İmadeddin Nesimî’nin Halep’teki Türbesinin Kenti Ele Geçiren Heyet Tahrir eş-Şam Tarafından Yıkıldığı İddiası Doğru Değil

 

 

Halep, 2011 yılında Beşar Esad’a yönelik protestoların ardından gelişen Suriye İç Savaşı sürecinde 2012 yılı yaz aylarında başlayan silahlı çatışmanın yoğunlaşmasıyla Suriye’nin Stalingrad’ı olarak nitelendi. 2012 yılı Temmuz ayında başlayan saldırının ardından şehrin doğusunun muhaliflerin eline geçmesiyle fiilen ikiye bölünen Halep’i tamamen kontrol altına almak için farklı saldırılar düzenledi. Savaş öncesi Suriye’nin en kalabalık şehri olan Halep, yaklaşık 4,5 yıl süren savaşta tarumar oldu. Silahlanan muhalif gruplar ile Suriye ordusu, Hizbullah ve Rusya’nın dahil olduğu savaşta kentin altyapısı büyük hasar aldı. Suriye ordusu sivil halkın ve muhalif grupların üzerine varil bombalı saldırılar düzenlendi. Rusya ve Suriye hava kuvvetlerinin hava saldırılarında büyük sivil kayıplar verildi. Savaş ile birlikte Halep’ten büyük bir göç dalgası meydana geldi. Yoğun hava desteğiyle birlikte ilerleyen Suriye ordusu ve destekçisi silahlı gruplar, 2012 yılından bu yana muhaliflerin kontrolünde olan Doğu Halep’i 2016 yılı Aralık ayında tamamen ele geçirdi. Halep Muharebesi’nin Suriye ordusunun zaferiyle sonuçlanmasının akabinde, Türkiye ve Rusya’nın garantör olduğu ateşkes anlaşması imzalandı. Halep’ten ayrılan savaşçılar İdlib’e geçti. Türkiye’ye büyük bir sığınmacı akını yaşandı.

27 Kasım 2024 günü ise İdlib’te bulunan ve liderliğini Heyet Tahrir eş-Şam’ın (HTŞ) üstlendiği İslamcı muhalif güçler Suriye’nin güneyine doğru büyük bir saldırı başlattı ve kısa sürede Halep’i ele geçirdi.

30 Kasım 2024 günü Suriye’nin 2. büyük kenti Halep’in kontrolünün Şam rejiminden muhalif gruplara geçmesiyle Hurûfilik Tarikatı’nın öncülerinden, şair Seyyid İmadeddin Nesimî’nin (1369-1417) türbesinin tahrip edildiği iddiası dolaşıma girdi.

Örneğin, Türk halk müziği sanatçısı ve siyasetçi Sabahat Akkiraz, Halep’te yaşanan gelişmelerin ardından yaptığı paylaşımda, İmadeddin Nesimî’nin Halep’teki türbesinin yok edildiğini öne sürdü.

 

“Halep yüzlerce yıl önce atalarımın şehriydi. Malatya Arguvan’a yerleşen ailemiz Halep Beydili Türkmenlerindendi. Bugün Alevileri katlediyorlar. Şehir cihatçıların pençesinde. Nesiminin türbesi dahi yok edildi. Bu plan uzun süredir yürürlükte. Ne yazık ki orada akan kandan mutlu olanlar var. Sivas’tan Halep’e akan kan aynıdır. Akıtanlar da aynı.”

sabahattin-akkiraz-nesimi-turbesi

Diğer bazı sosyal medya kullanıcıları da “Bende sığar iki cihân ben bu cihâna sığmazam” gazeli ile tanınan Nesimî’nin türbesi hakkındaki bu iddiayı paylaştı:

TanyelYılmaz (@TanyelYilmaz): “Nesimi’nin türbesi insanlık düşmanı HTŞ teröristleri tarafından yok edildi. ABD ve İsrail’in paralı askerleri olarak insan, insanlık ve elbette din düşmanı.”

İlbey (@ilbey_44): “Son Dakika Nesimi’nin Halep’deki mezarı, HTŞ tarafından dağıtıldı! Selefi, Sünni kininin 607 yıl sonra tekrar hortlayan canavarca saldırganlığı yeniden gün yüzüne çıktı! “Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam!””

 

HTŞ’nin öncülüğündeki muhalif grubun Halep’te kontrolü ele geçirdiği saldırıda Nesimî’nin türbesi yıkılmadı.

Sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde paylaşılan Nesimî’nin türbesinden güncel fotoğraflar ve videolar, türbenin ayakta olduğunu ortaya koydu.

 

nesimi-turbesi-halep
Fotoğraf: Serkan Fıçıcı

 

Bölgedeki çatışmalardan sivil yapıların zarar görmesine rağmen Nesimî’nin türbesinin kubbe ve duvarlarında çatışmalardan iz bulunmadığı, etrafının temizlenerek ziyarete uygun hale getirildiği aktarıldı.

Nesimî’nin türbesinden güncel fotoğrafları paylaşan Akşam gazetesinden gazeteci Serkan Fıçıcı, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Halep Kalesi yakınlarında Nesimi’nin türbesi… Günlerdir bu fotoğrafların peşindeyim. Görüldüğü üzere tahribat yok. Aksine hem türbe hem çevresi tertemiz. Biz belki Sabahat Akkiraz’tan türküler dinlemeye devam ederiz ama eski tadı olmaz. Keşke Sabahat Akkiraz bize “Nesimi’nin türbesi yok edildi” yalanını söylemeseydi.”

 

Kentin isyancılar ve rejim güçleri arasında bölündüğü 2012-2016 yılları arasında süren çatışmalar esnasında Nesimî’nin türbesi de zarar görmüş, mozole ve üst kısmı dağılmıştı.

Nesimî’nin hasar alan türbesinden fotoğraflar 2019 yılında Azerbaycan basınına yansımıştı.

nesimi-turbesi-tahrip

nesimi-mezari

nesiminin-mezari

İLAVE: Sabahat Akkiraz, Nesimî’nin türbesinin yıkıldığı yönündeki yanlış aktarımını düzeltti.

“Nesimi türbesi yıkılmamış. Özür dilerim yanlış bilgi için. Ama sayemizde temizlenmiş,korumaya alınmış ve güvenlik konulmuş. Bu da bir kazanımdır. Darısı diğer inanç merkezlerine. Herkese iyi seneler”

 

Kapak fotoğrafı: Timuçin Köprülü – 2020

Yorumunuzu yazınız...