Videonun ABD’de Polis Tarafından Gözaltına Alınan Siyahî Bir Erkeğin FBI Ajanı Olduğunun Öğrenilmesinin Ardından Hemen Serbest Bırakıldığı Anı Yansıttığı İddiası Doğru Değil

 

ABD’nin Minnesota eyaletinde iki polis memurunun tutuklamaya çalıştıkları siyahî erkeğin ABD’ Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanı olduğunu öğrendiğini gösterdiği iddiasıyla bir videonun sosyal medya platformlarında paylaşıldığı görülüyor.

 

Kırmızı tişört giyen siyahî bir adamın iki beyaz polis memuru tarafından arkadan kelepçelendiği, gözaltına alınan şahsın polisin eylemlerini sorguladığı, “benim olmadığım biri olduğumu varsayıyorsun” dediği, polis memurlarının ırksal olarak kendisini profillediğini belirttiği, ardından polislerin siyahî erkeğin cüzdanındaki kimliğine baktıktan sonra aradıkları şahıs olmadığını anlayıp serbest bıraktığı görülen video şöyle:

 


Söz konusu video, ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd adlı Afrikalı Amerikalı vatandaşın 25 Mayıs 2020 günü bir polis memurunun dakikalarca diziyle boğazına basması sonrası nefessiz kalarak ölmesinin akabinde yaşanan protestolar sırasında dolaşıma girmişti.

 

Video ile ilgili bahsi geçen dönemden hatalı aktarım örneği:

 

dokuz8haber (@dokuz8haber):

“ABD polisi yaş tahtaya bastı

ABD’de devlete bağlı yüksek rütbeli bir ajan, #GeorgeFloyd için yapılan gösterilerde siyah olduğu için polis tarafından kelepçelendi.

Kimliğini gören polisler şaşkınlık yaşarken, ajan, kendisini kelepçeleyen polislerin kimliklerini topladı”

 

 

Dolaşıma girmesinin ve hatalı aktarımla sunulduğunun öğrenilmesinin üzerinden 3,5 yıl geçtikten sonra yeniden paylaşılmaya başlanmış:

 

Bülten (@xbulten):

“Amerika’da polisler siyahi bir vatandaşı tutuklamaya kalktı!

Siyahi vatandaş FBI personeli çıkınca komik görüntü oluştu”

 

fbi-personeli-cikti-iddiasi

 

Video güncel değil, 1 Haziran 2019 günü ABD’nin Minnessota eyaletindeki Rochester kentinde kaydedilmiş.

Video bir FBI ajanının tutuklanma girişimini göstermiyor.

Kırmızı tshirt giyen kişi FBI ajanı değil.

Videodaki kişinin FBI ajanı olduğunu ortaya koyan bir bulgu mevcut değil.

Afrikalı Amerikalının kendisinin bir FBI ajanı olduğunu söylediğine ya da FBI kimliğini ibraz ettiğine dair bir emare bulunmuyor. Sosyal medya söylentisi gerçek sanılmış.

Polis, siyahî adamı tutuklarken onun bir FBI ajanı olduğunu öğrenmemiş.

Aranan bir kişiye benzediği için şüphelenen polislere kimlik bilgilerini vermek istememesi üzerine kelepçelenen kişi kimliğine bakıldığında aranan şahıs olmadığı görülünce serbest bırakılmış.

Rochester Polis Departmanı, videoda kelepçelendiği görülen Atter Mogndal adlı şahıs ve videoyu dolaşıma sokan sosyal medya kullanıcısı, polislerin gözaltına almaya çalıştıkları şahsın gizli görevdeki FBI ajanı olduğunu fark ettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

 

 

Video ilk defa 31 Mayıs 2020 tarihinde “@thisisnike1” uzantılı kullanıcı tarafından Instagram ve Youtube gibi çeşitli platformlarda paylaşılmasının ardından gündeme gelmiş.

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

King Wani (@thisisnike1)’in paylaştığı bir gönderi

 

 

Bahsi geçen kullanıcı Minneapolis’te George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ülke çapında ırksal gerilimleri artırması nedeniyle 2019 yılında kaydedilen videoyu yayınlama kararı aldığını şu ifadelerle aktarmış:

“İçimden bir ses bana bu videoyu bir yıldan fazla tutmamı söylüyor, tamam. “Bazı günler eve dönüyoruz, bazı günler ise 1,8 metre derinlikte yapıyoruz.” Evde koşarken, oyun oynarken, kendi işinizle ilgilenirken veya sadece #Amerika’daSiyah Olmak için nefes alırken öldürüldüğünüzü hayal edin!! Bu olay bir yıl önce yaşandı. Minnesota polis departmanı yozlaşmıştı. Huzur içinde bir sigara bile içemiyorum.”

 

 

“Thisisnike1” uzantılı kullanıcı, Instagram hesabındaki paylaşımına yaptığı yorumunda söz konusu şahsın gizli FBI ajanı olduğu iddiasının Twitter’da başlayan bir söylenti olduğunu doğrulamış.

Farklı sosyal medya kullanıcıları da videodaki erkeğin arkadaşı olduğunu ve “FBI ajanı olmadığını” belirtmiş.

 

Videoda polis memurlarının saldırı suçu gerekçesiyle aradıkları kişiye benzettiği, ismini sorduklarında işbirliği yapmadığı için şüpheli olarak tutuklamaya çalıştıkları, kimliği tespit edildiğinde ise hemen serbest bıraktıkları kişinin adı Atter Monydel.

 

polislerin-gozaltina-almaya-calistigi-fbi-ajani-sanilan

 

Görüntüde kendisini kelepçeleyen polislere “Benim ırksal profilimi çıkarıyorsunuz”, “Benim olmadığım biri olduğumu varsayıyorsun”, “Siz beni taciz ediyorsunuz. Yanlış adamı yakaladın.”, “Kimliğime bir bakın”, “Sizi aptal orospu çocukları” sözlerini sarf ettiği duyulan Atter Monydel, sosyal medya hesaplarında yaptığı açıklamada hadisenin gerçek bağlamını aktarıp FBI ajanı olmadığını duyurmuş:

“Ben viral olan videoda polis tarafından tutuklanan kişi Atter Mogndal’ım. Video konusunda oldukça sessiz kaldım.

Şimdi bunun hakkında konuşmak istiyorum. Pek çok insan olup bitenlerin kendi versiyonunu yaratıyor. Bana farklı video uzunluklarının bile olduğu söylendi. Hatta benim FBI ajanı olduğumu belirten bir versiyon bile var. Ben bir FBI ajanı değilim ve herhangi bir polis teşkilatı için çalışmıyorum. Bu videonun ırksal profillemenin açık bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Polis memuru ahlaki bir saygı anlayışıyla gelmiş olsaydı, bunun önlenebileceğine inanıyorum.
George Floyd’un ölümüne neden olan duruma benzer durumlara yol açan şey saygı ve sağduyu eksikliğidir. Açıkçası, RPD memurlarının bir onay için arama izni fotoğrafına bakmayacak kadar düşüncesiz mi olduklarını (her RPD memurunun departman tarafından verilmiş bir telefonu vardır) ya da suç duyurusunda bulunmak için siyah bir erkeğin adını bir bahane olarak kullanmakta rahat olup olmadıklarını bilmiyorum. Sormak için başka bir anayasal nedeni olmadığında bir başkasının kimliğini. Açıkçası asılsız bir mazeret de olsa alçakgönüllü ve saygılı bir yaklaşımla yapsalardı ben daha farklı davranırdım. Sorun sivillerde değil. Polisin kesin olarak tanımlayamadığım bir davanın piyadeleri olduğunu düşünüyorum. Bu video, hangi nedenle olursa olsun polisin hizmet ettiği toplumdan daha iyi olduğunu düşündüğünün açık bir örneğidir. Ya da belki de siyahi topluluktan daha iyi olduklarını düşünüyorlar.

George Floyd’un ailesine derin başsağlığı diliyorum. Tanrı ailesini korusun ve George’a iyilik ve merhamet etsin. #mylifematters”

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Atter Monydel (@a_monydel)’in paylaştığı bir gönderi

 

 

Atter Monydel, sosyal medya hesaplarında yaptığı farklı paylaşımlarda FBI ajanı olmadığını, görüntünün asıl bağlamından farklı lanse edildiğini, söz konusu videonun aslında ABD’deki ırksal eşitsizlikleri, ayrımcılıkları ve önyargıları ortaya koyduğunu söylemiş:

 

 

 

Rochester Polis Departmanı konuyla ilgili yaptığı açıklamada sosyal medyadaki söylentilerin aksine ilgili şahsın FBI ajanı olmadığını, kısa gözaltı sırasında polis memurlarının hakkında arama emri olan kişi olmadığını gösteren bir kimliğin tespitinin ardından derhal serbest bırakıldığını aktarmış.

Rochester Polis Departmanı tarafından internet sitelerinde yayımlanan açıklama metni şu şekilde:

“Bir yıl önce bugün, 1 Haziran 2019 sabah saat 1:00’de meydana gelen olaydan 30 Mayıs 2020’de sosyal medya aracılığıyla bir video paylaşıldı. Rochester Polis Departmanı (RPD) memurları şehir merkezindeki bar ve eğlence alanında çalışmak üzere görevlendirildi.

Memurlar, saldırı suçundan tutuklama emri olduğu bilinen bir kişiyi tanıdıklarına inanıyorlardı. Bu kişi, memurun arama izni olduğuna inandığı kişiyle kabaca aynı boy, kilo ve yaştaydı. Memurlar adamın yanına gelerek adını sordu. Birey kendisini memurlara tanıtma konusunda işbirliği yapmadı. Memurlar, kişiyi gözaltına almak ve kimliğini belirlemek için makul şüpheleri olduğunu belirledi. Kısa gözaltı sırasında, polis memurlarının arama izni olduğunu bildiği kişi olmadığını gösteren kimlik tespit edildi. Şahıs hemen serbest bırakıldı. Sosyal medyadaki söylentilerin aksine bu kişi Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanı değildi.

Kişi bir amirle konuşmak istedi ve bir amir kişiyle konuşmak için geldi. Kişi, memurların kartvizitlerini talep etti ve her memur bunu isteyerek sağladı. Memurlar ile şahıs yollarını ayırdı.

Olay yerinde bulunan süpervizör, mesleki standartlar yöneticisine bu etkileşimi bildirmiştir; bu, RPD’nin kurumsal sorumluluk değeriyle uyumludur.

RPD Şefi Jim Franklin şunu paylaşıyor: “Her ne kadar işleri her zaman doğru yapamasak da, Rochester Polis Departmanı kendisini sürekli iyileştirmeye ve hizmet verdiğimiz bu birinci sınıf şehre en yüksek düzeyde kamu hizmeti sağlamaya adamış bir kurumdur.”

Belediye Başkanı Kim Norton ve Şef Franklin, önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda topluluk liderleri ve kuruluşlarıyla birlikte çalışarak onların değişim ve iyileştirmeler için anlamlı fırsatları nasıl belirlemeye devam edebileceğimize dair tavsiyelerini ve görüşlerini dinlemeye kararlıdır. “

 

Rochester şehrinin iletişim ve etkileşim yöneticisi Jenna Bowam da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmış:

“O bir ajan değildi. Polis Şefimiz FBI ile görüştü ve adamın FBI ajanı olmadığını doğruladı.”

“Kolluk kuvvetlerinin onu ne kadar çabuk çözdüğü göz önüne alındığında, insanlar kimliğinde onlara bunu yapmak için bir neden veren bir şey gördüklerini varsaydılar.”

“Açıkçası kimlik konusunda hata yapmışlar. Bu adamla, haklarında saldırı suçundan tutuklama kararı bulunan kişi arasında birçok benzerlik vardı. Yaşı, kilosu, boyu aynıydı, ırkı da aynıydı. onlar da arıyorlardı.”

“Kelepçelerin çok çabuk çözülmesi nedeniyle insanlar, memurların kimliğinde gördüğü bir şeyin doğru olmadığını düşündüler. Bu bir yanlış kimlik vakasıydı.”

 

Yorumunuzu yazınız...