Avustralya’da Meydana Gelen Yangınlarla Mücadele Döneminde Diğer Ülkelerden Yardım Sağlanması İçin Sosyal Medyada Bir Kampanya Düzenlenmediği İddiası Doğru Değil
Sabah yazarı Hilal Kaplan, Türkiye’de süregelen yangınlar için başlatılan “Türkiye’ye Yardım Et” (“Help Turkey”) kampanyasını eleştirdiği “Ekolojik terör” başlıklı 3 Ağustos 2021 tarihli yazısında Avustralya’da geçtiğimiz yıl meydana gelen geniş çaplı yangınlara yönelik dış dünyadan bir yardım talebinde bulunulmadığını şöyle ileri sürmüştü:
“Yahu koca Avustralya kıtası 240 gün yandı. Ama bir Avustralyalı da çıkıp “Avustralya’ya yardım et” diye sosyal medyada duyar kasmadı. Beş günde yüzden fazla yangın söndürülmüş; geride söndürülmesi gereken yedi yerde yangın kalmış ama herkesten pek önemli, en duyarlı fenomenlerimiz ve onlardan daha da kıymetli “sanatçı”larımız dünyadan yardım dilenme sırasına girdi. Biz sizi hiç tutmayalım: AB ve ABD’nin de kulağı sizde nasıl olsa…”
Kaplan, sosyal medya profilinde 240 gün yanan Avustralya’dan Türkiye’dekine benzer bir yardım kampanyasının çıkmadığını da iddia etmişti.
240 gün yanan Avustralya’dan, @onediocom gibi İBB ve diğer yabancı fonlu müstemleke zihniyetlilerin yaptığı türden bir “yardım çağrısı” çıkmadı!
Kampanyanızın yarısı, Türkiye’yi çok düşünen (!) BAE ve Avrupa’daki FETÖ trolleri üzerinden yürüdü.
Unutmadan: Mahkemede görüşürüz. https://t.co/G2k61Przn8 pic.twitter.com/JPs2XisSoO
— Hilâl Kaplan (@hilal_kaplan) August 3, 2021
Hilal Kaplan’ın iddiasının aksine Eylül 2019 ile Mart 2020 arasındaki süreçte 19 milyon hektarlık alanı etkisi altına alan büyük bir yangın afeti ile karşılaşan Avustralya devleti ve halkı, diğer ülkelerden destek talep etmiş ve ABD, Endonezya, Singapur, İngiltere, Fiji, Fransa, Japonya, Yeni Zelanda, Malezya, Filipinler ve daha birçok ülkeden yardım almıştı.
Sosyal medyada sivil kitleler ve kamu otoriteleri tarafından yardım çağrısında bulunulmuştu. Düzenlenen kampanyalara geniş çaplı uluslararası destek sunulmuştu.
Devlet düzeyinde, örgütlü ya da bireysel bazda sunulan destek mesajı ve yardım çağrılarından bazı örnekler sunacak olursak…
Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, ABD, Fransa, Singapur, Belçika gibi birçok ülken personel, teçhizat, maddi bağış gibi farklı tür yardımlar Avustralya’ya sevk edilmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi birçok ülke lideri Avustralya Başbakanı Scott Morrison’a destek mesajı yayımlamıştı.
Birçok lider, Avustralya’ya yangınlarla mücadelede destek sunacağını belirtmişti.
I express our solidarity with the Australian people in the face of wildfires that are currently ravaging their country. I called @ScottMorrisonMP this morning to offer immediate French operational assistance to fight fires, protect affected population and preserve biodiversity.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 5, 2020
Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, Kanadalıların maddi bağışlarını yapabileceği Kızıl Haç Afet Destek Fonu hesap bilgilerini paylaşmıştı.
When wildfires spread through our communities, Australia answered our call for help. Now, Canadians are doing the same. Our two countries are close allies, and so many Canadians have connections to Australia. We’re going to help our friends get through this. https://t.co/ULxJ2yTLLV
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) January 5, 2020
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da destek mesajında yardım sunulabileceğini belirtmişti.
My dear friend @MarisePayne, together w/Turkish people deeply saddened by #bushfires in your beautiful country. Sharing wholeheartedly your pain. Stand ready to provide all required assistance to deal with this devastating disaster. #Australianfires
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) January 7, 2020
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesine sunulan destek için Twitter hesabından bir teşekkür mesajı yayımlamıştı.
Thank you to the US, Canada, NZ and Singapore, who are providing support to help us fight these terrible #bushfires, including firefighters, helicopters and troops. We deeply appreciate the many other international friends who have offered support.
— Scott Morrison (@ScottMorrisonMP) January 6, 2020
Avustralya’nın Victoria eyaletindeki Polis ve Acil Hizmetler Müsteşarı Lisa Neville yaptığı açıklamada gıda ya da kıyafete değil, paraya ihtiyaç duyduklarını belirtmiş ve maddi yardım talebinde bulunmuştu.
Avustralyalı komedyen Celeste Barber tarafından Nwe South Wales eyaleti için başlatılan bir yardım kampanyası 1,1 milyon kişiden 30 milyon Avustralya doları bağış toplamıştı.
Avustralyalı aktris Margot Robbie, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda bir kahve parası dahi olsa ülkesindeki yangınlarla mücadele için destek çağrısında bulunmuştu.
Avustralyalı aktör Chris Hemsworth, Avustralya’da süren yangınlar için yardımda bulunduğunu açıkladığı sosyal medya paylaşımında takipçilerine destek çağrısında bulunmuştu.
Avustralyalı aktivist Will Connolly, Avustralya’daki yangınlar için GoFundMe.com adlı kitle fonlama platformu üzerinden düzenledikleri yardım kampanyası için Türk halkından destek istemişti.
Eggboy olarak tanınan Avustralyalı aktivist Will Connolly, bana bir video gönderdi ve Türk halkından Avusturalya’daki yangın için yardım istedi.
Avustralya için Bu Linkten bağışta bulunabilirsiniz: https://t.co/EUxsrIhAhQ pic.twitter.com/45D2QFPuPi
— ibrahim Haskoloğlu (@haskologlu) January 7, 2020
Avustralyalı kriket oyuncusu Shane Warne, yangınlarla mücadele için yeşil şapkasını açık artırma ile satışa sunmuştu.
ABD’li şarkıcı Pink, Avustralya yerel yangın birimine 500.000 ABD doları bağış taahhüdünde bulunmuştu.
Yeni Zelanda’da doğan ve Avustralya ile ABD’de büyüyen Keith Urban 500.000 ABD doları bağışta bulunduğu duyurmuş ve yardım kanalı bilgilerini paylaşmıştı.
Our family’s support, thoughts, and prayers are with everyone affected by the fires all over Australia. We are donating $500,000 to the Rural Fire Services who are all doing and giving so much right now. – KU pic.twitter.com/9dLtNrFAne
— Keith Urban (@KeithUrban) January 4, 2020
Avustralyalı oyuncu Russell Crowe, Golden Globes ödülleri töreninde yaptığı konuşmada Avustralya’da süren yangınlara yönelik farkındalığı artırıcı bir konuşma yapmıştı.
Thanks to the @goldenglobes .
What a cast I got to work with.
Naomi Watts, @WallisAnnabelle Sienna Miller, Aleksa Palladino @JoshStamberg @SethMacFarlane Simon McBurney and everybody else. They created a complete world. Their commitment, sensitivity and courage was inspiring. pic.twitter.com/AW9PtKwKF3— Russell Crowe (@russellcrowe) January 6, 2020
Türkiye’nin Melbourne Başkonsolosluğu İdari ve Sosyal İşler Ataşeliği tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren camilerde, Avustralya’daki orman yangınlarından etkilenen mağdurlar için yardım toplanmıştı.
Wikipedia, Avustralya’daki yangınlara yönelik uluslararası yardım çabalarına dair kapsamlı bir derleme hazırlamıştı.
Yaşanan büyük çaplı yangınlara karşı girişilen yardım kampanyalarından kötü niyetle hareket eden kişiler de istifade etmiş. Avustralya Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’nun yangın döneminde 86 sahte yardım kampanyası düzenlendiğini tespit ettiği basına yansımıştı.
Avustralya’nın Ulusal Yangınla Havadan Mücadele Merkezi (“National Aerial Firefighting Centre”) envanterinde yangınla mücadeleye ayrılmış 150 hava aracının mevcut olduğu belirtilmekle birlikte; ihtiyaç duyulması hâlinde 150 farklı kaynaktan toplam 500 hava aracının yangınla mücadele için sevk edilebileceği belirtiliyor.
Hilal Kaplan’ın Avustralya’daki yangınlara yönelik yardım kampanyaları ve çağrıları hakkındaki yanlış iddiasına daha önce Doğrula ve Onedio da değinmişti.