* Kapak görseli: Sputnik / Alexey Filippov

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrindeki Liberty (Özgürlük) adasında bulunan (asıl adı “Dünyayı Aydınlatan Özgürlük” (“Liberty Enlightening the World“) olan) ünlü “Özgürlük Heykeli” (“Özgürlük Anıtı” / “Statue of Liberty”), dünyanın en bilindik yapılarından biri.

1884 yılında Fransa’da tamamlandıktan sonra parçalar hâlinde New York’a ulaştırılmasının ardından 28 Ekim 1886 tarihinde açılışı yapılan heykel, Fransız heykeltıraş Frédéric-Auguste Bartholdi tarafından tasarlanmıştı.

Yukarı kaldırdığı elindeki meşale, ayaklarının yanındaki kırılmış zincirler ve sol elindeki (Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin ilân edildiği 4 Temmuz 1776 tarihinin Roma rakamları ile karşılığı olan “JULY IV, MDCCLXXVI” yazılı) tablet ile hafızalara kazınan Özgürlük Heykeli’nin kimi temsil ettiği ya da kimin yüzünün model olarak kullanıldığı, bu anıt hakkında sıkça sorulan sorulardan…

Frédéric-Auguste Bartholdi’nin eserini hazırlarken hangi kadının suretini esas aldığı sorusunun net bir yanıtı yok. Bartholdi’nin “ilham perisi” hakkında yaptığı bir açıklama kaydına erişilemiyor. Bu durum da çeşitli spekülasyonlara yol açmış görünüyor.

Bartholdi’nin Özgürlük Anıtı’nın simgelediği Liberta tanrıçasına dair esin kaynağı hakkında farklı isimler zikredilmekte ya da yanlış iddialar dile getirilmekte.

Isabella Eugénie Boyer‘in, Bartholdi’nin annesinin, kimliği belirsiz Mısırlı köylü kadının ya da siyah bir köle kadının Özgürlük Heykeli’nin tasarımında modellik yaptığı iddia edilmektedir.

Konuyla ilgili yayımlanan bazı incelemeler, Frédéric-Auguste Bartholdi’nin Özgürlük Anıtı heykelinin orijinal modelinin Mısır’dan Müslüman bir köylü kadın figüründen ilham aldığını aktarmaktadır. (Britannica) (Smithsonian Magazine) (Barry Moreno (2004). The Statue of Liberty. Arcadia. Sf: 16) (Edward Berenson (2012). The Statue of Liberty: A Transatlantic Story. Yale University Press. Sf: 21).

Özgürlük Heykeli’ne modellik yapan kişinin Singer adlı dikiş makinesi şirketinin kurucusu Isaac Singer’in eşi Isabella Eugénie Boyer olduğu iddiasının da bir rivayet hükmünde olduğu belirtilmektedir.

 

Isabelle Eugenie Boyer
Isabella Eugénie Boyer

 

Görseldeki Kadın Özgürlük Heykeli’nin Modeli Değildi

 

Sosyal medyada paylaşılan aşağıdaki fotoğrafın, Özgürlük Heykeli’nin baz alındığı modele ait olduğu iddia edilmişti.

 

ozgurluk heykeli yapay zeka tasarimi

 

ozgurluk heykeli modeli

 

Halbuki, söz konusu görsel, resimleri, heykelleri ve diğer birçok tarihi figürleri gerçekçi bir portresine dönüştürmek için yapay zeka kullanan Bas Uterwijk adlı tasarımcının gerçekçi bir illüstrasyonuydu. Yani görsel, Uterwick’in “Lady Liberty gerçek bir insan olsaydı nasıl görünürdü?” sorusuna yönelik yorumunu yansıtıyordu.

 

ozgurluk heykeli yapay zeka

 

Bakımını üstlenen Ulusal Park Servisi’nin (National Park Service) internet sitesine göre, “Özgürlük Heykeli’nin yüzünün heykeltıraşın annesinin suretinden modellenmiş.

 

1 Yorum

  1. Pınar Akın Reply

    Özgürlük heykelinin, mitolojik dev boyuttaki bir varlığa bakılarak yapılmış olsa dahi, bu yüce varlığın yüzünün gerçekte çocuksu ve yumuşak olduğu anlaşılmasın diye, değiştirilerek yapıldığı bilinmeli. Adaletin sembolü, bu varlıktır. Özgürlük heykeli bu olağanüstü varlığa bakılarak yapıldı ve yaşama, yürütme ve yargıyı tek başına kendinde toplamış olan dünyanın ilk ve tek hakimi de Toprak Ana da o zattır. Onun adaleti dünyaya yeniden getirmesi bekleniyor. O yüce varlık, şeytan soyu ile tek başına savaş halinde. Bu yüzden, şu hileli, artniyetli kadın kelimesini kullanmayın, çünkü o diliniz koparsa , buna şaşmayın. Kutsalın şakası yoktur. Efsaneler, bu kutsal bayandan bahseder.

Yorumunuzu yazınız...