Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Gece Yarısı Ekspresi Adlı Film Üzerinden Kendisini Faşistlikle Suçlayan Market Kasiyerine ABD’nin Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki Şehirlerine Attığı Atom Bombalarını Hatırlatarak Yanıt Verdiği İddiası Asılsız
2015 Nobel Kimya Ödülünün sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar adına açılan sahte sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların sıklıkla şahsına ait sanılarak aktarıldığına daha önce de şahit olmuştuk.
Bugün odaklanacağımız husus, yine Aziz Sancar’a atfedilen Türk olduğunu anladıktan sonra Gece Yarısı Ekspresi adlı film üzerinden kendisini faşistlikle suçlayan market kasiyerine ABD’nin Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine attığı atom bombalarını hatırlatarak yanıt verdiği yönündeki anlatı.
Bahse konu ifadeleri ve anlatıyı Prof. Dr. Aziz Sancar’a atfeden paylaşımlardan örnekler şöyle sunulabilir:
“Nobel ödüllü bilim insanımız Prof. Aziz Sancar ABD’de bir market alışverişinde kasiyerin “Nerelisiniz?”sorusuna”Türk’üm der. Kasiyer “Gece yarısı Ekspresi filmini gördüm siz Türk’ler faşistsiniz” deyince.. Aziz Sancar “Ben Hiroşima ve Nagasaki’yi biliyorum ama onlar filim değildi.””
“Los Angeles’ta bir marketten alışveriş yaptım. Kasiyer bir kimlik istedi. Türkçe lisansımı gösterdim. Haa, sen Türksün, Midnight Express’i izledim, sen faşistsin. Hiroşima’daki atom bombasını da izlediğimi söyledim. Bir film değil, gerçekti.”
“Los Angeles’ta bir marketten alışveriş yaptım. Kasiyer kimlik sordu. Türk ehliyetimi gösterdim. “Haa siz Türksünüz Midnight Express izledim, faşistsiniz” dedi. Ben de dedim ki “Ben de Hiroşima’daki atom bombasını izledim. Film değil, gerçekti.”
Aziz Sancar”
Prof. Dr. Aziz Sancar, sanılanın aksine sosyal medya kullanıcısı değil. Twitter’da yer alan Aziz Sancar adına açılan hesaplar ve Aziz Sancar tarafından yapıldığı iddia edilen paylaşımlar kendisine ait değil.
Aziz Sancar’a ait sanılan (ve Twitter tarafından kapatılan) “profdrazizsancar” uzantılı profilden 2 Haziran 2020 tarihinde yapılan paylaşım şu şekildeydi:
Los Angeles’ta bir marketten alışveriş yaptım. Kasiyer kimlik sordu. Türk ehliyetimi gösterdim. ‘Ha siz Türksünüz. Midnight Express’i izledim, faşistsiniz’ dedi. Ben de dedim ki: ‘Ben de Hiroşima’daki atom bombasını izledim. Film değil, gerçekti.”
Ancak, bu hadiseyi aktaran ilk hesap bu değil, Belit Sünear adlı sosyal medya kullanıcısı idi.
Aziz Sancar’ın aktardığı sanılan anlatıyı başından geçtiği iddiasıyla sosyal medyada dile getiren ve ilk atıldığında kayda değer etkileşim alan paylaşım şu şekilde idi:
“Los Angeles’ta öğrenciyken bir marketten viski alacaktım. Kasiyer kimlik sordu. Türk ehliyetimi gösterdim. “Haa siz Türksünüz. Midnight Express’i izledim, faşistsiniz” dedi. Ben de “haa ben de Hiroşima’daki atom bombasını izledim. Film değil, gerçekti” dedim. Kendimce güzel kapak.”
Belit Sünear’ın aktarımını aynen kopyalayan Aziz Sancar’ı taklit eden sahte hesabın paylaşımının gerçek sanılmasının ardından yaşandığı iddia olunan hadisenin Prof. Dr. Sancar’a atfedilmeye başlandığı anlaşılıyor.
Prof. Dr. Aziz Sancar’a Yanlışlıkla Atfedilen Anlatıyı Gerçek Sanan Yazarlar
- Hüseyin Öztürk – Yeni Akit – “İnsan Hakları ve Batı Öyle mi?” – 4 Haziran 2020
Bilim insanımız Aziz Sancar’ın Los Angeles’ta yaşadığı bir konuşma, dün sosyal medyada yer almıştı. Aziz Sancar şöyle yazmıştı:
Los Angeles’ta bir marketten alışveriş yaptım. Kasiyer kimlik sordu. Türk ehliyetimi gösterdim. ‘Haa siz Türk’sünüz. Midnight Express’i izledim, faşistsiniz’ dedi. Ben de dedim ki: ‘Ben de Hiroşima’daki atom bombasını izledim. Film değil gerçekti’.
İLAVE: Türker Ertürk, 2,5 yıl önce gerçeği yansıtmadığı ortaya koyulan kurguyu gerçek gibi aktarmış.