Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur ve orası hep boştur, Sarılınca sağ tarafını onun kalbi doldurur.” sözü Aziz Nesin’e ait değil

 

 

Aziz Nesin’e atfedilen Allah parmaklarımızın arasında boşluk bıraktı. Bizim için yaratılan kişi gelip o boşluğu doldursun diye, Biz mağlup olduk efendim, çirkinliğe, kabalığa, bayağılığa mağlup olduk., Bir gün bu ülkenin başucuna bir not yanağına da bir öpücük kondurup gideceğim. Çok tatlı uyuyordun uyandırmaya kıyamadım diyeceğim.”, “Bir kadına ne verirseniz verin, onu daha da büyük hale getirir.”, Gün gelecek demokratikleşme adı altında andımızı kaldıracaklar. Türküm demek ayıpken, türbanlılar kamuda cirit atacak, “Aldatan kişinin cinsiyeti ne olursa olsun, medeni hali şerefsizdir”,  Hayat bir sınavsa eğer hiç uğraşma, adını yaz ve çık. Belki sınıfta kalırsın; ama adının altında bembeyaz bi sayfa bırakırsın ve Hiçbir Müslüman Atatürk’ü sevmez niye sevsin ki” sözlerini, “Utanıyorum Şehidim” ve “Her kadın, biraz gökyüzüdür, biraz çiçek” şiirlerini, “Ben Demiştim” adlı kitabı, Mark Obrien mahlaslı hikâyeleri incelemiştik.

Bugün odaklanacağımız konu, Aziz Nesin’in “Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur ve orası hep boştur, Sarılınca sağ tarafını onun kalbi doldurur.” dediği iddiası.

Bir eserinde okumuş gibi “Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur ve orası hep boştur, Sarılınca sağ tarafını onun kalbi doldurur.” sözünü / dizelerini Aziz Nesin’e atfeden yazarlardan örnekler şöyle sunulabilir:

 

Özge Selçuk Bozkurt (Onedio): “Aziz Nesin’in çok güzel bir dörtlüğü ile Başlamak istiyorum: Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur, ve orası hep boştur… Sarılınca, sağ yanını O’nun kalbi doldurur… Başka fayda sayayım mı bu söz üzerine bilemedim;) Salgılanan oksitosin hormonu bağışıklık sistemini güçlendirmesinden mi bahsetsem, Sarılmanın, acıyı azaltmasından ve güçlenen bağışıklık sisteminin acı eşiğini arttırmasına mı değinsem? Stresi, kaygıyı, üzüntüyü azaltmasına mı değinsem?”

 

Emine Merve Özdemir (“Sarılmanın Etkisi” – 2 Eylül – 22 Kasım 2023): “Sarılmak hem sanat hem edebiyat alanında oldukça yer verilen bir kavram olarak öne çıkıyor. Örneğin Aziz Nesin, ‘’Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur, ve orası hep boştur. Sarılınca, sağ yanını onun kalbi doldurur’’ diyerek sarılmanın karşılıklı iki insanın arasında ki boşluğu doldurduğuna gönderme yapmıştır.”

 

Aziz Devrimci (“Sevdiklerinize sarılın” – Hürriyet – 18 Kasım 2021): ““Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur, ve orası hep boştur… Sarılınca sağ yanını O’nun kalbi doldurur…” (Aziz Nesin)”

 

Didem Seymen (“Sarılmanın eksikliği gerginliğe sebep oluyor” – Sabah – 4 Ocak 2021): “”Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur ve orası hep boştur. Sarılınca sağ yanını o’nun kalbi doldurur. “diyerek, Aziz Nesin bu dizelerinde bilimsel bir olayı, edebi şekilde kaleme alarak konuyu özetlemiş. Dokunulmaya karşı oluşan bu dayanılmaz isteğin eksikliği ise dokunma açlığı olarak adlandırılır.”

 

Yücel Arı (“Bir sarılmanın anatomisi!” – Sözcü – 16 Aralık 2022): ““Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur ve orası hep boştur! Sarılınca, sağ yanını O’nun kalbi doldurur…” Böyle diyor Ah Biz Eşekler kitabında Aziz Nesin.”

 

 

Google Kitaplar’dan baktım, göremedim. Sonradan Aziz Nesin imzasıyla paylaşılmaya başlanmış. Nesin’in tarzını da andırmayan çiğlikte.

 

Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur, ve orası hep boştur.. Sarılınca, sağ yanını O’nun kalbi doldurur.” sözü Aziz Nesin’e atıfla uzun süredir paylaşılıyor.

2011 yılı Mayıs ayında Aziz Nesin imzasıyla paylaşılmaya başlanan “sarılmak” temalı ifadelerin Aziz Nesin’e izafe edilmeden önce anonim şekilde kullanıldığı görülüyor.

2010 yılında dolaşıma giren söz anonim şekilde paylaşıldıktan sonra Aziz Nesin’e atfedilmeye başlanmış.

Mezkûr ifadelerin Aziz Nesin’in Bütün Şiirleri 1 ve Bütün Şiirleri 2, Aşk Şiirleri adlı şiir derlemelerinde ile Ah Biz Eşekler adlı hikâyesinde geçtiği ileri sürülmüş.

Bahse konu sözün Aziz Nesin’e ait olduğuna dair bir delil bulunamıyor.

Nesin’in tarzını andırmayan çiğlikteki sözün kendisine ait olmadığı kanaatindeyiz.

Benzer söz atıflarını incelemek için yapılabilecekler hakkında detay için “Bir Vecize Ya da Şiirin Sahibini Tespit İçin İzlenebilecek Adımlar” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

Yorumunuzu yazınız...