Suriye İç Savaşı sürecinde Emevi Camii gibi önemli bir simge olan Kasyun Dağı Halep, Hama, Humus ve Şam’ın birbiri ardına muhaliflerin kontrolüne geçmesiyle Suriye’de Baas rejiminin sonlanmasıyla son günlerde sıklıkla gündeme gelmeye başladı.
2011 yılında özgürlük talepleriyle başlayan halk hareketlerini rejimin şiddet yoluyla bastırmak istemesiyle patlak veren iç savaş sürecinde Kasyun Dağı, hem askerî strateji hem de psikolojik savaş açısından büyük önem arz etti.
Şam’ın merkezinde kentin büyük bölümüne hakim bir yükselti olan Kasyun Dağı’na sivil unsurların çıkması yasaklandı.
Muhalif grupların stratejik öneme sahip dağın bazı bölgelerini ele geçirme isteği karşısında rejim Kasyun’a yoğun bir konuşlanma yaptı.
Şam’da muhaliflerin kentin doğu, güney ve batı kesimlerinde hakimiyetini genişletmesiyle Esed rejimi dar bir bölge olan Kasyun dağında sıkışsa da kontrolünü kaybettiği bölgeleri savaş uçakları ve roketlerle bombalayarak muhalifleri püskürttü.
İç savaş sırasında Esed rejimi, askerî üslerin, radar tesislerin ve diğer stratejik varlıkların yer aldığı Kasyun Dağı’nın hâlâ kontrol altında olduğunu göstermek için sık sık propaganda yaptı.
Suriye halkı için önemli bir sembol olan Kasyun Dağı’nın kontrolü hem siyasi hem de psikolojik bir zafer olarak görüldü.
2024 yılı Aralık ayı başında Heyet Tahrir Şam öncülüğündeki muhalif grupların Şam’a doğru ilerlediği süreçte şehri kontrol etmek ve savunmak isteyen güçler arasında Kasyun Dağı yakınlarında çatışmalar yaşandı.
Kentin savunması açısından da kritik öneme sahip olmasının yanı sıra Şam manzarasının izlenebileceği en iyi nokta olan Kasyun Dağı, 2015 yılında “İmam Naif Agakhan” mahlaslı, “anatolianstream” uzantılı Twitter / X kullanıcısının “Birgün Kasyun dağında acı kahveyi yudumlayıp Şam-ı şerifi seyrederken hey gidi Beşar diyeceğiz, ne dişli domuzdun sen.” paylaşımıyla Türkiye’den sosyal medya kullanıcılarının hafızasına kazındı.
Bahsi geçen paylaşımın sahibi günümüzde “Nesimi Ağa” müstear isimli “pervasiz58” uzantılı X hesabını kullanıyor.
Yıllar önce Kasyun Dağı hakkında bir paylaşım yaparak bu akımı başlatan anonim hesap, Middle East Eye’a yaptığı açıklamada duygularını bu kadar çok insanla paylaşmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.
Adı geçen hesapta, “Kasyun Dağı” temalı paylaşımların sürdüğü görülüyor.
“Bir gün Kasyun dağında acı kahveyi yudumlayıp Şam-ı Şerif’i seyrederken…”
Bir gün Kasyun dağında acı kahveyi yudumlayıp Şam-ı Şerif’i seyrederken…
— Nesimi Ağa (@pervasiz58) November 29, 2024
“Kasyun dağında Esada söveceğimize dair iddiama mühlet koymamıştım. Esad savaşı kazanmış da değil. Evet orada acı kahve içip hey gidi beşşar diyeceğiz hepiniz de göreceksiniz.”
Kasyun dağında Esada söveceğimize dair iddiama mühlet koymamıştım. Esad savaşı kazanmış da değil. Evet orada acı kahve içip hey gidi beşşar diyeceğiz hepiniz de göreceksiniz. https://t.co/jobahmB39H
— Nesimi Ağa (@pervasiz58) October 5, 2024
“Aralım sonu gibi Şam’dayım. Cebel-i Kasyun’da görüşmek üzere.”
Aralım sonu gibi Şam’dayım. Cebel-i Kasyun’da görüşmek üzere. https://t.co/FfzLIsHhRT
— Nesimi Ağa (@pervasiz58) December 8, 2024
Beşşar Esed rejiminin devrilmesi ve Suriye İç Savaşı’nın sona ermesiyle popülerlik kazanan Kasyun Dağı ve acı kahve göndermesi hakkında birtakım yanlış bilgiler paylaşıldı.
X’in yapay zekâ uygulaması Grok ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Kasiyun Dağı’ndan Şam manzarasını izlerken resmedildiği görsel, “fotoğraf” olarak lanse edildi.
X’in yapay zekâ uygulaması Grok ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Kasiyun Dağı’ndan Şam manzarasını izlerken resmedildiği görsel, “fotoğraf” olarak lanse edilmiş. pic.twitter.com/2WkNQgFBrm
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) December 15, 2024
Bahsi geçen görselin sosyal medya paylaşılmasının akabinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam’da görüştüğü Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şara ile birlikte Kasyun Dağı’nda çay içip Şam manzarasını izledi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şara ile birlikte Kasyun Dağı’nda çay içip Şam manzarasını izledi.https://t.co/nmGpuL0Srahttps://t.co/2a3dN7bTD5 pic.twitter.com/bhGinqVk2U
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) December 22, 2024
Kasyun Dağından Şam’a doğru çay keyfi. pic.twitter.com/jjoD7UW0Im
— Nuh Yılmaz (@nuhyilmaz) December 22, 2024
Kasyun dağına “Kelmendi Cafe” açılıp Google Haritalara lokasyonunun girildiği ileri sürüldü.
Odak TV (@OdakTV1): “Suriye’nin başkenti Şam’da, Kasyun dağında “Kelmendi Cafe” açıldı, Google Haritalara lokasyonu girildi.”
Suriye’nin başkenti Şam’da, Kasyun dağında “Kelmendi Cafe” açıldı, Google Haritalara lokasyonu girildi. pic.twitter.com/sYVlF9x7vu
— Odak TV (@OdakTV1) December 20, 2024
Halbuki, gerçek sanılarak paylaşılan görüntü mizah amacıyla hazırlanmış.
Hadi hayırlı olsun 🙂 pic.twitter.com/bZe4QkJtva
— Levent (@Levent) December 20, 2024