1970 yılında kurulan ünlü İngiliz rock grubu Queen, Türkiye’de hiç konser vermedi. Efsanevi solisti Freddi Mercury, Afyon’a hiç ayak basmadı. Queen’in verdiği konserler arasında ne Afyon’un ne Türkiye’nin ismi geçmiyor. Queen’in Freddie Mercury, Brian May, John Deacon ve Roger Taylor’dan oluşan kadrosuyla verdiği son konser -hayali Afyon konserinden 1 yıl kadar önce- 9 Ağustos 1986 tarihinde İngiltere’de gerçekleşti.

Bu gerçeğe rağmen ülkemizde Queen’in 14 Temmuz 1987 günü Afyon’da efsane bir konser verdiği yönünde köklü bir şehir efsanesi mevcut.

Farklı kişilerin hayalî Queen Afyon Konseri’ne ilişkin detaylı anlatımda bulunduğu, bu durumun da kayda değer sayıda kişi tarafından “gerçek” addedildiğine şahit olabiliyoruz.

Konserin Büyük Taarruz’un 65. yılı nedeniyle düzenlendiği, Grubun hit şarkılarından Mustapha’yı ve bölge halkının sempatisini kazanmak için Emirdağı Birbirine Ulalı türküsünü söylediği, Freddie Mercury’nin sahneye sarı ceketiyle çıktığı, Afyon seyircisine övgüler yağdırdığı gibi detaylar sunulmuştu.

Hatta, konserin şarkı listesi dahi paylaşılmıştı:

  • One Vision
  • Tie Your Mother Down
  • Seven Seas Of Rhye
  • A Kind Of Magic
  • Under Pressure
  • Another One Bites The Dust
  • I Want to Break Free
  • Is This The World We Created?
  • Bohemian Rhapsody
  • Hammer To Fall
  • Radio Ga Ga
  • We Will Rock You
  • Friends Will Be Friends
  • We Are The Champions
  • God Save the Queen

 

Efsaneye dair kapsamlı detay sunan kaynak Ekşi Sözlük girdisi şu şekildeydi:

asla unutamadigimiz bir konser.. nasil unutulur ki yahu, hangisini anlatayim hem under pressure da seyircilerin ellerindeki su siselerini havaya atmalarindan mi bahsedeyim, bohemian rhapsody de afyon atatürk stadinin kolonlarindan ses gelmesini mi soyleyeyim..

mükemmel bir gündü.. biz konserden bir gün once izmirden otobusle kalkmis afyonkarahisar ataturk stadyumunun onunde cadir kurmustuk.. insanlar queen sarkilari soyluyor egleniyorlardi.. derken gece 23 dolaylarinda bir grup genc “abii duran duran siker atar queen i” diye gelip asabimizi bozmus bilindik acidci rockci kavgasi afyon ovasinda “savasa” donecekken bunu afyon polisi onlemisti..

konser mükemmel bir acilisla “one vision” ile basladi.. yikiliyordu atatur stadi.. yanlis hatirlamiorsam tam playlist soyleydi

“one vision”
“tie your mother down”
“seven seas of rhye”

bu 3 sarkidan sonra freddy seyirciye donup “tesekkürler afyon” dedikten sonra türkce “you are our best audience ever” diye de eklemisti.. allahim suncacik afyon alenen queen in en mükemmel seyircisi olmustu.. hayatimda tattigim en büyük onurlardan birisidir bu.. ve konser devam etti

“a kind of magic”
“under pressure”

under pressure da tam cilgina donmustuk.. stad dar geliyor hatta afyon ovasi dar geliyordu.. sonra beklemedigimiz bişi oldu bas ritimleri duyulmustu artik durdurmazdik.. tozu yutuyorduk..
“another one bites the dust”

bir ara verilince herkes tuvaletlere gitmisti.. heyecandan resmen altimiza ediyorduk.. orada tanistigim arkadasim hakki ile hala konusur eski günlerden bahsederiz.. queen tuvalet arkadasim hakkiya buradan selam etmek isterim..

“i want to break free”
ikinci yari mükemmel baslamisti.. sahsen benim en cok sevdigim sarkisi i want to break free ile yani..

“is this the world we created?”
“bohemian rhapsody”

bohemian rhapsody deki afyon ataturk stadi gozumun onunden gitmiyor dostlarim.. o gün o gazla salsaniz afyonu yüzerek yunanistana gider tüm tarihi eserleri alir afyon arkeoloji müzesine koyardik heralde.. hep beraber “bismillah” demisligimiz simdi gozlerimde canlandi resmen..
“hammer to fall”
“radio ga ga”
“we will rock you”
bu sarkida tuvalette oldugum icin eslik edememis ama yine de duvara cisimle “siktik mi?” yazmistim.. hey ki hey..

“friends will be friends”

“we are the champions”

bu sarkidan evvel fredi sahane bir türkce ile “afyonkarahisar icin.. mor beyazlar icin queen” diyip we are the champions u soylemeye baslamisti.. bazi kendilerini bilmez insanlar “sampiyon afyon” diye 3 lü cekmeye basladilarsa da sarki sonunda bir sonraki sarki buna izin vermemisti..

“god save the queen”
queen kapanisi mükemmel bir cest ile god save the queen yerine “god save the ata” diyerek, kocatepe yi parmagi ile gostererek yapmisti.. o gün orada bulunan insanlar bu sahneyi gorunce aglamadilarsa yalan soyluyorlardir dostlarim emin olun..

velhasil her güzel sey gibi bu konser de bitti.. agizlarda mükemmel bir tat, belleklerde asla unutamayacagimiz güzelliklerle.

 

Bu girdinin ardından farklı birçok yazar “14 temmuz 1987 queen afyon konseri” başlığında Queen’i 1987 yılında Afyon’da izledikleri yönünde anlatı paylaşmıştı.

 

queen grubu

 

Öyle ki, Queen’in 1987 Afyon konserinin arka planı hakkında teferruatlı hikâyeler anlatılmıştı:

“Afyon stadı o zamanlarda Cumhuriyet tarihinin en büyük stadlarından biriydi. Bunun sebebi afyon idman yurdunun milli kümede 3 defa şampiyon olmasıdır. Daha sonra fuar kupasından elde ettikleri gelir ve devletin desteği ile büyük bir stada kavuştular. Gel gör ki o yıllar geri gelmedi ve saha atıl kalmaya başladı. 1987 yılında stadın yıkılması gündeme geldi. Dönemin Afyon gençlik il müdürü stadın hala işe yarayabileceğini öne sürdü ve ispat için süre istedi. Ardından hızla Bakanlığı aradı ve konser taleplerini sorgulattı. İlginçtir Queen o yıl Türkiye’ye gelmeyi istiyordu. Ancak İstanbul’daki stadların otopark sorunu nedeniyle menajerler konseri erteletiyordu. İlgili yetkililer Afyon stadını önerdiler. Bir grup konser teknik ekibi Afyona gelip inceleme yaptılar ve sonunda olur verdiler. Konser yapıldı. O gün tüm dünya medyası Afyondaydı. Mahşeri bir kalabalık vardı. Tahmin edilen konuk sayısı 6 milyon civarındadır. Stad o kadar sağlam yapılmıştır ki sonrasında yabancı mimarlar stadın teknik planlarını incelemek için sık sık Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Bu konser sayesinde stadın yıkılması engellenmiş oldu ve Cumhuriyetin mihenk taşı olan Afyon stadı adını tarihe yazdırdı. Gel gör ki sonraki yıllarda bir deprem sonucu hasar aldı ve geri kalanıda onarılmak yerine valilikçe yıkıldı. Yıkılma esnasında yüz bin civarında Afyonlu bir araya gelip queen şarkıları söylemiştir. Yine her yıl bir grup queen hayranı stadın bulunduğu yerdeki parkta bir araya gelir ve anma töreni düzenler.”

 

Farklı sosyal medya platformlarında Queen konserini izlediğini belirten anlatıların izine rastlamak mümkün.

 

afyon queen konser

 

afyon queen konseri

 

Youtube ve Twitter’da Queen 1987 Afyon Konseri röportajı ve konser kaydı notuyla farklı kayıtlar paylaşılmıştı.

 

 

 

 

Konserin hemen ertesi günü 15 Temmuz 1987 günü Afyon’un Sesi adlı gazetede yayımlanan haber görüntüsü de Fodey.com adlı site vasıtasıyla oluşturularak paylaşılmaya başlanmıştı.

 

afyonun sesi 15 temmuz 1987

 

Bu hayalî konsere dair hatıra tshirtleri de satışa sunulmuştu.

 

queen afyon konseri tshirt

 

Hatta, İbrahim Tatlıses’in Burhan Bayar’la birlikte yer aldığı bir fotoğrafın da montajlanarak 1987 Queen Afyon konseri öncesi Freddie Mercury ve İbrahim Tatlıses’in kuliste birlikte görüntülendiği kare iddiasıyla mizahî üslupla paylaşıldığına şahit olmuştuk.

 

ibrahim tatlises freddie mercury burhan bayar 

Ekşi Sözlük kaynaklı bir trollemenin zaman içerisinde “Büyük bir kitlenin bir bilgiyi ya da olayı yanlış aktarmasından kaynaklanan toplu bir yanılsama” şeklinde tanımlanan “Mandela etkisi”ne dönüştüğünü söyleyebiliriz.

 

2 Yorumlar

  1. Ah ah güzel memleketimin ne çok sevmeyeni varmış, eskiden insanlar makara yapardı da gülüp geçerdik şimdi şu olay cidden sorgulanır olmuş, yazıyı yazan arkadaş da bu makaracılar yaptığı montajları alıp aksine delil diye koymuş, Emirdağlı çıksa şaşırmam.

  2. Adını görünce hatırladım. Yıllar evvel sözlüklerde entrylerini takip ederdim. Bu konuda da haklısın.

Yorumunuzu yazınız...