yaşlılar.
  • Engel düzeyi %40 ya da üzerinde bir ya da daha fazla engelli bireyi olan aileler (engel durumu, yetkili devlet hastanesinden alınacak engelli raporu ile belgelenmelidir).
  • 4’ten fazla çocuğu olan aileler.
  • Çok sayıda bakmakla yükümlü olunan bireyi (çocuk, yaşlı, engelli) olan aileler (bu kriter ailedeki sağlıklı yetişkin (18-59 yaş arası) birey başına 1.5 ya da daha yüksek oranda bakmakla yükümlü olunan birey düşmesiyle belirlenir).

 

Geçici koruma veya uluslararası koruma altında olan ve belli şartları sağlayan kişilere Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sosyal Uyum Yardımı (SUY) kapsamında 155 Türk lirası tutarında bir aylık verilmektedir (Program kapsamında uygunluk kriterlerini sağladığı sürece Türk Kızılayı’nın sağlamış olduğu Kızılay Kart ile aile üyelerine iddia edildiği gibi 830 ya da 1.200 TL tutarında bir maaş değil 155 TL tutarında nakit yardımı yapılmaktadır. 2021 yılı itibarıyla 155 TL olan aylık destek 2018 yılında 120 TL, 2016 yılında ise 100 TL idi. Aileler yardımdan faydalanmaya uygun oldukları ve SUY devam ettiği sürece bu miktara ek olarak her 3 ayda bir ilave bir yardım daha almaktadır (Bu ek yardım: 1-4 kişinin olduğu haneler için 600 TL, 5-8 kişinin olduğu haneler için 300 TL, 9 ve daha fazla kişinin olduğu haneler için toplam 100 TL’dir). Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre 2021 Mart ayı itibarıyla sosyal uyum yardımı alan kişi sayısı 1.817.031’dir).

 

“Muhtaç Türk ailelerine neden destek sağlamıyorsunuz?” sorusuna SUY’la ilgili internet sitesinde şu yanıt sunulmuştu:

“Bu program için mali destek Avrupa Birliği ve üye devletlerinden gelmekte olup, özellikle Türkiye’de muhtaç durumda olan sığınmacıları desteklemek amacıyla sağlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin muhtaç durumda olan Türk ailelerini desteklemeye yönelik programları bulunmaktadır. Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı aracılığıyla sağlanan destek, muhtaç Türk ailelerine sağlanan destekle uyumlu olacak ve bu desteği geçmeyecek şekilde tasarlanmıştır.”

 

Yardım programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil geçici koruma altındaki kişilere destek verilmesi hususu Mülteciler Derneği tarafından şöyle açıklanmıştı:

“Yardım sadece geçici koruma veya uluslararası koruma altındakiler içindir. Çünkü parayı veren Avrupa Birliği paranın sadece bu kişilere dağıtılmasını istemektedir. Mülteciler olmasaydı zaten böyle bir destek programı da olmayacaktı. Bu yardımın aynısı ve miktar olarak daha fazlası Türk ailelerine Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından verilmektedir. İhtiyaç sahibi Türk vatandaşları ikamet ettikleri yerlerdeki belediye, kaymakamlık veya valiliklere giderek sosyal yardım masalarından destek için başvuru yapabilirler. Üstelik devletimiz Türk vatandaşlarına bu yardımın üzerinde destek sunmaya özen göstermektedir.”

 

Benzer şekilde, Avrupa Birliği’nin Suriye Bölgesel Güven Fonu (MADAD) kapsamında Türkiye’deki kamplarda yaşayan 41 bin Suriyeliye yönelik gıda temini Kızılay Gıda Kart aracılığıyla sağlanmıştı. Kamp dışında yaşayan Suriyelilere de WFP’nin desteğiyle Gıda Kart ile yardım sunulmuştu.

Daha önce, AB’nin “Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı” (FRIT) adlı mali yardım programı ile finanse edilen Suriyeli sığınmacılara yönelik projedeki istihdam odaklı mali desteklerin kamu bütçesinden sağlandığı iddiası öne sürülmüştü.

Kızılay Kart uygulamasına benzer şekilde Türkiye’den çeşitli yerel idarelerin ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen Suriyeli sığınmacılara gıda, temizlik ve kıyafet gibi ihtiyaçlarını gidermesi amacıyla sosyal kart uygulamaları yoluyla destek verdiği biliniyor. Aynı şekilde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da Suriyeli sığınmacılara yönelik benzer finansal destek çalışmaları mevcut. Ancak, bu gibi yardımların sağlanıyor olması kamu bütçesinden karşılanarak Suriyeli sığınmacılara doğrudan aylık maaş ödemesi gerçekleştirildiği anlamına gelmiyor.

Özetle, üzerinde Avrupa Birliği logosu bulunan projelerin finansmanı AB üyesi ülkeleri tarafından sağlanmakta olup, Suriyelilere bu kapsamda yapılan ödemeler kamu bütçesinden karşılanmamaktadır. Kızılay Kart aracılığı ile destek programından faydalanan kişilerin hesaplarına aktarılan paranın kaynağı AB’dir.

 

Suriyelilere Bütçeden Bayram Yardımı Ödemesi Yapıldığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Suriye’de meydana gelen iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan ailelere aylık maaşın yanı sıra bayram yardımı yapıldığı iddiasının da Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde dolaşıma sokulduğuna şahit oluyoruz.

2021 yılı Ramazan Bayramı öncesinde sosyal medyada yayılan bu iddianın kaynağı Murat Girayhan Üçkan’ın aşağıdaki paylaşımıydı:

“Bana gelen resmi kaynaklı bilgi ! Suriyeli ailelere tam kapanma öncesi 3455 TL yardım yapılmış! Bilginiz olsun! Emekliye Bayram ikramiyesi 100 TL !!!!…yetmedi daha da söyleyeyim, her bir Suriyeli aileye uzun zamandır adreslerine Her ay 2 koli erzak gidiyor! Sosyal yardım!!!”

 

suriyeli bayram ikramiyesi

 

Palamentohaber.com’da kısa bir dönem köşe yazarlığı yapan Murat Girayhan Üçkan’ın “kendisine gelen resmi kaynaklı bilgi”ye dayandırdığı iddiası hızla sosyal medyada yaygınlaşmıştı:

 

“BU ÜLKE SİZE NE YAPTI  Suriyeli ailelere tam kapanma öncesi 3.455 TL yardım yapılmış! ▪️ Emekliye Bayram ikramiyesi 100 TL.. ▪️ Ayrıca her bir Suriyeli aileye uzun zamandır adreslerine her ay 2 koli erzak gidiyor.”

 

suriyeli bayram ikramiyesi kızılaykart

 

“Bu.kadarı fazla hatta fazla ötesi. Mide bulandırıcı. Suriyeli sığınmacılar 2023 seçimlerinden önce vatandaşlık verilerek seçimlerde oy deposu olarak kullanılmak istendiği için Türkler açlıktan intihar ederken besleniyor, destekleniyor. YETER ARTIK”

 

suriyeli bayram ikramiyesi

 

Ancak, yukarıda aktarıldığı üzere ülkemizde bulunan Suriyeli sığınmacılara kamu bütçesinden nakden maaş ödenmediği gibi emeklilere verildiği şekilde bir bayram ikramiyesi de verilmiyor. Suriyeli sığınmacılara yapılan ödemeler AB tarafından desteklenen, Türkiye’de ikamet eden uluslararası koruma altında olan yabancılara yönelik Sosyal Uyum Programı  kapsamında gerçekleştiriliyor.

Ulaştığımız Kızılay yetkilileri, bahse Sosyal Uyum Programı kapsamında yapılan yardımlar dışında Suriyeli sığınmacılara yönelik bayramlarda herhangi bir finansal destek verilmediğini belirtti.

 

İLAVE:

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, katıldığı bir televizyon programında ‘Suriyelilere maaş veriliyor’ iddiasını şöyle yalanlamıştı:

 “155 lira veriyoruz kişi başı. Bunu Avrupa Birliği veriyor. [Mete Yarar: ‘Peki 1200 lira ne?’] Yok öyle bir şey. Kişi başı 155 lira, 4 kişiyse kaç olur oradan ne yapar 620 falan yapar. Dolayısıyla 155 lira kişi başı Avrupa Birliği’nin verdiği Kızılay Kart üzerinden ihtiyaç sahibi sahibi Suriyelilere aktarılan bir kaynak var. İki, hiç kimseye maaş falan verilmiyor. Biz Suriyelilere bu anlamda ödeme falan yapmıyoruz. Kimseye TOKİ’den ev vermiyoruz. Kimse ayrıcalıklı olarak sağlık kuruluşlarından yararlanıyor değil. Zaten Sağlık Bakanlığının sağlıkta bir öncelik sırası var. Şehit yakınlarını, gazilerimizi, 65 yaş üzerini falan öncelikleyen bir liste var. Onun dışında kimsenin gidip hastanelerden öncelikli olarak faydalanması mümkün değil. Efendim ‘herkes üniversite mi okuyor’. Okumuyor efendim. Yabancılar kadar. Yabancıların biliyorsunuz Türkiye’de üniversite sınavları var. Girip yabancı kontenjanından diğer bir Alman nasıl girebiliyorsa o kadar girebiliyor.”

 

Suriyelilerin Maaş Alma Görüntüsü Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görseller

 

Kamu bankalarına ait ATM’lerin ya da PTT şubelerinin önünde uzun kuyruklara ait fotoğrafların, ülkemizde bulunan Suriyelilerin kendilerine tahsis edilen maaşları çekmeye çalıştıkları anı yansıttığı iddiasıyla paylaşıldığına şahit oluyoruz. 

 

suriyeliler maaş sırasında

 

suriyeliler banka kuyruğu

 

suriyelilere maaş

 

Suriyeli sığınmacıların banka şubelerinin, ATM’lerinin ya da PTT şubelerinin önünde beklerken görüntülenmelerinin sebebi yukarıda aktarıldığı üzere Kızılay Kart ya da benzer yardım programları kapsamında sunulan destek ödemelerini çekmek için olabilir. Ancak, Suriyelilerin görüntülendiği fotoğraflar onların “devletten maaş aldığı” anlamına gelmiyor.

 

3 Yorumlar

  1. ahmed yurdanur Reply

    gotumuzle gordugumuze mi inanacagiz size mi inanacagiz yalanci sefiller sizi

  2. Yalancilikta sınır tanimiyorsunuz artik. Misir carsisinda, kapalicarsida, Findikzade’de, Beyazit’ta, Kadikoy’de, Beykoz’da Uskudarda calisan onlarca suriyeli ve afganli siginmacidan aldigim cevap “tayyip babamiz bize maas veriyor” oldu. Haram ates olsun insallah sizlerinde yediginiz, siginmacilarada yedirdiginiz haram ates olsun sizlere. Bizlerin cebinden calip onlara verdiginiz her kurus bedenlerinize cakilsin insallah. Kendi maaslariniza gelince “%40” haram olsun hepinize. Cahillestirdiginiz milleti “dinle imanla” kandiriyorsunuz. Sizin dinle imanla hic bir ilginiz yok. Asil dindar bizleriz cunku sizin gibi harama, mahreme el uzatmayip mazluma zulmetmiyoruz. Ama bunlarin hesabini sonuna kadar vereceksiniz. Bizler unutsak, tarih bu yaptiklarinizi asla ve asla unutmayacak. Tarih yaptiginiz yollari ve kopruleri degil; yaptiginiz tum kotulukleri, yalanlarinizi, hirsizlik ve arsizliklarinizi yazacak, hemde YUZYILLAR boyunca. Tohumlariniz YUZYILLAR boyunca utanc icinde yasayacak…Yaptiginiz yasattiginiz herseyin bedelini elbette odeyeceksiniz…

Yorumunuzu yazınız...