“Starbucks bardak hilesi” vurgusuyla sosyal medyada paylaşılan illüzyon hilesi içeren videonun gerçek sanılarak giderek yaygınlık kazandığı görülüyor…

 

Starbucks’ta servis yapılan karton bardakların aynı boyutta olduğunu ileri süren video ve eklenen Türkçe alt yazı şöyle:

 

“Arkadaşlar gördüklerinize inanamayacaksınız. Starbucks bunca zamandır biri kandırıyormuş. Şuna bakın. Bu tall ya da küçük olan siz ne diyorsanız işte. Bu tamamen doldu. Bu diğer bardakla aynı. Aynı miktarda hacme sahip. Bak iyi bak! Şuna bak! Hatta biraz taştı bile. Taşıyor. Bak! Bu bundan nasıl daha fazla alabiliyor. Bu adamlar pazarlama dahileri kardeşim. Bu numarayı sen de biliyorsun tamam ama hepsi bu değil. Bunu şuraya alalım. Bu ikisi yine aynı boyutta. Bunu iyice dolduruyorum. İzle bak. Bu nasıl mümkün oluyor bilmiyorum. Lanet bir sihir. Stabucks laboratuvarlarında yaptıkları çılgın bir buluş bu. Bununla bu nasıl aynı boyutta olabiliyor.”

 


Video içeriğini sorgulayan paylaşım örnekleri de şu şekilde:

 

Bak Ne Yapmışlar: “#Starbucks ta sıraya girenler, bakın nasıl kandırılıyorsunuz. Starbucks bardak hilesi..”

 

Trader: “Starbucks laboratuvarlarında yapılan beyin yakan buluş”

 

Dream: “Starbucks bunu açıkla kardeşim açıkla hemen. 😳”

 

Erenhakan: “Bu nasıl oluyo yaw.. Gerçekten doğru mu bu hile #starbucks”

 

Başkasının Adına U… (benutandim2): “Bu doğru mu?”

 

Farklı Gerçekler: “Cevap ver Starbaks ?”

 

starbucks-hilesi

 

Starbucks’ta kullanılan karton bardakların hacmi birbirinden farklıdır (Örneğin, venti boy bardak 591 ml (20 oz), grande boy bardak 473 ml (16 oz) ve tall boy bardak 354 ml’dir (12 oz)).

 

starbucks-bardaklar
Fotoğraf: Reuters

 

Paylaşılan videoda farklı boyutta gözüken bardakların aynı miktarda sıvıyı almasının sırrı, (içi gösterilmeyen) büyük boyutlu bardaklara yerleştirilen cisimlerde saklı olabilir (Videoda bardakların içi gösterilmese de büyük hacimlilerin için yerleştirilen cisim(ler) sayesinde küçük boyutlu bardak ile aynı miktarda sıvı alması sağlanmış olması kuvvetle muhtemel) (Benzer videoyu hazırlamak için Starbucks’tan alınan bardak yerine benzer şekilde koni biçiminde ancak taban ve tavan alanları farklı bardaklar temin ederek hacim manipülasyonu sağlamak da mümkün).

Söz konusu videodaki trolleme iddianın gerçeği yansıtmadığını farklı birçok Youtube kullanıcısı hazırladıkları içeriklerde aktarmıştı.

Bazı örnekler:

 

 


https://www.youtube.com/watch?v=Ahl7cwyl8f4

 

Geçmişte aynı iddia McDonald’s bardakları için de ileri sürülmüştü.

McDonald’s’ta kullanılan bardakların da aynı boyda olmadığını aktaran video içerik şöyle:

 

 

Sesarium uzantılı Twitter kullanıcısından gelen açıklamayı da derc etmiş olalım:

“Kesik koni hacmi v=(πh(a²+b²+a.b)/3) formülü ile hesaplanır. Burada bardağın alt ve üstlerinin çapı aynı, tek değişken ise yükseklik(h), videoda da görüldüğü gibi farklı. Netice itibari ile hacimleri yükseklikle orantılı şekilde farklıdır h1<h2<h3 gibi…”

Yorumunuzu yazınız...