Bugünkü konumuz, hastalık ve kötülüklerden korunmak veya kurtulmak amacıyla dua okuyup üfleme anlamında Arapça bir terim olan “rukye” ile ilgili.

 

Kur’an-ı Kerim ayetlerinin, duaların veya Hz. Muhammed’in (s.a.v) hadislerinde geçen tavsiyelerin, hastalıkların veya manevi sıkıntıların şifası için okunması “rukye” olarak nitelenmektedir.

Manevi hastalıklardan arınma, nazardan, büyüden, vesveseden korunma, fiziksel hastalıkların tedavisi, kalpte huzur ve dinginlik bulma amacıyla ayetlerin ve duaların okunduğu suyun içilmesi de tercih edilebilmektedir.

Rukye sırasında okunan ayetler genellikle şifa, koruma ve rahmet içerikli ayetlerdir. En sık kullanılan sureler arasında Fatiha, Bakara, Yasin, Felak ve Nas sureleri ile Ayetel Kürsi yer almaktadır. Ayrıca, şifa dileği içeren dualar da sıkça kullanılmaktadır.

 

Dinişleri Yüksek Kurulu, “Allah’ın izniyle şifa bulmak veya kötülüklerden korunmak amacıyla yapılan “rukye” câiz midir?” sualini şu şekilde cevaplandırmış:

“Rukye, hastalık ve kötülüklerden korunmak veya kurtulmak amacıyla Kur’ân veya dua okuyup üfleme anlamında bir terimdir (İbnü’l-Esîr, en-Nihâye, 2/254.; İbn Manzûr, Lisânü’l-Arab, “rky” md.).
Bazı İslâm âlimleri rukyenin caiz olmadığı görüşünde ise de mezhep imamlarının da içinde bulunduğu âlimlerin çoğunluğu, konu ile ilgili bazı hadisleri delil göstererek, şirke ve istismara götürmemek şartıyla fayda ve zararın rukyeden değil de Allah’tan olduğuna inanılarak yapılan rukyede bir sakınca bulunmadığını belirtmişlerdir (İbn Hacer, Fethu’l-bârî, 10/206-208 [5741, 5743]; İbnü’l-Kayyım, et-Tıbbü’n-nebevî, 136-144; el-Fetâva’l-Hindiyye, 5/356).
Şöyle ki Hz. Peygamber (s.a.s.), hem kendisine hem ziyaret ettiği bazı hastalara okuyup üflemiş, bazen de Hz. Âişe (r.a.) ona okuyup üflemiş ve eliyle mesh etmiştir (Buhârî, Merdâ, 20 [5675]; Tıb, 32, 39 [5735, 5748]; Müslim, Selâm, 46-51 [2191-2192]). Hz. Peygamber (s.a.s.), torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in şeytandan, zehirli haşerattan, kem gözlerden korunmaları için dua etmiş (Buhârî, Ehâdîsü’l-enbiyâ, 10 [3371]), nazara, yılan ve akrep sokmasına karşı rukye yapılmasına izin vermiştir (Buhârî, Tıb, 33-37 [5736-5741]; Müslim, Selâm, 55-60 [2195-2198]). Yine Hz. Peygamber’in (s.a.s.) hastalar için,
اَللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ مُذْهِبَ البَأْسِ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِي لاَ شَافِيَ إِلَّا أَنْتَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقَمًا.
“Ey İnsanların Rabbi olan ve sıkıntıları gideren Allah’ım! Şifa ver, şifa veren Sensin. Senden başka şifa veren yoktur. (Bu hastaya) öyle bir şifa ver ki, (hasta üzerinde) hiçbir hastalık (izi) bırakmasın.” (Buhârî, Tıb, 38 [5742-5743]) diye dua ettiği bilinmektedir. Konuyla ilgili rivâyetler değerlendirildiğinde, Allah’ın izniyle şifa bulmak veya kötülüklerden korunmak amacıyla yapılan rukyelerin câiz, bunun dışında kalanların haram olduğu anlaşılmaktadır (Elmalılı, Hak Dini, 9/6388).”

 

 

Kişinin bedensel veya ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılardan kurtulmasına yardımcı olacağı düşüncesiyle Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinin suya okunması ve bu suyun içilmesi uygulaması günümüzde “içilebilir / yenilebilir Kur’an” ile farklı bir boyut kazandı.

Ruhsal veya fiziksel şifa için Kur’an-ı Kerim ayetlerinin yenilebilir mürekkeple yazıldığı yenilebilir kâğıtlar yabancı e-ticaret sitelerinde bir süredir satışa sunuluyor.

“İçilebilir / yenilebilir Kuran ayetlerinin” görüntülendiği bir video sosyal medyada Suudi Arabistan’dan bir firma tarafından satışa çıkarıldığı iddiasıyla paylaşıldı.

 

 

 

“Okunmuş su” adetine yeni boyut kazandıran “içilebilir / yenilebilir Kuran” hakkındaki paylaşım örnekleri:

Odak TV (@OdakTV1) & Metropol Haber (@metropolmedya_) & Bee Haber (@beehaber) & DarkWeb Haber (@Darkwebhaber): “Suudi Arabistan’da bir firma içilebilir Kur’an-ı Kerim ayetleri satışa çıkardı.”

 

 

 

İçilebilir / yenilebilir Kur’an-ı Kerim ayetlerini (rukye) satışa çıkaran Quranfi adlı firma Suudi Arabistan değil Hollanda merkezli.

 

İçilebilir / yenilebilir Kur’an-ı Kerim sayfalarının satışa sunulduğu internet sitesinde bahsi geçen ürün için şu açıklama sunulmuş:

“Tüm Kuran, rukye ve şifa amaçları için sulandırmak ve Kuran suyu yapmak için helal yenilebilir mürekkeple basılmıştır. Her iki tarafına da basılmış toplam 8 kağıt vardır. Sihir, ayn ve hasedi atmak ve yok etmek için güçlü bir rukye suyu oluşturmak için Kuran kağıdını suyla seyreltin.

Talimatlar:
Suyu içerek, banyo yaparak ve evinizin içinde püskürterek kullanın. Sihri etkili bir şekilde tedavi etmek için on iki günlük tedavi boyunca 12 gün boyunca üst üste banyo yapın, için ve püskürtün.

Kullandığımız kağıt, sıradan baskı kağıdı değildir (tüketim için toksik ve zararlıdır). Yenilebilir helal mürekkeple basılmış pahalı yenilebilir kağıt kullanıyoruz. Kağıt, patates nişastası, zeytinyağı ve sudan yapılmıştır.”

 

Adı geçen firmanın içilebilir / yenilebilir Kur’an sayfaları daha önce “Okunmuş su yapmak için bardak boyutunda üretilen ayet sayfaları” vurgusuyla sosyal medyada paylaşılmıştı.

 

 

Yorumunuzu yazınız...