Osman Gazi Köprüsü’nde Gişelerdeki Ekranlarda “Geçirmek Bizim İşimiz” Yazdığı İddiası Doğru Değil
Osmangazi Köprüsü gişelerindeki ekranlarda geçiş ücretinin altında “geçirmek bizim işimiz” yazdığı iddiası asılsızdır. Paylaşılan görseldeki “geçirmek bizim işimiz” lafzı montajla eklenmiştir.
Gerek köprü gerekse bağlantı yollarının geçiş ücretlerinin yüksekliği nedeniyle Osmangazi Köprüsü 30 Haziran 2016 tarihinde açıldığından bu yana yoğun eleştirilere maruz kalıyor. Bu eleştirilere de 2016 yılından bu yana mizah içerikli montaj bir görüntü eşlik ediyor (bkz: 2019, 2018, 2017 & 2016). Ancak bu esprili paylaşımın bağlamından koparak gerçek sanıldığına şahit oluyoruz.
“Osmangazi Köprüsü geçiş turnikelerinde ki slogan , Pek manidar olmuş …” “Geçirmek bizim işimiz“” notuyla sosyal medyada paylaşılan Osmangazi Köprüsü gişelerindeki ekranda “geçirmek bizim işimiz” yazılı görsel elbette montaj.
Her ne kadar herhangi bir araştırma yapmadan sadece “göz”le tespit edilebilse de, arama motorlarında kolayca yapılabilecek bir görsel taramayla orijinal görüntüye hızlıca ulaşabiliyor.
Bahse konu montaj görsel üzerinde “kahrolsun bağzı şeyler” yazılı bir amblemin yer aldığı görülmektedir. Anılan amblemin orijinal resimden silinerek paylaşımın sürdürüldüğü anlaşılmaktadır.
Söz konusu amblemi araştırdığımızda ise karşımıza mizahî içerik paylaşımı yapan “Kahrolsun Bağzı Şeyler” adlı profil çıkmaktadır. Yukarıda paylaşılan “geçirmek bizim işimiz” yazılı montaj görsel ilk defa Osmangazi Köprüsü’nün açılışının 12 gün sonrasında 12 Temmuz 2016 tarihinde bahse konu sayfada “Köprü işini yapıyo.. Sizin içiniz fesat.” notuyla paylaşıldığına şahit oluyoruz. Twitter üzerinden yaptığımız aramada, anılı hesaptan önce bu görselin başka bir profil tarafından paylaşılmadığı anlaşılmaktadır.
Osmangazi köprüsü geçiş ücretlerini işletmeci firma olan Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin internet sitesi üzerinden başlangıç ve bitiş noktalarını girerek sorgulayabilirsiniz.
Osmangazi Köprüsünde “Geçirmek Bizim İşimiz” Yazdığı İddiasına Kananlar
Ömer Turan, sosyal medya hesabından 7 Eylül 2017 tarihinde yaptığı bir paylaşımda bahse konu montaj görseli “Gülermisin ağlarmısın. Böylede slogan olur mu? Ayıp ya.” notuyla birlikte paylaşmıştı. Turan, her ne kadar bu tweetini silse de arşivlenmiş hâline ulaşılabilmektedir.