Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yüksek enflasyon nedeniyle zorlaşan yaşam koşullarının yol açtığı güçlükleri azaltmak adına vatandaşlara 4600 TL ödeme yaptığı iddiasını içeren bir dolandırıcılık mesajı, SGK’nın Suriyeli sığınmacılara ödeme yaptığı sanılarak paylaşılmış.

 

Sağlık Bakanlığı logosuyla Türkçe ve Arapça metin içeren bahse konu WhatsApp mesajı metni ve görseli şu şekilde:

 

“Ülke çok kötü günlerden geçerken, enflasyonun yüksek seyir ettiği ve yaşam koşullarının zorluğundan dolayı sosyal güvenlik kurumu (SGK) vatandaşlara yardım amacıyla hayatlarını kolaylaştırmak için 4600 TL destek vermektedir. Kayıt için buraya basın.”

 

sgk-vatandaslara-destek

 

İddia, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın paylaşımıyla daha bilinir hâle geldi:

 

Ümit Özdağ (@umitozdag): “SGK Suriyeli sığınmacılara enflasyondan ezilmesinler diye 4600 TL ek ödeme yapıyormuş. Doğru mu bu SGK? @sgk”

 


 

Sağlık Bakanlığı’nın ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ileri sürüldüğü şekilde bir yardım ödemesi bulunmuyor.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, Anadolu Ajansı‘na yaptığı açıklamada kurumlarının böyle bir yardım faaliyetinin bulunmadığını belirtti.

SGK’nın böyle bir karar alması ya da ödeme yapması söz konusu değil.

SGK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir kurum.

Paylaşılan mesajda ise Sağlık Bakanlığı logosu kullanılmış.

Ülkemizde sosyal yardımlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tarafından yapılmaktadır.

Sosyal yardım duyuruları WhatsApp’tan değil resmî kanallar üzerinden yapılmaktadır.

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların telefon numaralarını ele geçiren bir şahsın, tık tuzağı yoluyla Suriyelileri dolandırmaya çalıştığı anlaşılıyor.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de bu iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

SGK’nın resmî sosyal medya hesaplarının da paylaştığı aktarım şu şekilde:

“”SGK Suriyeli sığınmacılara enflasyondan ezilmesinler diye 4600 TL ek ödeme yapıyor” iddiası doğru değildir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) böyle bir karar ya da uygulaması söz konusu değildir. Ayrıca SGK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. İddiaya konu görselde ise Sağlık Bakanlığı’nın logosu yer almaktadır. Bu çelişki de görselin manipülasyon amacıyla tasarlandığını ortaya koymaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”

 


Geçmişte, Suriyeli sığınmacılara yapılan ödemelerle ilgili paylaşılan yanlış iddialara değinmiştik. İlgililer “Suriyeli Sığınmacılar Hakkında Sosyal Medyada Paylaşılan Yanlış İddialar” başlıklı derlememize göz atabilir.

 

Yorumunuzu yazınız...