Yutulan Sakızların Mide ve Bağırsaklarda Yıllarca Kaldığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Bu yazıda, yıllardan beri halk arasında duyduğumuz ve internet ortamında karşımıza çıkan “yutulan sakızın vücutta yıllarca kaldığı” iddiasını inceleyeceğiz.

Oldukça yaygın olan bu iddianın sosyal medyada aktarılan birkaç örneğine göz atalım:

 

sakız yutulunca midede yutulan sakız midede 7 yıl yutulan sakız midede 7 yıl kalır sakız yutulunca midede 7 yıl

 

Ülkemizde ve yurt dışında oldukça sık rastlanan iddianın özellikle “yedi yıl” olarak yaygınlaştığı görülmekte. Ancak yutulan bir sakızın uzun yıllar midede ya da bağırsakta kaldığı iddiası doğru değil.

Çok fazla çeşitleri olan sakızın içerisinde genel olarak antioksidanlar, tatlandırıcılar, renklendiriciler, sakız mayası yer alır. Sakız mayası, sakızı çiğnenebilir kılan asıl kısımdır ve sakızın diğer bazı bileşenlerinin aksine insan vücudunda sindirilemez, çözünmeden doğrudan dışarı atılır. Sindirilebilen sakız bileşenleri de yediğimiz diğer besinler ile aynı yolu izler. Kısacası, sakızın içerisindeki sindirilebilir ve sindirilemez tüm maddeler bir şekilde vücut dışına atılır.

Yıllardır zihinleri meşgul eden bu şehir efsanesine dair açıklama yapan bazı uzmanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mayo Clinic’te gastroenterolog olan Dr. Michael Picco, sakızın sindirilemediğinin doğru olduğunu; ancak yutulan sakızın midede kalmadığını, sindirim sistemi boyunca ilerleyip dışkı ile atıldığını söylemişti.
  • Mayo Clinic’ten bir diğer gastroenterolog Dr. Mark V. Larson, yutulan sakızın sindirim sisteminde sorunsuz bir şekilde hareket ederek genellikle çok çabuk bir şekilde vücuttan atıldığını söylemişti.
  • Duke Üniversitesinden gastroenterolog Dr. Nancy McGreal, sakızın mideye ya da bağırsak kanal kanalına yapışmadığını; diğer besin maddeleri ile aynı yolu izleyerek vücut dışına atıldığını ifade etmişti.
  • New York Üniversitesinden gastroenterolog  Dr. Lisa Ganjhu, sakızda bulunan sakız mayası hariç diğer maddeleri genellikle sindirebildiğimizi ve yutulan sakızların vücuttan atılacağını açıklamıştı.
  • McGill Üniversitesinden Dr. Christopher Labos, iddianın asılsız olduğunu ve sakızın da diğer sindirilmeyen besinler gibi 24-48 saat içerisinde atılacağını söylemişti.
  • Ohio Eyalet Üniversitesinden uzmanlar, konuya dair yaptıkları bir açıklamada, vücudun sakızda yer alan bazı sentetik malzemeleri sindiremediğini; ancak yine de midenin içindekileri belirli aralıklar ile bağırsağa boşaltmasından dolayı, yutulan bir sakızın midede çok uzun bir süre kalamayacağını söylemişti.
  • ABD’de yer alan Brenner Çocuk Hastanesi’nin websitesinde yayımlanan bir yazıda, midenin diğer besinleri parçaladığı gibi sakızı parçalayamadığını; ancak yutulan sakızların yine de sindirim sisteminde ilerleyerek dışkı yolu ile atıldıkları bildirilmişti.
  • Illinois Matematik ve Bilim Akademisi, sakızın midede yedi yıl kaldığını yalanlayarak 6-8 saat içerisinde mideden ince bağırsağa geçtiğini aktarmıştı.
  • ABD’de yer alan The Franklin Institute adındaki bir bilimsel araştırma merkezi de bilimsel şehir efsanelerinden bahsettiği bir yazıda, yutulan sakızın yedi yıl boyunca midede kaldığı iddiasına da yer vererek bu iddiayı yalanlamıştı.
  • Maryland Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünün websitesinde yer alan bir yazıda da, bu iddianın şehir efsanesi olduğu ve yutulan sakızın vücutta 2-3 gün kalacağı ifade edilmişti.

Sonuç olarak, sakızlar yutulduğunda genellikle sorunsuz bir şekilde vücut dışına atılmaktadır. Ancak çok sayıda sakız yuttuğu için karın ağrısı ve kabızlık gibi şikâyetler ile hastaneye başvuran vakalar da bildirilmiştir. Yutulmak için değil de çiğnenmek için üretilen, dolayısıyla sindirime uygun olmayan bu ürünleri her ihtimale karşı yutmamak, yapılacak en mantıklı hareket olarak görünüyor.

 

Yorumunuzu yazınız...