Ülkemiz edebiyatının önde gelen yazarlarının ve basınının bazı köşe yazarlarının müstear isim, yani takma ad kullandığı vaki.

 

Müstear İsim Kullanan Edebiyatçılar

Yahya Kemal Beyatlı “Süleyman Sadi“ ve “S.S.”; Ziya Gökalp “Tevfik Sedat”, “Demirtaş” ve “Gökalp”; Peyami Safa “Server Bedi”, “Serazad”, “Safiye”, “Peyman” ve “Çömez”; Melih Cevdet Anday “Yaşar Tellioğlu”, “Yaşar Tellidede”, “Niyaz Niyazoğlu”, “A. Mecdi Velet”, “H. Mecdi Velet”, “Yaşar Tellidere”, “Gani Girgin”, “Zater ve “M.C.A”; Mehmet Rıfat Ilgaz “Stepne” ve “Remzi Işık”; Halide Edip Adıvar “Halide Salih”; Nazım Hikmet Ran “Orhan Selim”, “Mümtaz Osman”, “Ahmet Oğuz Saruhan” ve “Ercüment Er”; Orhan Veli Kanık “Mehmet Ali Sel” ve “Adil Han”; Faruk Nafiz Çamlıbel “Deli Ozan” ve “Çamdeviren”; Reşat Nuri Güntekin “Ateş Böceği”, “Ağustos Böceği”, “Yıldız Böceği”, “Cemil Nimet”, “Hayreddin Rüştü”, “Mehmet Ferit”, “Sermet Feri”; Aziz Nesin “Bahri Filetil”, “Kerim Kihkih”, “Ord. Prof. Paf Puf”, “Oya Ateş”, “Berdi Birdirbir”, “Fettane Şatifil”, “Kerami Pestenkerani”, “Kerim Kihkih”, “Dr. Daim Değer” ve “Vedia Nesin”; Muhsin Ertuğrul “Ertuğrul May”, “Nabi Zeki”, “İp Çeken”, “Suflör”, “Servet Moray”; Kemal Tahir “Cemalettin Mahir”, “Körduman”, “Bedri Eser”, “Samim Aşkın”, “F. M. İkinci”, “Nurettin Demir” ve “Ali Gıcırlı”; Hamdullap Suphi Tanrıöver “İstanbul Dürbün”, “Âmâ”, “Hasat”, “Hordebin”, “Keçiboynuzu”, “Münekkit”, “Sermuharrir”, “Sivri Sinek”, “Toplu İğne” ve “Yatmaz”  gibi takma isimler kullanmıştır.

Gerçek ismi yerine mahlas isimle yoluna devam eden ve bu şekilde tanınan yazarlar da vardır. Örneğin, Orhan Kemal. Gerçek adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal, aslında müstear olan yaygın şekilde bilinen isminin yanı sıra “Hayrullah Güçlü”, “Yıldız Okur” ve “Raşit Kemali” gibi mahlaslar da kullanmıştır. Gerçek adı Ali Nurûllah Atâ olan Nurullah Ataç da “Sabiha Yağızlar”, “Alkan”, “Ahfeş”, “Süha Kavafoğlu”, “Ali Gümrükçü” takma isimlerini kullanmıştır.

Yazılarında Aziz Nesin’in 3’ü kadın olmak üzere yaklaşık 45, Nihal Atsız’ın 12, Ziya Gökalp’in 11, Refik Halit Karay’ın 8, Nurullah Ataç’ın 7, Reşat Nuri Güntekin’in 7, Orhan Kemal’in 5, Cahit Zarifoğlu’nun 3 takma ad kullandığı belirtilmektedir.

 

Müstear İsim Kullanan Köşe Yazarları

Köşe yazarlarının müstear ad kullanımına dair en güncel ve bilindik örnek Fehmi Koru. Fehmi Koru, Taha Kıvanç ve Bülent Şirin takma isimleriyle Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde yazılar kaleme almıştı.

Günümüzde Fehmi Koru dışında köşe yazarları arasında da müstear isim ve profil fotoğrafı kullanan isimler elbette var.

Rasim Ozan Kütahyalı, TV100’de katıldığı programda Star gazetesinde “Kudret Köseoğlu” mahlasıyla ‘eski dönemin aktörleri’ olarak nitelediği Ertuğrul Özkök ve Zafer Mutlu’yu hedef alan yazılar yazdığını söylemişti.

 


Bir diğer müstear isimli olduğu düşünülen yazar da OdaTV’deki İslami cemaatlere yönelik yazılarıyla dikkat çeken Asiye Güldoğan. Güldoğan’ın yazılarında ve sosyal medya profilinde kullandığı fotoğraf kendisine ait değil, bir stok fotoğraf sitesinden alıntı. Zaten, Fehmi Koru gibi Asiye Güldoğan da bu iddiayı reddetmiyor.

Güldoğan, başkasına ait resmi kullandığını 26 Mayıs 2017 tarihli “Tetikçiler FETÖ’den geldi FETÖ’ye dönecek” başlıklı yazısında açıklamıştı:

"Bazıları önemsemedi, tetikçi çevresinden bazıları bir zamanlar Fetöcülerin yaptıkları gibi, “çakma resim kullanan çakma yazar” olduğuma vurgu yaptı, kimileri e-postama tehdit dolu yazılar yazdı. (...) Oysa ben oradan buradan duyduklarımı, ilgili kişilere teyit ettirip dedikodu havasında yazan, anlatılanları analiz etmeye çalışan sıradan bir yazardan başka bir şey değilim."

Daha önce 5 Ocak 2016 tarihinde attığı bir tweette de kullandığı resmin kendine ait olmadığını belirtmişti:

"Resmin doğal bir resim olmadığını çocuklar bile bilir. Benim okurlarim da zaten biliyordu. Siz cemaat siteleri bu konuda cahil olamazsınız."

 

Asiye Güldoğan’ın Kullandığı Profil Fotoğrafı

 

Bu isimler dışında bazı köşe yazarlarının yazılarında nüfusa kayıtlı ad soyadlarını kullanmadığı bilinmekle birlikte, bu yazarların kullandıkları müstear isimlerle tanınır hale geldikleri görülüyor Sabah Gazetesi yazarı Salih Tuna’nın gerçek adının Davut Kayacı, Yavuz Bahadıroğlu’nun gerçek adının Niyazi Birinci olduğu biliniyor.

 

Yorumunuzu yazınız...