Paylaşılan Aşı Kartının Bebeklere Covid-19 Aşısı Yapıldığını Gösterdiği İddiası Doğru Değil

Görseldeki ‘Kavit’ Notu Covid-19 Aşısını Değil, Yenidoğanlara Yapılan K Vitamini Uygulamasını Yansıtıyor

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada, bebeklere Covid-19 aşısı yapıldığını yansıttığı iddiasıyla paylaşılan aşı kartı görseli şu şekilde:

 

k-vit aşı

 

Bahse konu görseli, bebeklere Covid-19 aşısı yapıldığını yansıttığı iddiasıyla aktaran sosyal medya paylaşımı örneği:

 

Ümit Özdağ:

“Her alanda hata-yanlışlık yapılır, kabul edilir, düzeltilir ama insan sağlığında hataya ve hatta şüpheye dahi yer yoktur. Yavrularımızın üzerinde deney yapılması ve bunun yanlışlıkla denilerek savunulması kabul edilemez #DrZaferKurugölTutuklansın”

 

kavit yapıldı

 

Ümit Özdağ, tepki çeken ve yanlış bilgi sunan paylaşımının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisini arayarak aşı kartının 2020 yılından K vitamini uygulamasını yansıttığını belirtmişti:

“Sağlık Bakanı Sayın Koca tekefon ederek twitte atılan belgenin 2020’de yapılan bir K vitamini olduğunun açıkladı.”

 

 

Aktarımın aksine söz konusu aşı kartında bir bebeğe koronavirüs aşısı yapıldığı belirtilmemiş. Doğumda bebeklere yapılan K vitamini uygulaması Covid-19 aşısı olarak lanse edilmiş. Görseldeki “kavit” notu, koronavirüs aşısı yapıldığını değil, kanama önleyici K vitamini uygulamasını yansıtmaktadır.

Aşı kartına uygulamayı yazan personel K-vit aşısını Kavit şeklinde yazması nedeniyle bu durum oluşmuş.

Görüşünü talep ettiğimiz hekimler genelde doğumda yapılan k-vit uygulamasının, aşı kartına “kavit” şeklinde de yazılabildiğini aktardılar..

Paylaşılan görselde üzeri pembe çizgi ile kapatılan kısımda “PKU” ve “11.02.20” yazdığı görülebiliyor. Yani, kalıtsal metabolik bir hastalık olan fenilketonüri için yenidoğandan topuk kanı örneği ile tarama testi gerçekleştirilmiş.

(Görseldeki aşı kartının sahibi bebeğin dünyaya geldiği tarih olduğu anlaşılan) 2020 yılı Şubat ayında henüz onay almış ya da almamış bir koronavirüs aşısı bulunmuyordu.

 

bebek aşı uygulama takvimi

 

Paylaşılan görselin kaynağı ise Hatice Özdemir (Güngör) adlı sosyal medya kullanıcısının 10 Eylül 2021 tarihli aşağıdaki paylaşımı:

“Komşumuzun bebeğine covid aşısı yaptık demişler..birazcık saf kadın galiba sana hiç kağıt imzalatmadilar mi diyorum.. net hatırlamıyor.. akıllı kesin atmıştır o imzayı ..son bir buçuk yaş aşısı var diyip çağırmışlar ..az önce aşı kartını görünce bn şok…”

 

bebek covid aşısı

 

Paylaşılan görselin kaynağı sosyal medya kullanıcısı, sonraki paylaşımlarında aşı kartındaki notun K vitamini uygulamasını yansıtmış olabileceğini belirterek komşusunun bebeğine Covid-19 aşısı yapıldığını söylediğini ileri sürmüştü.

Bahse konu tweette paylaşılan bebek aşı uygulama takviminin kırpılarak sosyal medyada dolaşıma sokulduğu anlaşılıyor.

 

bebek aşı uygulama

 

İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi ve aile hekimi Dr. Recep Koç, ‘KaVit (+)’ şeklinde yazılan ifadenin K vitamini olduğunu şöyle aktarmıştı:

 “Bunu yeni doğan bebeklere rutin olarak yapıyoruz. Tek doz yapılan K vitamini enfeksiyonu, pıhtılaşmada etkili. Dolasıyla bebeklerdeki olası kanamaların önlenmesi için önemli ve hayatidir”

Sosyal medyada dolaşıma giren görselin K vitamini uygulamasını yansıttığını aktaran isimlerden örnekler şöyle sunulabilir:

Doktor D.:

“Doğumda bebeklere yapılan K vitaminini covid aşısı diye lanse edip binlerce sağlık çalışanını, hekimi zan altında bırakan bir siyasetçi. İşte böyle adamlar siyaset yapıyor. Boyle adamlar ülkenin geleceğine yön veriyor. Rezilsiniz.”

Dr. Tuğba Naziroğlu:

“Tarih 2020 yani daha covid aşıları ülkede yok, covid’i hiç bir sağlık çalışanı kovit diye yazmaz, K vitamini Yenidoğanda rutin uygulanır .. bu kadar uyarıya rağmen bunu silmemeniz gerçekten art niyettir ..”

Muhammed Altınışık:

“Nasıl bir döneme denk geldik biz? Tıp prof’u yanlışlıkla aşı yapıldı diyo; parti başkanı “K vitaminini” kovid diye paylaşıyor; bir diğeri aşıların 5 gözlü yaratıklara neden olacağını söylüyo; köşe yazarı covid yok 5G var diyo, PhD’si FDA toplantısının içeriğini manipüle ediyo”

 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, yenidoğan bebeklere yapılan K vitamini uygulaması hakkında şu detayı sunmuştu:

K vitamini nedir?

K vitamini, vücutta kanın pıhtılaşmasına ve kanamanın durmasına yardımcı olan çok önemli bir vitamindir.

 

K vitaminini doğal olarak nereden alıyoruz?

Yetişkinler için vücudun sağladığı K vitamininin çoğu, yediğimiz gıdalardan ve bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterilerden gelir. Ancak bebeklerde bu oran yeterli miktarda değildir. Bebekler düşük seviyelerde K vitamini ile doğarlar ve bağırsaklarında kendi başlarına K vitamini üretmek için yeterli bakteri bulunmaz. Yaklaşık 6 aylıkken katı yiyecekler yemeye başlayana kadar, bebekler doğal olarak yeterli miktarda üretilmiş K vitamini alamazlar.

 

Bebekler neden K vitaminine ihtiyaç duyar?

Tüm bebekler düşük K vitamini seviyeleri ile doğarlar. Yetersiz olan bu miktar yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay boyunca yenidoğan hemorajik (kanama) hastalığı (YHH) riski altında kalmasına sebep olur.

 

K vitamini eksikliğine bağlı yenidoğan hemorajik (kanama) hastalığı (YHH) nedir?

Yenidoğan hemorajik (kanama) hastalığı (YHH) bebeklerde görülen bir kanama bozukluğudur. Kanama vücudun içinde veya dışında olabilir. Kanama vücudun içindeyken fark edilmesi zor olabilir. YHH’li bir bebek iç organlarına veya beynine kanayabilir. K vitamini eksikliğinin en önemli sonucu kafa içi kanamadır. Bu durumdaki bebek yaşamını kaybedebileceği gibi beyin hasarı sonucu zekâ geriliği ve felç gibi önemli sorunlarla baş etmek durumunda kalmaktadır. Yenidoğan bebeklere doğumu takiben yapılan K vitamini, bu vitaminin eksikliğine bağlı kanamaları önlemektedir. Çoğu YHH vakası, yaşamın ilk iki haftasında meydana gelir, ancak K vitamini yapılmayan bebekler, altı aya kadar YHH için risk altında olabilir. Düşük K vitamini depoları nedeniyle normal yenidoğanlarda bile bu eksikliğe ve kanamaya bir eğilim vardır. Özellikle prematüre bebeklerde daha uzun ve daha şiddetli seyretmektedir. Doğumdan kısa bir süre sonra tek doz K vitamini ile önlenebilir.

 

Emzirmek bebeğimin K vitaminini artırır mı?

Anne sütü bebeğiniz için en besleyici besindir, ancak yeterli K vitamini içermez. Anne adayı hamilelik sırasında veya emzirme döneminde daha fazla K vitamini yönünden zengin yiyecekler yerse veya K vitamini takviyesi alsa bile, bebekler yine de yeterli K vitamini almayacaktır. YHH’yi önlemek için tüm dünyada emzirilen veya mama ile beslenen tüm yeni doğanlara K vitamini yapılmasını önerir.

 

K vitamini bebeğime ağızdan (oral) verilse olmaz mı?

Hayır. K vitamini, 1961’den beri yenidoğan kanaması riskini önlemek için güvenle kullanılmaktadır. K vitamini uygulaması güvenli ve bebeğiniz için gereklidir.

 

K vitamini uygu ile ilişkili herhangi bir potansiyel risk var mı?

Hayır. K vitamini, 1961’den beri yenidoğan kanaması riskini önlemek için güvenle kullanılmaktadır. K vitamini aşısı güvenli ve bebeğiniz için gereklidir.

 

K vitamini iğnesi acıtır mı?

Ebeveynler, yeni doğan bebeklerini acı içinde görmekten hoşlanmazlar. K vitamini uygulaması yapıldıktan sonra bebeklerde biraz rahatsızlık hissedilir. K vitamini uygulamasından sonra bebeğinizi rahatlatmak için; emzirebilir, bebeğinizi ten-cilde tutabilir veya bebeğinizi kundaklayabilirsiniz.

 

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, tüm yeni doğanların doğumda bir doz K vitamini alması gerektiğini belirterek “Bebeklerde, kanın normal pıhtılaşması için gerekli olan bu önemli vitamin doğumda yeterli miktarda bulunmaz. Doğumda K vitamini almayan bebekler, K vitamini eksikliği kanaması adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir kanama bozukluğu riski altındadır.” uyarısında bulunmuştu.

 

2 Yorumlar

  1. Bu sosyal medyada olay olan ve bir hekimin “yanlışlıkla yapıldı” şeklinde NTV’ye konuştuğu aşı mı? (Bu biliniyor ise kusura bakmayın şu anki durumumdan ötürü gündemi tam olarak takip edemiyorum)

    • malumatfurusorg Reply

      Tam olarak aynı aşı değil, ancak bahsi geçen hekimin açıklamasının ardından oluşan tepkinin etkisiyle yaygınlık kazandı.

Yorumunuzu yazınız...