Görseldeki Resimin Suriye’deki İç Savaştan Kaçan ve Siirt’te Bir Kitapçıda Çalışan Ressam Serbang Emrah’ın Son Eseri Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

2019 yılı Ocak ayında Twitter’da “Siirt’te bir kitapçıda çalışan Suriyeli ressam” olduğu iddia edilen (“muhayyel karakter”) Serbang Emrah’a ait olduğu iddiasıyla bir resim paylaşılmıştı:

 

“Suriye’deki iç savaştan kaçan ve Siirt’te bir kitapçıda çalışan ressam Serbang Emrah’ın son eseri. Her ayrıntısı muazzam bir tablo.”

 

serbang emrahin son eseri

 

Bahse konu 1.603 retweet ve 13,2 bin beğeni alan tweetteki iddia, birçok kişi tarafından gerçek sanılmıştı.

Örneğin Suavi, “Merhaba; Siirt’te bir kitapçıda çalışan bu ressam ile nasıl iletişim kurabilirim. Teşekkürler.” yanıtını sunmuştu.

 

 

Yoğun etkileşim alan bu paylaşımdaki aktarım aslında bir trolleme ürünüydü.

Paylaşılan görsel, Katalan ressam Enric Serra Auqué’nin (1859–1918) 1908 yılında resmettiği “Portakal Satıcısı” (“The Orange Seller“) adlı tablosuna aitti.

 

portakal saticisi

 

Ayşe Özek Karasu, Habertürk’teki 30 Ocak 2019 tarihli “Trump “fake news” diyor ama… Yalan haber mi, reklam adaletsizliği mi?” başlıklı yazısında “düştüğü” trollemeye dair hakikatı şöyle aktarmıştı:

“Ben gerçekten inandım Serbang Emrah’ın Siirt’te bir kitapçıda çalışıp harikulâde tablolar yapan Suriyeli sığınmacı olduğuna… Meğerse biri milleti trollüyormuş. Like’layanlarla “eğitim şart” diye dalga geçen tweet’le anlaşıldı ki, “Portakal Satan Kız” Enrique Serra y Auque’nin tablosuymuş, Serbang Emrah da Kürtçe özgün müzik yapan bir sesi öpülesi adam (Facebook sayfasında öyle yazıyor) imiş. Like’lamış değilim, “eğitim şart” diyene cevaben o İspanyol ressamı tanımak zorunda da değilim. Oryantalizmden hoşlanmam. Serbang Emrah’ın adını ise ilk kez duydum.”

 

Benzer trollemelerin kurbanı olmamak için sosyal medyada karşılaştığınız her paylaşımı gerçek sanmamak, şüphelendiğiniz paylaşımla etkileşime geçmeden önce tersine görsel arama yoluyla arka plan taraması yapmak mühim…

 

Yorumunuzu yazınız...